GuidePedia

0

Μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από τo επίδικo έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αρχές και εμπειρογνώμονες, τόσο στην Αρμενία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν, επιδίδονται στην παλιά σοβιετική πρακτική του προσδιορισμού της εξωτερικής δύναμης με τα περισσότερα οφέλη από την σύγκρουση. Για πολλούς στην Αρμενία, η απάντηση είναι αρκετά απλή - Ρωσία.
Η Ρωσία ασκεί σε υψηλό βαθμό οικονομική και στρατιωτική επιρροή στην Ερεβάν: η επιρροή αυτή υπογραμμίζεται από την απόφαση της Αρμενίας να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση υπό την ηγεσία της Μόσχας, που το Κρεμλίνο ελπίζει ότι θα εξελιχθεί σε μια εναλλακτική λύση για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που αποβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί Αρμένιοι πιστεύουν ότι η δύναμη του Κρεμλίνου έχει φτάσει σε τέτοια ύψη που στην Ερεβάν είναι πλέον ευάλωτοι σε ενδεχόμενες πιέσεις από τη Μόσχα - για να διευθετήσουν την 26 ετών διαφορά πάνω από το Καραμπάχ με όρους που είναι αντιληπτοί στο Ερεβάν ως δυσμενείς.
Θεωρείται ως ταραχοποιός στην Ουκρανία - μέσω της υποστήριξής της για τους φιλορώσους αυτονομιστές, η Ρωσία του Πούτιν φαίνεται να προσπαθεί το στυλ του ειρηνοποιού στην περιοχή του Καυκάσου. Για το λόγο αυτό, οι Αρμένιοι αναλυτές λένε ότι οι συναντήσεις το διήμερο 9-10 Αυγούστου του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκυιγιάν, του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσία, δεν ήταν τυχαίες.
Ο πολιτικός επιστήμονας Ρουμπέν Μεραμπιάν από το κέντρο Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών της Γερεβάν βλέπει μια σύνδεση μεταξύ των πρόσφατων γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία και την αντιπαράθεση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Καραμπάχ. «Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία ζητούν μια σκληρή [Δυτική] απάντηση [ιδιαίτερα κυρώσεις], έτσι [η Ρωσία] επιχειρεί να εξισορροπήσει αυτό με to λεγόμενο δυναμικό της για την ειρήνη», δήλωσε ο Μεραμπιάν. «Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα [του Καραμπάχ] ήταν ένα πολύτιμο δώρο του Αλίγιεφ στον Πούτιν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα «δεν έχει σκοράρει» με τη σύνοδο κορυφής στο Σότσι, αλλά ακόμα κι έτσι, μετά τη συνάντηση στο Σότσι η κατάσταση κατά μήκος του μετώπου παρέμεινε σχετικά ήρεμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν έδρασε μόνος του, καλώντας σε σύγκληση τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν χωρίς τους συναδέλφους Αμερικανούς και Γάλλους συμπρόεδρους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης, την Ομάδα Μινσκ - η οντότητα που επιβλέπει φαινομενικά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Η Ρωσία έχει από καιρό εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της εγγύτητας και της παρουσίας πάνω από τους συναδέλφους διαμεσολαβητές της, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών,» σημείωσε ο Ράικ Γκιραγκοσιάν, διευθυντής του Κέντρου Περιφερειακών Μελετών στο Ερεβάν. «Η Μόσχα ... συνεργάζεται πλέον με τα δυτικά συμφέροντα στην διαμεσολάβηση στο Καραμπάχ, και μια νέα προσπάθεια από τη Μόσχα για να ωθήσει προς τα έξω το Παρίσι και την Ουάσιγκτον από ισότιμα μέλη στην προσπάθεια διαμεσολάβησης είναι περισσότερο από πιθανή, δεδομένης της νέας αντι-Δυτικής στάσης στο στρατόπεδο Πούτιν».
Πυρά ελεύθερων σκοπευτών και περιστασιακές ανταλλαγές πυρών σε όλο το μήκος της λεγόμενης γραμμής επαφής Καραμπάχ είναι χαρακτηριστικά φαινόμενα από την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός το 1994, όμως οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν από τις 28 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου χαρακτηρίζονται ως οι βιαιότερες εδώ και 20 χρόνια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας οι πρόσφατες μάχες άφησαν πίσω τους 25 Αζέρους στρατιώτες νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες, ενώ πέντε Αρμέινιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν.
Τις τελευταίες βδομάδες η πατριωτική διάθεση έχει διογκωθεί στην Αρμενία, υποδαυλίζοντας ένα κλίμα ανάμεσα στο ευρύ κοινό για μια ολομέτωπη επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των Αρμενίων στο αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και η Αρμενία πρέπει να παραμείνει αυτοδύναμη: ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να προσληφθούν εθελοντές και να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή. Τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν - ευθυγραμμισμένα πλήρως με το Μπακού, ισχυρίζονται ότι Αζέροι εθελοντές ήδη έχουν αρχίσει να πιέζουν την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για μια παρόμοια επιθετική δράση.
«Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος μας, αλλά πωλεί όπλα στο Αζερμπαϊτζάν που σκοτώνουν στρατιώτες μας», τόνισε ο Ασότ Μακαριάν, ένα 39χρονος εργαζόμενος στην Ερεβάν. «Παρ 'όλα αυτά, το ηθικό του αρμενικού στρατού είναι πολύ ισχυρό. Εμείς δεν μπορούμε να νικηθούμε. Σήμερα, θα ήταν καλύτερα για μας να πάμε προς τα εμπρός, παρά τα παιδιά μας αύριο».
Ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται αν η Ρωσία έχει κάνει μια μυστική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, στην οποία η Ρωσία θα αναγκάσει την Αρμενία να αποδεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις που αφορούν το Καραμπάχ, και σε αντάλλαγμα το Αζερμπαϊτζάν θα ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου. Εκ μέρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχουν αυτού του είδους οι υπαινιγμοί.
«Η Αρμενία πρέπει να βρει μια διέξοδο από αυτό το μονοπάτι της Ευρασιατικής Ένωσης, καθώς είναι κάτι που η Ρωσία θέλει να πουλήσει στο Αζερμπαϊτζάν μέσω της Αρμενίας», υποστηρίζει ο Μεραμπιάν.
Ο πολιτικός εμπειρογνώμονας Αρά Παπγιάν, επικεφαλής του κέντρου Modus Vivendi, υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες σχετικά με το ρωσικό ξεπούλημα είναι υπερβολικές. «Οι Ρώσοι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να υπαγορεύουν πολλά πράγματα στην Αρμενία, αλλά δεν μπορούν να μας πάρουν μακριά το Καραμπάχ, γιατί έχουμε καταβάλει μια μεγάλη τιμή για αυτό,» είπε ο Παπγιάν σε σχέση με τις χιλιάδες των Αρμένιων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του πολέμου 1988-1994 με το Αζερμπαϊτζάν. «Το Καραμπάχ δεν είναι ένα δίκτυο διανομής ή μια μονάδα παραγωγής ενέργειας. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, ένα μέρος της πατρίδας μας».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top