GuidePedia

0
Image

18-9-2014
Πηγή: telesurtv
Μετάφραση - OnAlert.gr

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τα δημοσιεύματα απο τα ΜΜΕ ειναι πολλά.

Όπως επισημαίνει άρθρο του telesurtv, ίσως να αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και στο τι θα σήμαινε αυτο σε μια Ευρώπη που ακόμη δεν εχει ορθοποδήσει απο την οικονομική κρίση. Τελικά θα γίνει η Σκωτία Ελλάδα εαν "φυγει απο την "οικογένεια" της;

Παραθέτουμε το δημοσίευμα:

Όπως πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει, ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν την υποστήριξη για την ανεξαρτησία είναι η δυσαρέσκεια της Σκωτίας για τις πολιτικές λιτότητας που εχει εφαρμόσει ο συνασπισμός της κυβέρνησης Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών με επικεφαλή τον Πρωθυπουργό Κάμερον.
Λαμβάνοντας αυτη την αποφαση, δηλαδή να πράξει σύμφωνα με άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, για να «λύσει» την κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου με θύματα τους απλούς εργαζόμενους πολίτες σε όλη τη Βρετανία, η κυβέρνηση Κάμερον έχει αποξενώσει ακόμη περισσότερο τους Σκωτσέζους, οι οποίοι είναι πολιτικά πιο προοδευτικοι από οχι μόνο τους Άγγλους αλλα και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το όραμα μιας κυρίαρχης Σκωτίας, προσεχτικά οικοδομημένο στα θεμέλια μιας καλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης και ένα πιο γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας από ό, τι υπάρχει ήδη, έχει κεντρική σημασία για την αυξανόμενη δύναμη του "Ναι”, σε μια μετα-Θατσερική περίοδο.
Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή πρόκληση που τροφοδοτείται από την ελπίδα για ένα καλύτερο και διαφορετικό μέλλον απο αυτο που υπάρχει, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, συχνά καταφεύγουν σε δύο στρατηγικές:

Η πρώτη ειναι η στρατηγική της τρομοκρατίας, αυτης που χτυπάει στην καρδιά του απλού πολίτη που ειναι έτοιμος να ψηφίσει μια εναλλακτική λύση.
Γι 'αυτό, τις τελευταίες ημέρες, επιφανείς πολιτικοί, επιχειρηματίες και εφημερίδες που ευνοούν το «Όχι» έχουν αναδείξει σε προειδοποιήσεις τους, σχετικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα ειχε ενα “Ναι”, το φάντασμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, την Μεγάλη Ύφεση (Great Depression) και την Ελλάδα.
Η δεύτερη στρατηγική, που δρα κάπως σαν καραμέλα στην ιδεολογική εκστρατεία τρόμου, είναι οι υποσχέσεις ή οι παραχωρήσεις προς τους υποστηρικτές της άλλης πλευράς. Στην εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η πρόθεση είναι να αλλάξει ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων φουσκώνοντας το αβέβαιο κόστος του «Ναι» και αυξάνοντας τα αναμενόμενα οφέλη ενός «Όχι».
Εάν αυτη η ιδεολογική εκστρατεία τρόμου φροντίζει ως πρός το πρώτο μέρος, τότε η υπόσχεση μιας μεγαλύτερης αποκέντρωσης της εξουσίας σε μια Σκωτία που παραμένει εντός του Ηνωμένου Βασιλείου φροντίζει το δεύτερο.

Κατά μία έννοια, η αναλογία με την Ελλάδα είναι σωστή, αλλά όχι μόνο με τον τρόπο που οι υποστηρικτές του “Οχι” μας θέλουν να πιστέψουμε.
Στην αφήγηση τους, η Σκωτία θα γίνει ανάλογη προς την Ελλάδα μόνο μετά από ένα "Όχι", δεδομένου ότι θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να βρεθεί με ένα νόμισμα (τη στερλίνα), που ελέγχεται από τις αρχές της άλλης χώρας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η εκστρατεία του Όχι" έχει ήδη κάνει την Σκωτία ανάλογη με την Ελλάδα αντιγράφοντας την στρατηγική που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση υπέρ της λιτότητας και που χρησιμοποίησε με επιτυχία στις εκλογές του 2012.

Ακριβώς όπως προειδοποιόυν τους Σκωτσέζους τώρα για την έλευση ενός νέου Χίτλερ αν επικρατήσει το “Ναι", ετσι ακριβώς απειλούνταν και οι Έλληνες το 2012 με την έξοδο από το ευρώ και την βιβλική οικονομική και γεωπολιτική καταστροφή, αν η αριστερά που ήταν εναντίον της λιτότητας κέρδιζε εκείνες τις εκλογές.

Και ακριβώς όπως τώρα υπόσχονται περισσότερη δύναμη στους Σκωτσέζους για τις υποθέσεις τους από ό, τι ο πρωθυπουργός Κάμερον ήταν πρόθυμος να παραχωρήσει όταν το δημοψήφισμα συμφωνήθηκε για πρώτη φορά, ετσι το 2012 υποσχέθηκαν και στους Έλληνες ότι εαν ψήφιζαν τον συνασπισμό της κυβέρνησης Σαμαρά , η οποία μέχρι εκείνο το σημείο είχε τη διαχείριση του προγράμματος λιτότητας που επιβάλλονταν από την τρόικα - ΔΝΤ- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - θα επαναδιαπραγματευόταν αυτα τα μετρά που οδηγούσαν στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Περιττό να πούμε ότι, μόλις κέρδισε τις εκλογές η υπόσχεση επαναδιαπραγμάτευσης ξεχάστηκε και ο συνασπισμός της κυβέρνησης Σαμαρά συνέχισε το καταστροφικό έργο του.

Βέβαια, αναλογίες μεταξύ των χωρών που ειναι τόσο διαφορετικές η μια απο την άλλη, όπως ειναι η Σκωτία και η Ελλάδα ειναι επικίνδυνες. Αλλά εάν οι υποστηρικτές του "Όχι" χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα στα σενάρια τρόμου, τότε οι υποστηρικτές του Ναι" δικαιολογημένα θα μπορούσαν να επισημάνουν οτι η αναλογία με την Ελλάδα θα πρέπει να προκαλέσει οχι μόνο σκεπτικισμό ως προς τις προ-δημοψήφισματος υποσχέσεις των υποστηρικτών του “Οχι” αλλα και φόβο με την προοπτική οτι οι αρχές μιας άλλης χώρας θα ελέγχουν το νόμισμα τους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top