GuidePedia

0

ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν διαμαρτύρεται για το αντιρατσιστικό, οι Σκοπιανοί κάνουν «ενταξιακές» επαφές.

Μπορεί όλα τα... μάτια στο οχυρωμένο σαν αστακό Κάρντιφ της Ουαλίας να είναι στραμμένα στο τι θα γίνει στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία, αλλά η Σύνοδος Κορυφής έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού από τη μια ο Ερντογάν σκοπεύει, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα της Κύπρου να διαμαρτυρηθεί για το αντιρατσιστικό και, από την άλλη, οι Σκοπιανοί με τις πλάτες του Βερολίνου σκοπεύουν να κάνουν λόμπινγκ για να προωθήσουν τη διαδικασία ένταξής τους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που βρίσκεται από χθες στο Κάρντιφ μαζί με τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και ανώτατους αξιωματικούς, πρόκειται σήμερα το πρωί να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με θράσος αφήνει να διαρρεύσει ότι σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό γιατί προβλέπεται η ποινική τιμωρία όσων δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία που έκαναν οι κεμαλιστές στους Ελληνες της Ιωνίας και του Πόντου, αλλά και στους υπόλοιπους χριστιανικούς λαούς. Αντί να ζητήσουν δηλαδή συγγνώμη για όσα έκαναν οι πρόγονοί τους, ζητούν και τα ρέστα, επιβεβαιώνοντας ότι εκτός από προκλητικοί είναι και αμετανόητοι.

Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να υπάρχει και η πορεία του Κυπριακού, ενώ ο Ερντογάν σκοπεύει να επαναλάβει όσα θέτει διαχρονικά για τον μουφτή, για τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης και για τα τεμένη. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της και θα αναφερθεί και στο θέμα της Χάλκης. Την ίδια ώρα οι Σκοπιανοί, αναθαρρημένοι από το «πουσάρισμα» που τους κάνει η Ανγκελα Μέρκελ, αν και δεν υπάρχει στην ατζέντα το θέμα της διεύρυνσης, θα εκφράσουν τις απόψεις της χώρας τους σχετικά με την αναβαλλόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ από το 2008 (σ.σ.: από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου) με όπλο τους την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ» όπως τονίζουν σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τους.

Γκάφα στην προσφώνηση

Το ΝΑΤΟ «ανακάλυψε» τη «Μακεδονία». Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ο Βρετανός αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος στην υποδοχή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ προσφώνησε τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ποπόσκι «υπουργό εξωτερικών της Μακεδονίας». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει το περιστατικό «ατυχές»!

Νίκος Ελευθερόγλου



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top