GuidePedia

0
Ετοιμάζουν τις γεφυρωτικές “ιδέες” στον ΟΗΕ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΤΑ Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται για εμπλουτισμό της διαδικασίας διά δικών τους παρεμβάσεων, που αφορούν την υποβολή προφορικά γεφυρωτικών προτάσεων. Τούτο, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα γίνει τόσο σε σχέση με τη διαδικασία, ώστε να γίνει «πιο ευέλικτη» όσο και με την ουσία.
Δηλαδή, με την αξιολόγηση των εκατέρωθεν θέσεων και εκεί που θα διαπιστώνεται χάσμα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Άιντα, θα υποβάλει ιδέες και προτάσεις, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές. Τούτο, εάν πετύχει ως εγχείρημα, θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσει το περιβόητο πάρε-δώσε. Σημειώνεται συναφώς ότι γεφυρωτικές προτάσεις είχε ετοιμάσει και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τελικά δεν τις υπέβαλε, τουλάχιστον άμεσα.
Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων δεν πρόκειται για άσκηση επιδιαιτησίας και παρέμπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο όπως είπε, αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε, τα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Άιντα θα μπορούν προφορικά, εάν το επιθυμούν, να βοηθήσουν τα δύο μέρη, χωρίς σε καμία περίπτωση οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών να είναι δεσμευτικές στην οποιαδήποτε πλευρά.
Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου ανέφερε, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ότι είπε στον κ. Αϊντα πως η τ/κ πλευρά είναι ανοικτή στις προτάσεις του, τις οποίες όμως δεν πρέπει να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά δια της διπλωματίας του “πήγαινε – έλα”. Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά έχει ακραίες προτάσεις και δεν είναι δυνατό να συναντηθούν με τις προτάσεις της τ/κ πλευράς σε ένα κοινό σημείο, πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί το πώς μπορούν να έρθουν οι δύο πλευρές πιο κοντά με γεφυρωτικές προτάσεις. Ο κατοχικός ηγέτης, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πρότεινε όπως γίνει μια σύνοδος στην Γενεύη, στην παρουσία Μπαν Κι Μουν και πως σε αυτή τη Σύνοδο είναι δυνατό να γίνουν κάποια βήματα. Ωστόσο, συνέχισε, δεν ορίστηκε ημερομηνία, αλλά λέχθηκε ότι μια τέτοια σύνοδος είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη σύσκεψη αυτή, αναμένεται ότι θα καθοριστεί και η πολυήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου όπως αποφασίστηκε θα συζητηθούν θέματα στρατηγικής και τακτικής.
ΙΣΛΑΜΙΚΗ: Αίγυπτος και ΗΑΕ χάλασαν το πάρτι
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ματαίωσαν τουρκική προσπάθεια για χαρακτηρισμό των κατεχόμενων ως «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου». Σύμφωνα με την Al-Ahram του Καίρου, σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στο περιθώριο των εργασιών Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ματαίωσαν προσπάθεια της Τουρκίας να συμπεριλάβει στο τελικό ανακοινωθέν, μια παράγραφο για τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, αναφέροντας αυτά ως ‘’Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, με σκοπό να νομιμοποιηθεί αυτή η οντότητα στο διεθνή Οργανισμό.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στάση της Αιγύπτου και των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βασίστηκε στο γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή αντιτίθεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η οντότητα που ονομάζεται «ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο, παρά μόνο από την Τουρκία.
Επί του ιδίου θέματος, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, είπε πως ακούστηκαν διαφορετικές γνώμες για το κυπριακό πρόβλημα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Είπε δε στη συνέχεια πως ο νέος Γενικός Γραμματέας του οποίου προσπαθεί να μάθει για το Κυπριακό, αλλά τα μηνύματα που έδωσε είναι αισιόδοξα για το μέλλον.
Είναι προφανές από τις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη, πως επιχειρείται να καλυφθεί εσωτερικά η διπλωματική ήττα που υπέστη για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά στο πεδίο της Ισλαμικής Διάσκεψης.
ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι διάλεξή του ήταν προγραμματισμένη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μετά από πρόσκληση των φοιτητών αλλά -όπως ισχυρίστηκε- ακυρώθηκε μετά από πίεση που ασκήθηκε από την ε/κ πλευρά, κάτι που δεν ήταν σωστό, είπε, μεσούσης της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά, η οποία διαφήμισε την ομιλία αυτή, απέφυγε να πει οτιδήποτε για την ακύρωση ενόσω ο Έρογλου βρισκόταν στις ΗΠΑ.
ΕΠΑΦΕΣ ΝΑΜΙ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Halid Bin Muhammed El-Atiyye είχε στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για επαφές ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, στον οποίο απηύθυνε έκκληση για προώθηση επενδύσεων από επιχειρηματίες στα κατεχόμενα. Ο Ναμί ενημέρωσε τον Υπουργό του Κατάρ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο  El-Atiyye, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στους Τ/Κ και ανέφερε ότι είναι σημαντική η ενότητα του μουσουλμανικού κόσμου.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΓΕΦΥΡΩΤΙΚΕΣ
ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό να υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις για κάλυψη των διαφορών που υπάρχουν στις συνομιλίες. Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, αλωνίζει στα αμερικανικά σαλόνια και πραγματοποιεί επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top