GuidePedia

0

Το κουρδικό όνειρο της ανεξαρτησίας δεν έφτασε ποτέ πιο κοντά στην υλοποίησή του από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Ισλαμικό Κράτος (IS) κατέλαβε τη Μοσούλη. Το κράτος του Ιράκ φάνηκε εντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει την απειλή και οι Κούρδοι εξασφάλισαν την περιοχή του Κιρκούκ. Ο ηγέτης των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί, έκανε λόγο τότε για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.
Του Ali Hashem
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Οι κατοπινές εξελίξεις όμως και ειδικά η απειλή κατάληψης της κουρδικής πρωτεύουσας Αρμπίλ από το IS, επανέφερε την κουρδική ηγεσία στην πραγματικότητα, πείθοντάς την ότι χωρίς αμερικανική και ιρανική βοήθεια το IS θα καταλάμβανε την αυτόνομη κουρδική περιοχή. Έτσι οι Κούρδοι ζήτησαν βοήθεια την οποία και έλαβαν. Στις 26 Αυγούστου μάλιστα επισκέφτηκε το Αρμπίλ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Γιαβάντ Ζαρίφ.
Η επίσκεψη Ζαρίφ σύσφιξε τις σχέσεις του Αρμπίλ με την Τεχεράνη. «Σήμερα υπάρχει ανάγκη να συνεργαστούμε. Μπορεί να έχουμε πολλές διαφορές για το Α ή το Β ζήτημα, αλλά αυτές δεν πρέπει να μας αποτρέψουν να πολεμήσουμε από κοινού τους εξτρεμιστές τρομοκράτες. Το IS θέλει τη διχοτόμηση της περιοχής και ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πρόθεσή τους αυτή είναι να συνεργαστούμε», είπε ο Ιρανός υπουργός σε συνέντευξή του.

Προσβλέπει πράγματι όμως το Ιράν στη σύσφιξη των στρατηγικών του δεσμών με το ιρακινό Κουρδιστάν; «Το ενιαίο Ιράκ αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Οι σχέσεις με το ιρακινό Κουρδιστάν είναι στρατηγικές, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με το ενδιαφέρον μας για τη Βαγδάτη», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος ανώνυμα, ξεκαθαρίζοντας τις όποιες αμφιβολίες.

«Η Τεχεράνη γνωρίζει ότι οι Κούρδοι διατηρούν άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Από τις τρεις αυτές χώρες οι δύο αποτελούν στρατηγική απειλή για το Ιράν», δήλωσε Ιρακινός διπλωμάτης. «Οι Κούρδοι ζητούν ανεξαρτησία αλλά αυτό προκαλεί ανησυχία στο Ιράν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει και τους Κούρδους στο ιρανικό Κουρδιστάν. Έτσι αυτό που το Ιράν επιθυμεί είναι ελέγχει την κατάσταση και στο ιρακινό Κουρδιστάν», κατέληξε ο Ιρακινός αξιωματούχος.
Από την στιγμή που το IS κατέλαβε τη Μοσούλη, Κούρδοι και Ιρανοί ξεκίνησαν μια πορεία προσέγγισης, η οποία όμως είναι ευκαιριακή και το γνωρίζουν και οι δύο. Η Τεχεράνη όμως, έχει συμφέρον αυτή την στιγμή να βοηθήσει τους Κούρδους, για να κρατήσει με τον τρόπο αυτό το IS μακριά από τα σύνορά της, αλλά και το εσωτερικό της, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κινήσεις σουνιτών ισλαμιστών και εντός των ιρανικών συνόρων.

Παρηγοριά για την Τεχεράνη αποτελεί πάντως το γεγονός ότι οι Κούρδοι του Ιράκ και οι Κούρδοι του Ιράν δεν διατηρούν και τις καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top