GuidePedia

0

Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στο σκαρί της σκωτσέζικης βάρκας γίνεται όλο και πιο αχνή, ενώ το ΥES (ναι στην ανεξαρτησία) στο φόντο διακρίνεται όλο και πιο καθαρά όσο πλησιάζει η 18η Σεπτεμβρίου. Ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας είναι πιθανό να τερματίσει την πολιτική καριέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολιτικό τέλος παρόμοιο με του λόρδου Νορθ, που καθαιρέθηκε από την πρωθυπουργία της Βρετανίας το 1782 μετά την απώλεια των αμερικανικών αποικιών προβλέπουν για τον Ντέιβιντ Κάμερον βουλευτές των συντηρητικών σε περίπτωση απόσχισης της Σκωτίας στις 18 Σεπτεμβρίου. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov το Σαββατοκύριακο κατέδειξε για πρώτη φορά προβάδισμα των οπαδών της απόσχισης με 51%-49%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων δεν ξεπερνά το 6%.

Η δυναμική που παρουσιάζει το αποσχιστικό κίνημα παρομοιάστηκε με «blitzkrieg» (πόλεμο αστραπή) από τον επικεφαλής του ινστιτούτου Yougov, ενώ οι σπασμωδικές αντιδράσεις της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι το Λονδίνο έχει θορυβηθεί. Το πρωί της Κυριακής, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν υποσχέθηκε νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Σκωτία για ζητήματα φορολογίας και κράτους πρόνοιας.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους» είπε ο Οζμπορν στους Σκωτσέζους. «Πανικόβλητα μέτρα της τελευταίας στιγμής ανακοινώνονται γιατί το Ναι (στην ανεξαρτησία της Σκωτίας) κερδίζει» δήλωσε ο επικεφαλής του αποσχιστικού κινήματος και πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ.

Ο Σάλμοντ παρατήρησε ότι πολλοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει διά αλληλογραφίας και ότι αν το Λονδίνο είχε κάποια ουσιαστική πρόταση, θα την είχε παρουσιάσει στους ψηφοφόρους πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

Με την ανακοίνωση του πακέτου Οζμπορν, το Λονδίνο προσβλέπει σε εξελίξεις τύπου Κεμπέκ. Προ δύο δεκαετιών, η απόσχιση της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ από τον Καναδά αποτράπηκε όταν την υστάτη των στιγμών ανακοινώθηκαν μέτρα διεύρυνσης της αυτονομίας του Κεμπέκ.

Πολλοί βουλευτές των συντηρητικών, όμως, κοιτάζοντας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν βλέπουν τον Καναδά αλλά τις 13 αμερικανικές πολιτείες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Λονδίνο τον 18ο αιώνα. Βουλευτές που μίλησαν στους κυριακάτικους «Τάιμς» παραλλήλισαν την τύχη του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον με την τύχη του λόρδου Νορθ, που ανατράπηκε από τη βουλή το 1782. «Είναι τρελό να νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει κάτι τόσο σοβαρό και να μη χάσει κανείς τη δουλειά του» είπε βουλευτής που τήρησε την ανωνυμία του. Παράλληλα, οι Financial Times υπολόγισαν ότι για την πρόκληση ψηφοφορίας για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό απαιτείται το 15% των ψήφων της κοινοβουλευτικής ομάδας, ήτοι 46 βουλευτές των συντηρητικών.

«Απόλυτη καταστροφή»

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προαλείφεται για υψηλότερα αξιώματα, έγραψε χθες άρθρο με το οποίο χαρακτηρίζει ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας ως «απόλυτη καταστροφή για τη χώρα».

Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η θέση της Ε.Ε. σχετικά με τα αποσχισθέντα κράτη παραμένει σταθερή και συνίσταται στο εξής: το νέο ανεξάρτητο κράτος βγαίνει από την Ε.Ε. και πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη, η οποία πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία - δηλαδή να εγκριθεί και από κράτη που δεν έχουν κανένα συμφέρον να ενθαρρύνουν τα αποσχιστικά κινήματα εντός των δικών τους συνόρων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top