GuidePedia

0
Image

4-9-2014
Η συνάντηση που ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είχε να κάνει όπως λένε οι πληροφορίες με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας με τη σειρά του ζήτησε συνάντηση με τον Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου του NATO.

Η αλλαγή στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας κι επιπλέον η τοποθέτηση του Νταβούτογλου στη θέση του πρωθυπουργού δεν είναι καλά νέα για την Ελλάδα που θα πρέπει να αναμένει ακόμη πιο “επιθετική” πολτική από την Άγκυρα.

Η συνάντηση που ζήτησε ο Ενρτογάν από τον Σαμαρά είναι συνέχεια του “καζάν καζάν” που είχε πει ο Ερντογάν στην τελευταία τους συνάντηση στην Τουρκία. Που σημαίνει “κέρδος και για τους δυο”. Δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία σ΄ ότι έχει να κάνει με το Αιγαίο! Ο πρωθυπουργός τότε δεν απάντησε και η κρατική τηλεόραση…δεν μετάφρασε ποτέ το καζάν καζάν! Αλλά ο Ερντογάν το είπε και το κυριότερο το εννοεί.

Η Τουρκία “πουλάει” το γνωστό παραμύθι από το 1974 και μετά. “Είμαστε τεράστια χώρα και δεν έχουμε διέξοδο στο Αιγαίο”. Ανοησίες και ψεύδη που έχουν άλλους στόχους.Το Αιγαίο έχει διεθνή ύδατα τα οποία άπαντες χρησιμοποιούν ελεύθερα. Αυτά είναι απλοϊκά και γνωστά. Η Άγκυρα ένα στόχο έχει. Το μοίρασμα του Αιγαίου ακριβώς στην μέση . Καλές οι επαφές και οι “κύκλοι διευρευνητικών επαφών” αλλά μόνο αιθεροβάμονες μπορεί να πιστέψουν ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν από μόνα τους σε “λύσεις”.

Η επαφή του Σαμαρά με τον Ερντογάν είναι λογικό να ανησυχεί τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο πανίσχυρος πλέον Ερντογάν θα δώσει το πρώτο δείγμα γραφής. Σ΄ αυτές τις επαφές μπορεί να πρωταγωνιστεί η διπλωματία . Η αποτελεσματικότητά της όμως έχει άμεση σχέση με το τι ισχύ “ρίχνει στο τραπέζι” η κάθε πλευρά. Και εννοούμε και στρατιωτική ισχύ. Το δόγμα Πάγκαλου ότι είναι προτιμότεροι μερικοί καλοί διπλωμάτες από ένα ισχυρό σύνταγμα στρατού διαψεύδεται κάθε μέρα από την πραγματικότητα ως μια μεγάλη ανοησία.

Αυτή τη περίοδο η Άγκυρα αισθάνεται και είναι ισχυρή. Και από την άλλη η Ελλάδα βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και στο χώρο των ΕΔ. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το γνωρίζουν καλά αυτό κι έχουν και την ευθύνη της δύσκολης πραγματικότητας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τουρκία το ΄χουμε γράψει πολλές φορές. Γιατί παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις δυσκολίες δεν έχουμε λόγο να την φοβόμαστε. Κι αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το λάβει ο κ.Ερντογάν.

Συνεπώς αυτή τη φορά χωρίς φανφαρονισμούς και πατριδοκαπηλείες το όποιο “καζάν καζάν” δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο.

Αντιθέτως πολλά έχουμε να του πούμε και να του τα πούμε καλά μήπως και τα καταλάβει. Όπως για παράδειγμα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Την εχθρική της παρέμβαση στη Θράκη όπου είναι προφανές ότι θέλει να ανάψει πολύ μεγάλη φωτιά. Την τελείως απάνθρωπη τακτική που ακολουθεί στο θεμα της παράνομης μετανάστευσης , βοηθώντας όλο και περισσότερους να περνάνε σε νησιά του Αιγαίου. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top