GuidePedia

0

Στο στόχαστρο του "σουλτάνου" Ερντογάν τα Δωδεκάνησα 
"Συνθήκες Θράκης" επιδιώκει η Άγκυρα για τη Ρόδο


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, είναι ενα γεγονός, το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι αρκετά σύνθετη, ενώ τα "μέτωπα" που η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει, είναι προσεκτικά επιλεγμένα και την διαχείρισή τους την έχει αναλάβει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ).

Μετά την Κύπρο και αφού η Τουρκία διαπίστωσε την "μη θέληση" της Ελλάδας να έρθει σε περαιτέρω ευθεία ρήξη μαζί της, έριξε το βάρος της εξωτερικής της πολιτικής στην Ελληνική Θράκη, όπου κατοικούν και σήμερα μουσουλμάνοι (με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης) οι οποίοι και ευημερούν. Μέσα από μία "διαβρωτική" τακτική και εκμεταλλευόμενη η Άγκυρα την ματαιοδοξία τοπικών παραγόντων, αλλά και την φιλοχρηματία κάποιων άλλων, κατόρθωσε με ταυτόχρονες συνδυασμένες κινήσεις της εξωτερικής της πολιτικής στα διεθνή φόρα, να ισχυρίζεται πως στην Ελληνική Θράκη ζουν τούρκοι πολίτες (των οποίων την επιστροφή στην Τουρκία δεν θέλησε να υλοποιήσει ποτέ η Άγκυρα, αποκαλύπτοντας έτσι το μακρόπνοο σχέδιό της κατά της Ελληνικής Θράκης) και ασκεί πιέσεις προκειμένου να κατορθώσει να εμφανιστεί ως "εγγυήτρια" χώρα για την ύπαρξη αυτών των Ελλήνων μουσουλμάνων, τους οποίους το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ιεραρχίας (προεξάρχοντος του Ταγίπ Ερντογάν) τους αποκαλεί "αδελφούς τούρκους"!

Το σχέδιο της Τουρκίας, όμως, δεν έμεινε στην Ελληνική Θράκη, την οποία χρησιμοποιεί πλέον ως εφαλτήριο χώρο για τις "εφόδους" στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το παράλληλο σχέδιο τςη Άγκυρας περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα, τα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά παραδόθηκαν στην Ελλάδα από τους Ιταλούς, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για πληθυσμό "τούρκων" σε κάποιο από τα νησιά των Δωδεκανήσων...

Αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι το μεγάλο πρόβλημα της εξωτερικής τουρκικής πολιτικής, αφού στόχος (ο σκοπός είναι πολύ μεγαλύτερος) είναι να εμφανιστεί ο μουσουλμανικός πληθυσμός των Δωδεκανήσων ως "τουρκικός". Και αυτό μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν κατορθωνόταν μία σύνδεση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως "τούρκους" μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης.

Η πρώτη απόπειρα εκτουρισμού
Έτσι, η Άγκυρα επιχείρησε να "μεταλαμπαδεύσει" τον "τουρκισμό" συγκεκριμένων μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης, στα Δωδεκάνησα. Επί χρόνια γινόντουσαν επισκέψεις (κυρίως στη Ρόδο) από την Θράκη, "υψηλά ιστάμενων" προσώπων, εκλεκτών του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Σκοπός τους ήταν να κάνουν επίδειξη ισχύος, να βρούνε πρόθυμους (έστω και χαμηλότατης νοημοσύνης) για να τους "μυήσουν" στον τουρκισμό ή να πληρώσουν τις "υπηρεσίες" για την εικονική εμφάνιση κάποιων "τούρκων" στα Δωδεκάνησα. Κι ενώ έκαναν την αρχή, στη συνέχεια απέτυχαν παταγωδώς, αφού τα κοσμοπολίτικα νησιά των Δωδεκανήσων ναι μεν έχουν μουσουλμάνους (Έλληνες, που δεν γνωρίζουν να μιλούν τουρκικά και η επαφή τους με "θρησκευτικούς λειτουργούς" περιορίζεται στα στοιχειώδη), αλλά δεν έχουν ηλίθιους μουσουλμάνους, που θα εντυπωσιαζόντουσαν με τους "αγάδες" που τους επισκεπτόντουσαν, προερχόμενοι από τη μακρινή Ελληνική Θράκη.

Ενίσχυση της επίθεσης με... τσαμπουκά
Αφού η Άγκυρα διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να εντυπωσιάσει (με χάντρες και κορδέλλες) τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων, αποφάσισε να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις, να εμφανιστεί ως δύναμη ισχύος που επιβάλει τις θέσεις της και τις επιβουλές της μέσα στην Ελλάδα...
Εκμεταλλευόμενη την τοποθέτηση του νόμιμου μουφτή Δωδεκανήσων επιχείρησαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να παρεμβληθούν και να επιβάλουν με "τσαμπουκά" κάποιον άλλον σαν μουφτή, κάποιον που ήταν εκλεκτός του ψευτομουφτή Ξάνθης, του Αμέτ Μέτε...
Αποτέλεσμα αυτής της θρασύτατης απόπειρας διείσδυσης, ήταν η απομάκρυνση του τούρκου πράκτορα (ο πατέρας του οποίου έχει μεγάλη θέση στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό, ενώ ο ίδιος ήταν περιηγητής - τουρίστας στη Συρία, πριν εμφανιστούν οι τζιχαντιστές...) από τις ελληνικές αρχές...
Η δεύτερη απόπειρα της Τουρκίας είχε αποτύχει...

Η τρίτη απόπειρα, "μαχαιριά" στους Έλληνες μουσουλμάνους
Διαπιστώνοντας η τουρκική εξωτερική πολιτική πως δεν μπορεί να διεισδύσει στους μουσουλμάνους της Ρόδου, είτε μέσω χρήσιμων ηλίθιων, είτε προσφέροντάς τους υποσχέσεις για "μεγάλη ζωή", στράφηκε σε μία παλιά γνώριμη μέθοδό της (που την εφάρμοσε με σχετική επιτυχία και στην Ελληνική Θράκη), μέσω της απόπειρας εκτουρκισμού των νέων παιδιών των μουσουλμανικών οικογενειών. Ο γενιτσαρισμός, λοιπόν, ξεκίνησε. Ή, τουλάχιστον, η προσπάθεια προσέγγισης νέων παιδιών, τα οποία η Τουρκία ευελπιστεί πως θα "θαμπώσει" με τα μεγαλεία και τον σεβασμό που έχει ήδη αρχίσει να τους προσφέρει.

Έτσι, άρχισαν κάποιες εκδρομές νεαρών μουσουλμάνων των Δωδεκανήσων (κυρίως της Ρόδου) προς την Τουρκία, όπου τους προσφέρεται δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων, ενώ τους γίνονται περιηγήσεις σε μνημεία του νεο-οθωμανισμού, του κεμαλισμού και εν γενει τους παρουσιάζεται η εικόνα μίας μεγάλης, πανίσχυρης και πλούσιας Τουρκίας, που τιμά και αγκαλιάζει τους "νεαρούς αδελφούς" των Δωδεκανήσων (σημειώνουμε πως παρόμοια προγράμματα υλοποιούνται και στην Θράκη).

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό προξενείο της Ρόδου:
"Πραγματοποιείται πρόγραμμα με την επωνυμία ¨Γέφυρες Νεολαίας¨ με θεματικές ενότητες γύρω από την γλώσσα, τον πολιτισμο κα την κουλτούρα, το οποίο απευθύνεται σε σπουδάζοντες νέους μας 16-22 ετών που διαμένουν στο εξωτερικό και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δεσμών τους με την Τουρκία, στην επιτόπια γνωριμία με την δική τους κουλτούρα και στο να διασφαλίσει την γνωριμία με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Τουρκίας".
Η συγκεκριμένη μέθοδος της Άγκυρας είναι -κατά το επιεικέστερον- αισχρή, αφού επιχειρείται ο διεμβολισμός και η ενστάλαξη του τουρκισμού σε παιδιά οικογενειών Δωδεκανήσιων μουσουλμάνων που δεν έχουν δεχτεί την προσέγγιση των ανθρώπων της Τουρκίας και έχουν απορρίψει συλλήβδην τον επιχειρούμενο εκτουρκισμό τους (πλην ελαχίστων χαμηλής νοημοσύνης, που είδαν λεφτά και έτρεξαν να προσκυνήσουν για να τα κάνουν δικά τους, παραδίδοντας στα πόδια των τουρκοφρόνων της Θράκης ή τούρκων πρακτόρων την ό,ποια υπερηφάνεια είχαν).
Η Τουρκία, λοιπόν, χτυπάει στο πλέον ευαίσθητο σημείο, τις οικογένειες των μουσουλμάνων των Δωδεκανήσων, ευελπιστώντας πως οι γονείς ευελπιστώντας πως ο χρόνος θα αποδείξει το λάθος των παιδιών τους, δεν θα επιθυμήσουν να διαξιφιστούν μαζί τους, επιτρέποντας έτσι στην Άγκυρα να δημιουργήσει έναν "όγκο" φανατικών τουρκοφρόνων, τους οποίους και θα μεταχειρίζεται κατά το δοκούν είτε εμφανίζοντας στα διεθνή φόρουμ μία "τουρκική μειονότητα" στα Δωδεκάνησα, είτε χρησιμοποιώντας ως "όπλο πίεσης" (έναν αριθμό μερικών δεκάδων ανθρώπων) προς την ελληνική πλευρά, η οποία δεν φημίζεται και για τις "αντοχές" σε πιέσεις ή την θέλησή της να αντιταχθεί στις τουρκικές στενότερες ή ευρύτερες (γεωγραφικά) βλέψεις...

Μητέρες και παιδιά, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, για να θαυμάσουν την ισχύ της Τουρκίας, ενώ άκουσαν και τα πολεμικά εμβατήριο της ειδικής τουρκικής μπάντας, προκειμένου να νιώσουν το "ρίγος" που νιώθει ο κάθε "καλός τούρκος"...! Φυσικά, η χρηματοδότηση για τα "επιμορφωτικά" αυτά ταξίδια, ήταν... "άνωθεν", αφού το τουρκικό κράτος έκανε το ειδικό αυτό πρόγραμμα εκτουρκισμού...!

Για πολλούς όλα αυτά είναι απόμακρα, όμως η στόχευση της Τουρκίας για δημιουργία περαιτέρω ζητημάτων με την Ελλάδα (και ιδιαίτερα στην περιοχή του νοτιο-ανατολικού Αιγαίου), είναι δεδομένη. Ο σχεδιασμός της Άγκυρας αποδεικνύεται πως διαθέτει πολλές εναλλακτικές και η επιμονή της, ιδιαίτερα στο θέμα του (έστω και εικονικού) εκτουρκισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων των Δωδεκανήσων, δεν βρίσκει τις απαιτητές αντιστάσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι (και ιδιαίτερα στα κυβερνητικά κλιμάκια) που, πιθανότατα, θεωρούν το συγκεκριμένο θέμα ως "μικρό". Δυστυχώς, όμως είναι ένα ακόμη πρόβλημα, που ελέω της γνωστής "αδράνειας" των πολιτικών της Ελλάδας τείνει να αυξάνεται ποιοτικά και ποσοτικά και προστίθεται σε ένα συνολικό "όγκο" ελληνοτουρκικών ζητημάτων - προβλημάτων τα οποία επιμελώς έχουν δημιουργηθεί από την Τουρκία.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως ελάχιστοι είναι οι Έλληνες μουσουλμάνοι των Δωδεκανήσων που μιλάνε την τουρκική, γι αυτό εξάλλου έχει μετακινηθεί ο "ειδικός ιμάμης" που εκτελεί και χρέη διδασκάλου της τουρκικής γλώσσας...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top