GuidePedia

0

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν που γίνεται στα πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει ανοιχτά πλέον για δύο κράτη στη Μεγαλόνησο και για ισότιμη μοιρασιά των πετρελαίων του νησιού της Αφροδίτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του crashonline.gr, σε μια κρίσιμη καμπή για την εθνική οικονομία και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επίλυση του Σκοπιανού και του Κυπριακού ζητήματος. Ειδικά για το πρώτο και λόγω της αναμέτρησης Ευρώπης – Ρωσίας η Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο έχουν φέρει το θέμα στο τραπέζι και επιμένουν ότι πρέπει να αποδεχθεί η Αθήνα άμεσα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών στην Ευρώπη για το γειτονικό κράτος γιατί αυτό επιβάλλει η ενίσχυση της ατλαντικής συμμαχίας και η συνοχή της Ευρώπης.

Φυσικά παραμένει σε ισχύ το θέμα των αλυτρωτικών διαθέσεων των Σκοπίων, αλλά η γερμανική πλευρά επιμένει ότι το θέμα του ονόματος Μακεδονία έχει ήδη λυθεί με τις διμερείς αναγνωρίσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος που έγινε λόγω των πετρελαίων, θεωρείται πλέον εύθραυστος σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου λόγω της ισχύος και του μεγέθους της Τουρκίας, που δείχνει να αψηφά ακόμα και τον αμερικανικό παράγοντα και να φέρεται εχθρικά προς το Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας την πλευρά των ομόθρησκων Παλαιστινίων.

Όπως αποκάλυψαν έγκυρες πηγές στο crashonline, στην αρχή του φετινού καλοκαιριού και μετά την ανακοίνωση ενεργοποίησης του συμφώνου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος, η Τουρκία απείλησε με ανοιχτή ρήξη και πόλεμο και απαίτησε άμεση ανάκληση της ενεργοποίησης του συμφώνου.

Ακολούθησε καυτή συζήτηση μεταξύ Αθηνών – Άγκυρας στην οποία μάλιστα ειπώθηκε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο «οι οικονομίες των δύο χωρών θα γυρίσουν 50 χρόνια πίσω.». Αυτό διαμήνυσε τις πρώτες ώρες της κρίσεως τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών στην άλλη πλευρά.

Η Άγκυρα επέμεινε, η ανάκληση της ενεργοποίησης έγινε, ικανοποιήθηκε ο Νταβούτογλου, ο οποίος και μίλησε για την ψυχραιμία παραγόντων που οδήγησε σε άρση του αδιεξόδου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top