GuidePedia

0
Image

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά να κάνουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο. «Να πάμε πρώτα στο νότιο μέρος και μετά στο βόρειο», είπε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε».

Σε ερώτηση αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό». (σ.σ.: Πρόκειται για την συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία αναφέρεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία).

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. «Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η "ΤΔΒΚ" και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πως μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η καθυστέρηση τον συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου. Το Εθνικό Συμβούλιο στην Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει δύσκολη την λήψη αποφάσεων», υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου.

Επίσης, έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας: «Ελάτε και ας κάνουμε αυτή την ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή την χρονιά. Μια λύση η οποία αναβάλλεται, στην πραγματικότητα βαθαίνει την μη λύση, ας μην την αναβάλλουμε».

Για τις αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. «Ελάτε και ας αποτελέσουμε παράδειγμα. Ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλες κρίσεις», είπε και σχετικά έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Ή ελάτε να βρούμε μαζί λύση ή ας άρουμε το εμπάργκο και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους μόνους τους στην μοίρα τους».

Τέλος, σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λάθος», είπε.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ


Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε ο νέος Τούρκος Πρωθυπουργός  κ. Ahmet Davutoglu, ευρισκόμενος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής:


«Η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top