GuidePedia

0


Αμφίπλευρες πιέσεις δέχονται τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία: δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη γειτονική χώρα, κυρίως Κούρδοι, αναζητούν πανικόβλητοι καταφύγιο στην Τουρκία για να γλιτώσουν από την επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), ενώ την ίδια ώρα Κούρδοι της Τουρκίας προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα κατά την αντίστροφη φορά για να βοηθήσουν τους Σύρους αδελφούς τους, που πολιορκούνται από τους τζιχαντιστές.

Από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, περισσότεροι από 130.000 Κούρδοι της Συρίας είχαν περάσει τα σύνορα προς την Τουρκία. Πολλοί πρόσφυγες προέρχονταν από την κουρδική πόλη Κομπανί, πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων του ISIS και της ένοπλης οργάνωσης Κούρδων της Συρίας YPG, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέβαλαν χθες εντατικές προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το κύμα προσφύγων, ενώ αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν και πάλι δακρυγόνα και κανόνια νερού στην τουρκική πλευρά των συνόρων εναντίον Κούρδων της Τουρκίας που αξίωναν να τους επιτραπεί να μπουν στη Συρία και να πολεμήσουν. Αρκετοί διαδηλωτές έφεραν σημαίες του ΡΚΚ και κατηγορούσαν την Αγκυρα ότι υποβοηθεί με την πολιτική της τους τζιχαντιστές του ISIS. Την Κυριακή, η ηγεσία του ΡΚΚ κάλεσε τη νεολαία των νοτιοανατολικών περιοχών της Τουρκίας να σπεύσει στη Συρία για να στηρίξει την «ηρωική αντίσταση του λαού της Κομπανί», ενώ οι κουρδικοί ραδιοσταθμοί μετέδιδαν θούριους και πατριωτικά τραγούδια. Εκπρόσωπος του YPG δήλωσε ότι, ύστερα από σφοδρές μάχες κατά το τελευταίο τριήμερο, οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν χθες να σταματήσουν την προώθηση των τζιχαντιστών, σταθεροποιώντας το μέτωπο στην πολιορκούμενη πόλη.

Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι δεν εννοεί να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, ούτε να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της αμερικανικής αεροπορικής βάσης που φιλοξενείται στο Ιντσιρλίκ για βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών. Μέχρι πρόσφατα, ο κυριότερος λόγος ήταν η ομηρία 46 Τούρκων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων του γενικού πρόξενου της Μοσούλης και πολλών γυναικόπαιδων, από το ISIS. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν τους Τούρκους ομήρους το περασμένο Σάββατο -υπό συνθήκες που δεν έχουν πλήρως αποσαφηνισθεί- η πολιτική της Αγκυρας δεν φαίνεται να αλλάζει.

«Οι όμηροι δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας ανησυχίας μας αναφορικά με την πολιτική μας στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος στην Αγκυρα, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. «Υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας, ιδιαίτερα σε κουρδικές περιοχές της Συρίας», προσέθεσε. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι μέλος του συνασπισμού (εναντίον του ISIS), αλλά η πολιτική μας στο Ιράκ και τη Συρία δεν θα αλλάξει».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κυριότερος παράγοντας που «φρενάρει» την τουρκική ανάμειξη στην κρίση προέρχεται από τους φόβους της ότι οι Κούρδοι, που θα πολεμήσουν σήμερα τους τζιχαντιστές στη Συρία, μπορεί να βρεθούν αύριο στις κουρδικές περιοχές της ίδιας της Τουρκίας για να πολεμήσουν στο πλευρό του ΡΚΚ.

Προβλήματα συναντούν οι αμερικανικές προσπάθειες για διεύρυνση της εκστρατείας κατά του ISIS και από την πλευρά της Γαλλίας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λ. Φαμπιούς, η χώρα του οποίου άρχισε να βομβαρδίζει στόχους του ISIS στο Ιράκ, δήλωσε ότι δεν θα πράξει το ίδιο στη Συρία.

Από την πλευρά τους, οι τζιχαντιστές του ISIS απηύθυναν έκκληση στους οπαδούς τους να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά πολιτών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και όσων άλλων χωρών συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ISIS, Αμπού Μουχάμαντ Αντνάνι, έκανε λόγο για «την τελευταία εκστρατεία των Σταυροφόρων», προεξοφλώντας την αποτυχία της. Οι απειλές του ISIS και η σύλληψη δύο υπόπτων στη Χάγη, ύστερα από (ανακριβείς, όπως ειπώθηκε εκ των υστέρων) πληροφορίες ότι ετοίμαζαν επίθεση εναντίον γραφείων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ανάγκασαν τις βελγικές αρχές να εφαρμόσουν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ δήλωσε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων εναντίον του ISIS, υποστηρίζοντας ότι «μόνο με αεροπορικά πλήγματα, μπορείς να τους περιορίσεις, αλλά όχι να τους νικήσεις».
AFP, REUTERS

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top