GuidePedia

0
«Οτιδήποτε και να ξεκινήσεις, ενήργησε με σύνεση και σκέψου το τέλος». (USArmy)

Η ειρήνη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου βασίστηκε στην υπόθεση της Ημέρας της Κρίσεως και την ελάχιστη ανθρώπινη συναίνεση για να αποφευχθεί αυτό. Τώρα η μία κλιμάκωση οδηγεί στην επόμενη. Κανείς δεν ξέρει που θα τελειώσει αυτό.
«Οτιδήποτε και να ξεκινήσεις, ενήργησε με σύνεση και σκέψου το τέλος». Αυτή η στρατηγική κατευθυντήρια αρχή που ασκήθηκε με επιτυχία πάνω από μια μακρά περίοδο αυτοκρατορικών αιώνων, στην πυρηνική εποχή έχει αυξημένη σημασία. Επειδή το τέλος αυτό είναι νοητό, ο βιβλικός Αρμαγεδδώνας, η τελευταία μάχη αυτού του ανθρώπινου χρόνου. Αυτό δεν είναι μόνο μια μεταφορική ποιότητα, αλλά έχει βρει στην ύπαρξη των πυρηνικών όπλων στρατηγική έκφραση.
Ως εκ τούτου συνεπάγεται ότι η πολιτική δεν έχει τέλος, ούτε το αποτέλεσμα των πυρηνικών όπλων, όχι χθες, όχι σήμερα, όχι αύριο. Η τρομερή ύπαρξή τους είναι αποτρεπτικός παράγοντας τυχόν κλιμάκωσης, αλλά υπόσχεται επίσης μια επικράτηση της λογικής, η οποία δεν υπάρχει.
Μετά την Κριμαία και την εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία, η παγκόσμια πολιτική είναι σε πειραματική λειτουργία. Αποδεδειγμένοι κανόνες της πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων εφαρμόζονται μόνο από περίπτωση σε περίπτωση, το ανώτερο πλανητικό προσωπικό φαίνεται άπειρο στη διαχείριση τόσο σοβαρών υποθέσεων, και η πολεμική ρητορική στερείται του σεβασμού προς τις απεριόριστες δυνατότητες της καταστροφής και αυτοκαταστροφής.
Είναι καιρός να θυμηθούμε τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα συστήματα, με την πιθανή εξαίρεση του κυβερνοπολέμου, τα πυρηνικά όπλα είναι τα μέσα για τον σχηματισμό πολιτικών δομών. Εξαναγκάζουν σε αυτοσυγκράτηση και στην αποκήρυξη της κυριαρχίας, καθώς και έναν υψηλό βαθμό προβλεψιμότητας και εμπιστοσύνης. Εκείνοι που ξεχνούν αυτό το βασικό γεγονός της ανθρώπινης ύπαρξης, πράττουν με τιμωρία την γήινη απώλεια. Η μεγάλη πυρηνική ειρήνη στις δύο τελευταίες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου βασίστηκε αρχικά και εν τέλει στην υπόθεση της Ημέρας της Κρίσεως και την ελάχιστη συναίνεση για να αποφευχθεί αυτό.

Ο δρόμος για έναν μεταπυρηνικό κόσμο είναι μακρύς

Από το 1945, όταν η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μετέτρεψε δύο ιαπωνικές βιομηχανικές πόλεις, μαζί με τους κατοίκους τους, σε ακτινοβόλο τέφρα, τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω στο ανθρώπινο θυμό. Μήπως αυτό αποδεικνύει ότι είναι έξω από την παγκόσμια κατάσταση - για να αποφευχθεί η παραπλανητική λέξη της παγκόσμιας τάξης - και τώρα μπορούν να αγνοηθούν; Ή ότι, αντιθέτως, κατευθύνουν την πολιτική και την στρατηγική σε παράτυπες μορφές του αγώνα καθώς και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας; Ο δρόμος για έναν μεταπυρηνικό κόσμο είναι μακρύς, τόσο μακρύς όσο ο δρόμος προς το «Global Zero» - ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα.
Το αμερικανικό πυρηνικό μονοπώλιο ήταν βραχύβιο. Στην διπλή κρίση στο Βερολίνο (1958-1961) και την Κούβα (1962) ο Σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ ήθελε να εφαρμόσει τη νέα πυρηνική δύναμη στη διόρθωση των στρατηγικών χαρτών. Οι παγκόσμιες δυνάμεις κοίταξαν στην άβυσσο και είδαν τα ερείπια της δικής τους ύπαρξης. Από το φόβο και το λόγο γεννήθηκε το διπολικό σύστημα, που περιγράφεται από τον Ρέιμοντ Αρόν, στρατηγικό στοχαστή της Γαλλίας, με τα λόγια: «Ειρήνη - αδύνατη, πόλεμος - απίθανος». Οι κρίσεις και η απειλή του πολέμου εξανάγκασαν την μεγάλη πυρηνική ειρήνη.
Μετά το Βερολίνο και την Κούβα η Δύση έψαξε για ένα τύπο δόγματος για να καταπραΰνει τους δικούς της ανθρώπους, και να συγκρατήσει τους Σοβιετικούς. «Αποτροπή και Συγκράτηση» - ο συνδυασμός της αποτροπής και της συγκράτησης, ειδικά ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων από το 1957 ήταν η απάντηση της Δύσης στις επιβολές της πυρηνικής στρατηγικής. Υπήρξε μια αρχιτεκτονική ασφάλειας. Αυτή περιόρισε τον κύκλο των μυημένων στις υπάρχουσες πυρηνικές δυνάμεις και στους υπόλοιπους πρόσφερε μια υπόσχεση: αποχή από τα ατομικά όπλα για τη στήριξη όσον αφορά τις ειρηνικές χρήσεις του ατόμου. Αυτό ακολουθήθηκε από την εγκατάλειψη των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ της αντιπυραυλικής άμυνας και τη συμφωνία για τον περιορισμό των επιθετικών συστημάτων.

Νέος ρεαλισμός στις διαπραγματεύσεις

Ο έλεγχος των εξοπλισμών παρέμεινε πάντα η συνέχιση της στρατηγικής - με άλλα μέσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν τη βόμβα νετρονίων, ένα όπλο που δεν θα ταιριάζει σε κανένα σχήμα ελέγχου των όπλων. Οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πολλαπλές κεφαλές και αποσύρθηκαν από την ποσοτική προσέγγιση του προηγούμενου ελέγχου των εξοπλισμών. Από το 1976 οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν νέα συστήματα μέσου βεληνεκούς που απείλησαν την Ευρώπη, αλλά οι ΗΠΑ απείχαν: η πολιτική σημασία ήταν η αποσύνδεση και η παράλυση της «επέκτασης της αποτροπής» των ΗΠΑ για την Ευρώπη.
Το 1987 όμως έφερε τον Γκορμπατσόφ στην εξουσία στο Κρεμλίνο, πιεζόμενο από την οικονομική κρίση και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, εξαναγκασμένος σε έναν νέο ρεαλισμό στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έληξαν με την εξάλειψη κάθε μέσου βεληνεκούς ατομικού όπλου και της εισαγωγή των συμμετρικών ορίων για τα βαρέα όπλα από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια. Υπήρξαν επίσης μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία βοήθησαν αργότερα να λήξει ειρηνικά η παρακμή και η πτώση του σοβιετικού συστήματος. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές συνέπειες ανήκε η παραίτηση εκ μέρους της Ουκρανίας των πυρηνικών συστημάτων ως κληρονομιά της ΕΣΣΔ.
Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και αυτό που ήταν το περισσότερο εκπληκτικό, χωρίς την καταστροφή. Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, επειδή τα πυρηνικά όπλα είναι πολύ φοβερά και πάρα πολύ ισχυρά, αδύνατο να εξαπολυθούν με ήρεμο μυαλό.

Η αρχή μιας εποχής των ανεξήγητων μικρών πολέμων

Η απαγόρευση του Μεγάλου Πολέμου αντιστοιχεί στην στρατηγική του Μικρού Πολέμου της διείσδυσης, της σύνθληψης προς τη συνθηκολόγηση: μια εποχή των ανεξήγητων μικρών πολέμων, χωρίς αρχή και χωρίς τέλος, που εκτείνεται από την Ινδοκίνα/Βιετνάμ στο Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. Οι υπερδυνάμεις, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες στους ορυζώνες του Βιετνάμ ή οι Σοβιετικοί στα φαράγγια του Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από την τεχνική υπεροχή τους, μετά από όλες τις νίκες κατάφεραν να ηττηθούν. Η πυρηνική δύναμη δεν μέτρησε σε αυτήν την ασύμμετρη σύγκρουση: ανικανότητα των υπερδυνάμεων.
Η Ουκρανία σήμερα περιέχει παρεξηγημένους κινδύνους και ανειδίκευτα μαθήματα. Σε πρώτο πλάνο ο στρατός του Κιέβου αγωνίζεται κατά των ρωσόφιλων ανταρτών Από το παρασκήνιο η Ρωσία στέλνει άνδρες και ενισχύσεις και βλέπει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Η Δύση απαντά με τον οικονομικό πόλεμο, χωρίς στόχο και χωρίς πολιτική εξόδου. Η Ρωσία κάνει την επόμενη κίνηση, και η Δύση επίσης, και κανείς δεν ξέρει πως θα τελειώσουν όλα αυτά.
Βαρήκοοι χειρονομούν, ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή η Μόσχα και η Δύση δεν μιλούν την ίδια γλώσσα: η Δύση θέλει να δείξει στην Μόσχα ότι η απώλεια - εμπορικός τρόπος σκέψης - υπερβαίνει το κέρδος. Ο Πούτιν στην Ρωσία σκέφτεται αυτοκρατορικά και θυμίζει τη Δύση ότι η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εξακολουθεί να δικαιούται αποζημίωση.
Η κλιμάκωση οδηγεί στην κλιμάκωση. Ο λόγος των εντολών της μεγάλης πυρηνικής ειρήνης φαίνεται να έχει ξεχαστεί. Ο κόσμος είναι σε μια επικίνδυνη και ευάλωτη θέση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top