GuidePedia

0
Image

1-9-2014
Από το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο στις αιματηρές φυλακές του Ισλαμικού Κράτους

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε ένα ακόμη βίντεο εκτέλεσης, που επιδείκνυε τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό ενός Κούρδου αιχμαλώτου του Ισλαμικού Κράτους. Η ιδιαίτερη σημασία αυτού του βίαιου οπτικού υλικού δεν είναι η επίδειξη δύναμης των αιμοσταγών εκτελεστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σκηνοθετήθηκε και οργανώθηκε, έχοντας ευθέως ως στόχο την εκφοβισμό της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και τη Δύση. 




Όπως και σε άλλο πρόσφατο βίντεο που προηγήθηκε, με τον αποκεφαλισμού ενός αμερικανού δημοσιογράφου, τον Τζέιμς Φόλευ, στο τελευταίο βίντεο, ο Κούρδος μελλοθάνατος Πεσμεργκά στις τελευταίες στιγμές που βρισκόταν στη ζωή, φορούσε μια χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή, παρόμοια με αυτή που επί χρόνια μοιράζονται στους ισλαμιστές κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, το κέντρο κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία των ΗΠΑ. 



Οι συνθήκες κράτησης του Γκουαντάναμο (Πως σιτίζουν με το ζόρι στο Γκουαντάναμο απεργούς πείνας - ΒΙΝΤΕΟ) έχουν κατά το παρελθόν πολλαπλώς μπει στο στόχαστρο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε αυτό το κέντρο σε περιοχή εκτός των συνόρων των ΗΠΑ ώστε να μην υπόκειται στην νομική και δικαστική εξουσία των πολιτειακών δομών της, παρά μόνο στα στρατιωτικά δικαστήρια του αμερικανικού στρατού. Το Γκουαντάναμο σήμερα αποτελεί για όλους τους μουσουλμάνους, εξτρεμιστές και μη, σουνίτες και σιίτες, ένα "στρατόπεδο συγκέντρωσης", σύμβολο αδιαφάνειας, βασανιστηρίων και μίσους, σε ένα πλαίσιο μιλιταριστικής τάξης που χαρακτηρίζει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι κρατούμενοι, δίχως δίκη στο πλαίσιο του αμερικανικού πολέμου ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό, σαν πορτοκαλί φαντάσματα περιφέρονται σε τσιμεντένια κλουβιά αποκλεισμένοι εξολοκλήρου από την οικογένεια τους, τους οικείους τους ακόμη και τους συγκρατούμενους τους, σιωπηρά ζόμπι υπό φαρμακευτική και ψυχολογική καταστολή σε πορτοκαλί περιτύλιγμα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Washington Post, η χρήση της πορτοκαλί στολής- σύμβολο καταπίεσης και αυθαιρεσίας- εδώ και μια δεκαετία χρησιμοποιείται σε ακτιβιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, για τον τερματισμό της φυλάκισης “υπόπτων για την τρομοκρατία”. Η φυλακή Γκουαντάναμο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2002 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 που συγκλόνισαν την Αμερική. Οι αιχμάλωτοι του Γκουντάναμο, ύποπτοι για ενεργό εμπλοκή με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, από την αρχή έως το τέλος της κράτησης τους φορούσαν αυτήν την χαρακτηριστική στολή. Κάποιοι, την φορούν ακόμη, καθώς κρατούνται επ' αόριστο.

Η στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στοίχειωσε το συλλογικό ασυνείδητο μέσα από καταγγελίες αλλά και φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός στρατός για δικούς του επικοινωνιακούς λόγους. Η επικοινωνιακή τακτική του Αμερικανικού Στρατού έμελλε να γυρίσει μπούμεραγκ για τις ίδιες τις ΗΠΑ και τις συνταγματικές αρχές που αυτές πρεσβεύουν: της ελευθερίας του ατόμου, της δικαιοσύνης προς όλους τους πολίτες, και της μη επιβολής βάναυσων και ασυνήθιστων τιμωριών στους καταδικασθέντες. Αρχές που καταστρατηγούνται συστηματικά,ουσιαστικά όμως εκτός συνόρων, εξου και η τοποθέτηση της αντιτρομοκρατικής φυλακής στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Όσα “πορτοκαλί φαντάσματα” έχουν σήμερα απελευθερωθεί έχουν καταγγείλει το βασανισμό τους από τους φύλακες κατά τις ανακρίσεις και την παραμονή τους στο στρατόπεδο, ενώ οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι συχνό φαινόμενο. Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε στέρηση ύπνου, παρατεταμένο περιορισμό, ηλεκτροσόκ, γυμνή έκθεση και εξευτελισμό, ακόμα και σε σεξουαλικά βασανιστήρια, κατά τα οποία γυναίκες δεσμοφύλακες χρησιμοποιούν τη σεξουαλικότητα τους για να εκμαιεύσουν πληροφορίες και να ταπεινώσουν τους μουσουλμάνους κρατούμενους.




Οι αντιδράσεις των υπέρμαχων των δικαιωμάτων του ανθρώπου ήταν πολλές, εντός και εκτός ΗΠΑ. Όπως διαπιστώνουμε από τη Διεθνή Αμνηστία, το πορτοκαλί χρώμα έχει λάβει διεθνή χαρακτήρα εδώ και μια δεκαετία σε ποικίλες διαδηλώσεις ανά τον κόσμο, όπου οι ακτιβιστές παρουσιάζονται συχνά με πορτοκαλί φόρμα και μαύρες σακούλες στο κεφάλι, κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφουν “Stand in Orange” με την διττή σημασία “Στεκόμαστε στα πορτοκαλί” αλλά και “Αντιστεκόμαστε στο Πορτοκαλί” και άλλα πλακάτ με την απαίτηση “Κλείστε τώρα το κολαστήριο του Γκουντάναμο”.

Πέρα όμως από τον ειρηνικό ακτιβισμό, το πορτοκαλί χρώμα βρήκε τη θέση του και στην εξτρεμιστική ισλαμική προπαγάνδα. Αμερικανοί και δυτικοί όμηροι ντύθηκαν στα πορτοκαλί, στο πλαίσιο ενός αιματοβαμμένου πορτοκαλί “επικοινωνιακού πολέμου”. Η χρήση των πορτοκαλί στολών σε αιχμαλώτους πολέμου, ή σε αιχμαλώτους τρομοκρατικών ισλαμικών οργανώσεων, με πρώτο παράδειγμα αυτό ενός αμερικανού επιχειρηματία ντυμένου με τα ρούχα τύπου Γκουαντάναμο χρονολογείται πίσω στο 2004. Βάση πάντα με το ρεπορτάζ της Washington Post, διαπιστώνουμε πως ξεκίνησε και εξελίχθηκε η συστηματικοποίηση της χρήσης του πορτοκαλί από ισλαμιστές, ως αντίποινα στην αυθαίρετη στάση των Αμερικανών στους μουσουλμάνους υπόπτους για τρομοκρατία. Τον Μάιο του 2004, κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο με τον αμερικανό επιχειρηματία Νίκολας Μπεργκ, που είχε απαχθεί από την πόλη της Μοσούλης. Το βίντεο αποτυπώνει την ώρα που μασκοφόροι ιρακινοί αποκεφαλίζουν τον ντυμένο στα πορτοκαλί αμερικανό όμηρο. Αργότερα, αξιωματικοί της CIA εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι ήταν πιθανότατα ο ίδιος ο αυτουργός της εκτέλεσης του Μπεργκ.

Η τάση των πορτοκαλί αιχμαλώτων συνεχίστηκε, καθώς παραστρατιωτικές ομάδες υπό την καθοδήγηση του Ζαρκάουι έσπερναν τον τρόμο στο Ιράκ. Σε μια περίπτωση, λίγους μήνες μετά το θάνατο του Μπεργκ, τρεις μηχανικοί, ένας Βρετανός, ο Κένεθ Μπίγκλευ και δυο Αμερικανοί, ο Τζακ Χένσλευ και Ευγένιος Άρμστρογκ, απήχθησαν στην Βαγδάτη. Όλοι τους αποκεφαλίστηκαν σταδιακά, ο ένας μετά τον άλλο, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Και οι τρεις, στα βίντεο των εκτελέσεων τους ήταν ντυμένοι με πορτοκαλί στολές.

Η πρακτική αυτή σταδιακά εξασθένισε καθώς ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλοι ηγέτες της Αλ-Κάιντα έβλεπαν ότι οι εκτελέσεις εν δυνάμει απομάκρυναν τους μετριοπαθείς υποστηρικτές τους και έχαναν οικονομικούς πόρους από δωρεές. Μάλιστα σε ένα γράμμα του 2005 που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Αϊμάν αλ Ζαγουχίρι προειδοποιούσε τον Ζαρκάουι πως η επιμονή στην εκτέλεση ομήρων με αποκεφαλισμό και η δημοσιοποίηση των αιμοσταγών εκτέλεσεων στο διαδίκτυο θα έφερνε την ήττα του “επικοινωνιακού πόλεμου” με στόχο  τις καρδιές των μουσουλμάνων.

Το πορτοκαλί συνεχίστηκε να χρησιμοποιείται από την Αλ-Κάιντα, αλλά μόνο σε περιπτώσεις ομηρίας Αμερικανών και όχι για εκτελέσεις. 


Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ρόμπερτ Λέβινσον, πρώην πράκτορα της CIA, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τον Μάρτιο του 2007. Η οικογένεια του έλαβε τις παραπάνω φωτογραφίες όπου δηλώνει ψευδώς ότι κρατείται στο Γκουαντάναμο και ότι χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια για να απελευθερωθεί. Οι φωτογραφίες αυτές θεωρούνται μαύρη προπαγάνδα των ισλαμιστών προς τους αμερικανούς πολίτες, σχετικά με το Γκουαντάναμο, πως δηλαδή το Γκουαντάναμο έχει εξελιχθεί σε Καιάδα των ανεπιθύμητων των ΗΠΑ. Σήμερα ο Λέβινσον πιστεύεται ότι κρατείται όμηρος στο Ιράν, όπου συλλήφθηκε ενώ βρισκόταν σε μυστική αποστολή της CIA (Διαβάστε εδω το σχετικό άρθρο - Σε αποστολή της CIA ο Αμερικανός που εξαφανίσθηκε στο Ιράν).

Επιστρέφοντας στο παρόν, το Ισλαμικό Κράτος, επαναφέρει το σημαίνων των “πορτοκαλί εκτελέσεων” που είχε ξεκινήσει το 2004 η Αλ Κάιντα, στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού πολέμου προπαγάνδας και εκφοβισμού, όπως είδαμε πρόσφατα στα δυο βίντεο εκτελέσεων (Τι σημαίνει τζιχάντ και ποιοι ειναι οι τζιχαντιστές;).





Επαναφέρει την πορτοκαλί ενδυμασία και στιγματίζει με πορτοκαλί τους Κούρδους “συνεργάτες” των Αμερικανών, όπως είδαμε σε ένα άλλο πρόσφατο βίντεο όπου αιχμάλωτοι Πεσμεργκά του Ισλαμικού Κράτους, αναγκάζονται να δηλώσουν ότι τάσσονται κατά της συνεργασίας των ομοεθνών τους με τις ΗΠΑ.

Η σκηνοθεσία τύπου Χόλυγουντ και η δημοσιοποίηση “πορτοκαλί” βίντεο αιχμαλώτων Αμερικανών ή συνεργατών των Αμερικανών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με αναλυτές του Stratfor (BINTEO), τα “πορτοκαλί” βίντεο είναι μια μη λεκτική δήλωση του ΙΚ προς τη Δύση:

-Εμείς, το Ισλαμικό Κράτος, είμαστε πραγματικό κράτος

-Το ότι είμαστε έτοιμοι για όλα δεν σημαίνει ότι είμαστε αμαθείς: έχουμε οργάνωση, τεχνογνωσία, μιλάμε άπταιστα αγγλικά

-Έχουμε ένα μήνυμα για τον πλανήτη. Έχουμε εχθρούς (τις ΗΠΑ και κατ' επέκταση την Ευρώπη), δείτε τί μπορούμε να κάνουμε, είσαστε έτοιμοι να μας αντιμετωπίσετε;

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι σε αντίθεση με την δράση της Αλ Κάιντα, όπου έπληξε με μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις χώρες στη Δύση, το Ισλαμικό Κράτος σήμερα δεν έχει την επιχειρησιακή ικανότητα να δράσει με αυτόν τον τρόπο σε χώρες εκτός Συρίας και Ιράκ, όπου οι εκλεπτυσμένες τεχνολογίες παρακολούθησης προβλέπουν εγκαίρως τα εν δυνάμει χτυπήματα στη γέννεση τους. (Δείτε σχετικό άρθρο ΕΔΩ)  

Μήπως όμως η ισλαμική τρομοκρατία οδηγείται σε πιο μικρά χτυπήματα αλλά με μαζικό "επικοινωνιακό" αντίκτυπο; Ήδη στη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εκατοντάδες μαχητές από ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρώπη, οι οποίοι θα επιστρέψουν έχοντας εντρυφήσει σε μια αιμοσταγή μιλιταριστική κουλτούρα. Πώς θα αντιδράσει η Δύση όταν “πορτοκαλί” εκτελέσεις πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη; Είναι οι χώρες της Δύσης έτοιμες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απαγωγές τυχαίων πολιτών από ισλαμιστές εξτρεμιστές στο έδαφος τους; Μάλλον όχι. Εντούτοις, η “πορτοκαλί τρομοκρατία” είναι πολύ πιθανό να κλιμακωθεί.

Στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η προπαγάνδα εκτελείται μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου το άτομο έχει την δυνατότητα να διασπείρει μηνύματα, πληροφορίες αλλά κυρίως να προχωρήσει σε εκδηλώσεις επίδειξης που αντιγράφονται και πολλαπλασιάζονται από άλλους χρήστες. Το Ισλαμικό Κράτος παίρνει τη σκυτάλη από τους Αμερικανούς, δημιουργώντας μια νέα γενιά πορτοκαλί φαντασμάτων, δίχως ελπίδα και δίχως αύριο. Ο αποκεφαλισμός αιχμαλώτων που εκτελέστηκαν με τελετουργικό τρόπο, όλοι τους ντυμένοι στα πορτοκαλί, σαν τους ισλαμιστές φυλακισμένους στην αμερικανική φυλακή του Γκουντάναμο, είναι μια αιματηρή εκδοχή του “Ice Bucket Challenge” από τους τζιχαντιστές προς εμάς, με στόχο να παγώσει το αίμα της μεταποικιακής Δύσης!

Πηγές: Stratfor/Washington Post
Επιμέλεια/Μετάφραση:
OnAlert/Κωνσταντίνα Βασσάλου

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top