GuidePedia

0

Η Τουρκία από απρόθυμη σύμμαχος του ΝΑΤΟ μεταβάλλεται, σταδιακά, σε σύμμαχο που αποτελεί την ντροπή της συμμαχίας. Η Τουρκία, λόγω γεωγραφικής θέσης, είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί να πλήξει άμεσα τους τζιχαντιστές. Αυτή όμως προτιμά να μην το πράξει. Αντ’ αυτού η Άγκυρα αποφάσισε να μην καταστήσει εμφανή την παρουσία της, στη λεγόμενη διεθνή συμμαχία που συγκροτούν οι ΗΠΑ κατά του IS.
Του Cengiz Candar
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Με τον τρόπο όμως αυτό η Τουρκία υπονομεύει εξαρχής την στρατηγική των ΗΠΑ, αφού, όπως φαίνεται, η ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας νιώθει πιο κοντά στο IS από ότι στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η 49 Τούρκοι όμηροι που κρατούνται από το IS αποτελούν μια καλή δικαιολογία για τη μη εμπλοκή της Τουρκίας. Πίσω όμως από τους ομήρους κρύβεται, απλώς, η αυξανόμενη αντιπάθεια της Τουρκίας για τη Δύση, που δεν της επιτρέπει να συμμετάσχει σε μια νέα «σταυροφορία» κατά των σουνιτών αδελφών, έστω και αν αυτοί είναι δολοφόνοι και τρομοκράτες.
Όχι τυχαία, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν υπέγραψε την Συμφωνία της Τζέντα, την οποία συνομολόγησαν οι ΗΠΑ και 10 ακόμα αραβικές χώρες, με στόχο την καταστροφή του IS. Σύμφωνα με την κουρδικής καταγωγής βουλευτή Αϊσέλ Τουγκούλ «…η Τουρκία δεν υπέγραψε την Συμφωνία κατά του IS, διότι, το IS δεν είναι παρά η ελεγχόμενη από την ίδια σουνιτική δύναμη της περιοχής».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» έγραψε ότι ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής των γενικών επιτελείων με τους οποίους συζήτησε το θέμα του IS. Κατά την σύσκεψη, αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα, ήταν ότι το IS μάχεται κατά του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία. Το γεγονός αυτό αποτελεί και τον οδηγό της τουρκικής πολιτικής επί του ζητήματος του IS, η δράση του οποίου εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την τουρκική πολιτική.
Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε η Τουρκία να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά του IS, αλλά ούτε να επιτρέψει τη χρήση υποδομών της για την εξαπόλυση στρατιωτικών πληγμάτων κατά του IS. Η δικαιολογία είναι πάντα οι όμηροι.
Ο αρχισυντάκτης της εν λόγω εφημερίδας, γνωστή έμμισθη πέννα στην υπηρεσία του Νταβούτογλου, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, εξέφρασε την άποψη ότι ο πραγματικός στόχος της νέας συμμαχίας δεν είναι το IS αλλά η Τουρκία. Η άποψη αυτή εκφράζει και τα πιστεύω της τουρκικής ηγεσίας. «Εξυφαίνεται μια συνομωσία. Η Τουρκία το έχει αντιληφθεί και θα ακολουθήσει τη δική της πορεία. Οι συγκροτούντες τη συμμαχία δεν έχουν λάβει υπόψη τους καμία από τις τουρκικές ανησυχίες για την περιοχή.
»Τώρα, με την πρόφαση του IS, επιχειρούν να εμπλέξουν την Τουρκία στη φωτιά. Δεν θα αναλάβουμε εμείς δράση για χάρη των συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ, στέλνοντας στρατιώτες μας. Ας τους αφήσουμε να πάνε οι ίδιοι και να λύσουν τα προβλήματά τους. Το πρόβλημα του IS δεν μπορεί να επιλυθεί πριν επιλυθεί το πρόβλημα της Συρίας», έγραψε, με νόημα, ο Καραγκιούλ, εκφράζοντας απόλυτα τη γραμμή του εργοδότη του Νταβούτογλου.
Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός, ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Συμφωνία της Τζέντα, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, να επισύρει την εναντίον της οργή των ΗΠΑ, ακόμα τουλάχιστον, οι οποίες, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου τους, «κατανοούν τη θέση της Τουρκίας και επιζητούν νέες διπλωματικές επαφές με την Άγκυρα.
Την ημέρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισκέφτηκε την Άγκυρα, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να περιμένουν υποστήριξη από την τουρκική κοινή γνώμη.

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν όταν η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών της υποδομών προς όφελος των επιχειρήσεων της συμμαχίας. Έτσι η Τουρκία, η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, από απρόθυμη σύμμαχος έγινε τελικά η ντροπή της συμμαχίας, ενώπιον του IS. Μένει να δούμε το κατά πόσο η τουρκική απροθυμία θα υποχρεώσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν την στρατηγική τους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top