GuidePedia

0
Image

15-9-2014
Ενώ και οι ίδιες οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν ολοένα και πιο πολλά στοιχεία για την υποστήριξη της Αγκυρας σε ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις που σφάζουν αμάχους σε Συρία και Ιράκ, προστίθενται και άλλα όσον αφορά την ...απροθυμία της να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμιστικής-τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL , με το πρόσχημα ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας στη χώρα.  Απ την άλλη, όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν μια ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις.

Το ζήτημα της ISIL, η επίσκεψη Κέρυ στην Τουρκία και η συνάντηση στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, κ. Κέρυ και των ομολόγων του από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας απασχολεί ιδιαίτερα την τουρκική ειδησεογραφία. όπου αναφέρεται ότι η Τουρκία τηρεί αυτήν την διστακτική και <<ήξεις αφήξεις>> στάση του <<Επιτήδειου Ουδέτερου>>, επειδή,

-1ον,φοβάται για την ασφάλεια των 49 Τούρκων ομήρων που κρατάει η τρομοκρατική οργάνωση στη Μοσούλη.

- 2ον, μετράει το γεγονός ότι η ISIL έχει μαχητές στην Τουρκία, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν επιθέσεις.

- 3ον υπολογίζει
- και εκλογικά - η ISIL είναι πολύ δημοφιλής στους υποστηριχτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Και

- 4ον , όπως εξηγεί ο αρθογράφος της Haberturk
, κ. Φατίχ Αλταϋλί, θεωρεί ότι ο Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει το κουρδικό χαρτί προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις της Τουρκίας: Αν η Τουρκία αρνηθεί μέχρι τέλους να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, τότε οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν το ΡΚΚ το οποίο έχει δηλώσει προθυμία να αντιμετωπίσει την ακραία ισλαμιστική οργάνωση. Αυτό το ενδεχόμενο θέλει να αποφύγει η Τουρκία.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Χάγκελ απέτυχαν να αμβλύνουν τις ''κόκκινες γραμμές'' της Τουρκίας για να ακολουθήσει ο κ. Κέρυ .

Πάντως αν και όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν μια ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις, ανώτατη διπλωματική πηγή των ΗΠΑ αναφέρει ότι, μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει θέσει στο τραπέζι καμία απαίτηση αναφορικά με τη αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ στην ΝΑ Τουρκία .

Ηδη ανεξάρτητα από τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση Κερυ -Τούρκων, υπάρχουν διαρροές για την δημιουργία κλίματος: Σύμφωνα με όσα δίδονται στον τουρκικό τύπο η τουρκική συμβολή στα σχέδια του Ομπάμα για την καταπολέμηση του ISIL θα περιοριστεί μόνο στην ανθρωπιστική βοήθεια. η Τουρκία δεν προτίθεται να διαθέσει την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ θα αρνηθεί να συμμετάσχει και σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Επαμφοτερίζουσα στάση- μόνο ανθρωπιστική βοήθεια

Συνοψίζοντας οι διαφαινόμενες θέσεις της Άγκυρας ως προς την στρατηγική του Ομπάμα και οι εφαρμοζόμενες επαμφοτερίζουσες πρακτικές είναι οι εξής:

• Αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος, η Τουρκία δεν θα διαθέσει τη βάση του Ιντζιρλίκ.
• Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που θα αποτρέψουν την χρηματοδότηση της ISIL, την ενίσχυση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες και την παρεμπόδιση των ξένων μαχητών να προσχωρήσουν στον ISIL, η Τουρκία έχει ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους αλλά, παρόλα αυτά, συνεχίζεται η ροή των ξένων μαχητών. Η Άγκυρα προσφέρει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες αλλά δεν προτίθεται να συνδράμει οικονομικά γιατί , όπως λέει, έχει ήδη να αντιμετωπίσει το μεγάλο κύμα προσφύγων.

• Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει επιλεκτικά ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του πολέμου στο Ιράκ και στη Συρία ενώ θα διαθέσει τις βάσεις της για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Επ αυτού η Taraf παραθέτει στιγμιότυπο μεταξύ της τουρκικής και αμερικανικής αποστολής. Σύμφωνα με την εφ/δα, η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει μια ενεργό εμπλοκή της στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ISIL με το να προσφέρει την κατασκευή στρατοπέδων για τους Τουρκομάνους πρόσφυγες. Η αμερικανική αποστολή απάντησε ότι η Τουρκία έχει ήδη αρνηθεί την δημιουργία στρατοπέδων για τους Τουρκομάνους στο Βόρειο Ιράκ όταν η ISIL πραγματοποιούσε επιθέσεις στη Μοσούλη και στην Τελ Αφάρ και πρόσθεσαν ότι «Τώρα ακόμα και να θέλετε τη δημιουργία στρατοπέδου δεν θα υπάρχει κανένας Τουρκομάνος να πάει εκεί»...

Θέλει ''Ουδέτερη ζώνη'' στη Συρία 

Ένα νέο στοιχείο - που έχει να κ΄'ανει με στρατηγικές επιδιώξεις της Αγκυρας - είναι ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις δυνάμεις του Συνασπισμού που στήνουν οι ΗΠΑ, να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη στη Συρία και θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της περιοχής προκειμένου να τους αποτρέψει από το να εισέλθουν στην Τουρκία. Κίνηση ποιυ έχει ως στόχο την αποδυνανωση της Συρίας και η εδαφικ΄λη - και άλλη - αποδυνάμωση των Κουρδων της Συρίας.



Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να εγκρίνει κυβερνητικό απόφαση (έγγραφο) προκειμένου να διαθέσει τις βάσεις της και τον τουρκικό εναέριο χώρο για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά το κυβερνητικό έγγραφο που εξουσιοδοτεί την Τουρκία να αποστείλει στρατό στη Συρία λήγει στις 4 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση ενδέχεται να προβεί σε αλλαγές ώστε να επιτρέψει στις ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της για μια επιχείρηση κατά του ISIL, γράφει από την πλευρά της η Cumhuriyet.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top