GuidePedia

0
Spiegel: Παραμύθια και ψέματα στην ανατολική ΟυκρανίαΟ θάνατος των 298 επιβαινόντων στο Boeing άνοιξε ένα νέο γύρο στη διαμάχη.


Όπως συμβαίνει επί μέρες, στο σημείο της συντριβής δεν υπάρχει κανένας φρουρός ή ερευνητής. Όποιος θέλει μπορεί να πάει και να πάρει ένα «ενθύμιο». Οι αντάρτες έχουν πάρει κομμάτια του αεροσκάφους και τα έχουν τοποθετήσει σαν τρόπαια σε φυλάκια χιλιόμετρα μακριά.
Το Γκράμποβο είναι το Ground Zero της Ευρώπης _ ένα έγκλημα που πρέπει να διαλευκανθεί διότι τα ευρήματα θα καθορίσουν με ποιον τρόπο θα χειριστεί η Ευρώπη την Ρωσία που υποστηρίζει τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντάς τους. Ο απεσταλμένος του «Spiegel» όμως στο σημείο της συντριβής της πτήσης της Malaysia Airlines διαπιστώνει ότι κανένας δεν απασχολείται με τις επιπτώσεις του εγκλήματος.

Όπως συμβαίνει επί μέρες, στο σημείο της συντριβής δεν υπάρχει κανένας φρουρός ή ερευνητής. Όποιος θέλει μπορεί να πάει και να πάρει ένα «ενθύμιο». Οι αντάρτες έχουν πάρει κομμάτια του αεροσκάφους και τα έχουν τοποθετήσει σαν τρόπαια σε φυλάκια χιλιόμετρα μακριά.

Ο θάνατος των 298 επιβαινόντων στην πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Άμστερνταμ έχει ανοίξει ένα νέο γύρο στη διαμάχη για την Ουκρανία.

Στον δρόμο που οδηγεί στο Γκράμποβο εμφανίζεται ξαφνικά μια γυναίκα με ψηλά τακούνια που κρατάει θραύσματα στα χέρια της. Απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους απ' όλο τον κόσμο, λέει ότι έρχεται από την πόλη Σακτάρσκ που δέχεται επίθεση από τον ουκρανικό στρατό. Αυτό, προσθέτει, πρέπει να ερευνηθεί γιατί είναι πολύ πιο σημαντικό από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia.

Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένας «εκπρόσωπος Τύπου» των ανταρτών και μιλάει για τα εγκλήματα της Δύσης.  

Ο απεσταλμένος του ρωσικού Channel One μιλάει στην κάμερα από την άκρη της περιοχής όπου συνετρίβη το αεροπλάνο για τις βραδινές ειδήσεις. Στο ρεπορτάζ του ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει τους διεθνείς ειδικούς να φθάσουν στο σημείο της συντριβής.

Ένα ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων κυκλοφορεί την «είδηση» ότι οι ειδικοί ερευνητές της Malaysia Airlines και η συνοδεία τους από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχθηκαν επίθεση από ουκρανικά πολεμικά αεροπλάνο καθ' οδόν προς το σημείο της συντριβής.

Τα περισσότερα ρεπορτάζ των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από τις αυτονομημένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας είναι αναληθή. Για παράδειγμα, ορισμένα ισχυρίζονται ότι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας 270 χλμ μακριά στο Ντνιπροπετρόβσκ, πόλη υπό τον έλεγχο κυβερνήτη φιλικού προς το Κίεβο, διέταξαν το αεροπλάνο της Malaysia να αλλάξει πορεία προκειμένου να είναι ευκολότερο για τα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη να το καταρρίψουν. Η ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των πτήσεων έχει διαψεύσει ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία αλλά ελάχιστοι το έχουν πληροφορηθεί στη Μόσχα ή στο Ντονέτσκ. Ο κόσμος εκεί πιστεύει τις πιο απίστευτες ιστορίες για το δυστύχημα, όπως ότι το αεροπλάνο ήταν γεμάτο πτώματα από την ώρα που απογειώθηκε. Το παραμύθι αυτό το επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στο παρασκήνιο στο Κρεμλίνο, μακριά από την επίσημη προπαγάνδα, η αμφιβολία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν έμοιαζε νευρικός στις τελευταίες του εμφανίσεις στην τηλεόραση. Δυναμώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η ρωσική επέμβαση στην Ανατολική Ουκρανία μετατρέπεται σε καταστροφή, όπως και εκείνες που θεωρούν σημείο καμπής την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Στο Γκράμποβο όμως, οι υποστηριχτές των αυτονομιστών συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο τους. Κατά την επιστροφή του στο Ντονέτσκ, ο απεσταλμένος του «Spiegel» συνάντησε ένα νεαρό που δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Ήταν βέβαιος ότι ο Πούτιν «θα μπουκάρει» από μέρα σε μέρα. «Επιτέλους!».   
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top