GuidePedia

0

Αν και πολλοί υποτιμούν τις ικανότητες της Χαμάς, η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει πλέον ένα άκρως εξελιγμένο ηλεκτρονικό δίκτυο, εγκατεστημένο στα τούνελ της, με το οποίο εντοπίζει την παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών και αυτόματα εκτοξεύονται πυρά κατά των εισβολέων. Την εξέλιξη αυτή την χρωστά σε έναν ιδιαίτερα πλούσιο χορηγό, το Κατάρ.

Του David Shamah, «Qatari tech helps Hamas in tunnels, rockets: Expert»

ΠΗΓΗ: The Times of Israel

«Το Κατάρ έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμυντικές και επιθετικές ηλεκτρονικές δυνατότητες. Το 70% των κυβερνοεπιθέσεων κατά ισραηλινών κυβερνητικών ιστοτόπων, τις τελευταίες εβδομάδες, σχετίζονται με το Κατάρ», ανέφερε ο Ισραηλινός ειδικός Αβιάντ Νταντόν.
Η Χαμάς έχει ηλεκτρονικές δυνατότητες και το Κατάρ, όχι μόνο χρηματοδοτεί, αλλά και εκπαιδεύει άνδρες της Χαμάς στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Έτσι η Χαμάς έχει πλέον τη δυνατότητα να εκτοξεύει αυτόματα ρουκέτες κατά του Ισραήλ, από προπαρασκευασμένες θέσεις, αλλά μπορεί να αμύνεται στα τούνελ της ηλεκτρονικά.
«Το Κατάρ θεωρεί τον πόλεμο αυτό ως γενική δοκιμή. Εντοπίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των διαφόρων συστημάτων, ώστε να τα βελτιώσει για τον επόμενο πόλεμο, ο οποίος θα διεξαχθεί και στο κυβερνοπεδίο, πολύ περισσότερο από ότι ο σημερινός».

Το Κατάρ προετοιμάζεται ακόμα και για έναν πόλεμο με την Σαουδική Αραβία», είπε ο Νταντόν. «Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι το Κατάρ βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες εκθρόνισης της βασιλικής δυναστείας της χώρας, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το δίκτυο Al-Jazeera. Πριν μερικούς μήνες η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Κατάρ. Πέραν όμως αυτού ενδιαφέρεται να υποστηρίξει και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μέλος της οποίας είναι και η Χαμάς».
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ειδικό, η Χαμάς διαθέτει ήδη κέντρα ελέγχου και διοίκησης και μπορεί να παρακολουθεί κάθε κίνηση εντός του δικτύου των τούνελ, χρησιμοποιώντας αισθητήρες. Έτσι οι άνδρες της ενημερώνονται άμεσα για την παρουσία Ισραηλινών και έχουν χρόνο να αποχωρήσουν, παγιδεύοντας μάλιστα τα τούνελ με εκρηκτικά.
Πέραν της άμεσης βοήθειας που το Κατάρ προσφέρει στη Χαμάς, το μικρό κράτος του Κόλπου, έχει προσλάβει χάκερς, οι οποίοι επιτίθενται συνεχώς κατά κυβερνητικών ιστοτόπων, κατά υπολογιστών που ελέγχουν δίκτυα υποδομών και άλλα κρίσιμα δίκτυα, όπως της ύδρευσης, του ηλεκτρισμού. «Μέχρι στιγμής αμυνόμαστε επιτυχώς», είπε ο Νταντόν.
«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι κάνει το Κατάρ, αλλά η πλούσια αυτή χώρα έχει ξοδέψει πολλά για να επιτύχει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Απόδειξη αυτού αποτελεί και η επιμονή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κέρι να λάβει μέρος και το Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

»Τι σχέση έχει το Κατάρ με τη Γάζα; Δυστυχώς, όσο το Κατάρ θα μπορεί να ξοδεύει δισεκατομμύρια για το Al-Jazeera, για τα τούνελ της Χαμάς και για την αγορά αμερικανικών όπλων, το Ισραήλ πολύ λίγα θα μπορεί να πράξει για να σταματήσει τη δράση του», κατέληξε ο Νταντόν.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top