GuidePedia

0

5-8-2014
Η επόμενη σύνοδος κορυφής των Αφρικανών ηγετών στην Ουάσιγκτον δεν θα πραγματοποιηθεί για να αναδείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά …
θα είναι περισσότερο μια προσπάθεια του Ομπάμα να «πάρει το προβάδισμα» από την Κίνα, της οποίας η επιρροή στην περιοχή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού των Αφρικανών ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Αφρικής, καθώς και μια προσπάθεια να ανακτήσει την χαμένη επιρροή στην ήπειρο, σύμφωνα με την γνώμη του ιδρυτή και προέδρου του Αφρικανικού Οργανισμού Melvin Foote.
«Η κυβέρνηση (Ομπάμα) δεν θα το πει ποτέ, αλλά αυτή είναι η αλήθεια: Οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή και τον σεβασμό στην Αφρική. Το ακούω όταν ταξιδεύω,» παραθέτει ο Foote στην εφημερίδα «The Guardian».
Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Αφρικανική ήπειρο, είδε ένα μεγάλο αριθμό υποδομών που έχουν δημιουργηθεί από την Κίνα, την κατασκευή των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί στο παρελθόν.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ben Rhodes, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να «πάρουν το προβάδισμα» από την Κίνα. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι μοναδικό. Έχουμε επικεντρωθεί λιγότερο στους πόρους της Αφρικής και περισσότερο στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων», είπε.
Σύμφωνα με την Guardian, οι ανησυχίες του Ομπάμα για την απώλεια επιρροής στην Αφρικανική ήπειρο έχουν βάση, καθώς ο τζίρος από το εμπόριο μεταξύ της Αφρικής και της Κίνας το περασμένο έτος ανήλθε σε 200.δις δολάρια. Το Πεκίνο εισάγει πετρέλαιο και μέταλλα, ενώ ταυτόχρονα εξάγει κυρίως ηλεκτρονικά είδη και υφάσματα. Επιπλέον, η αυξανόμενη επιρροή του γίγαντα της Ασίας στην περιοχή της Αφρικής οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Κινέζοι ειδικοί ζουν στην Αφρική .
Η σύνοδος κορυφής των Αφρικανών ηγετών στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί στις 4 με 6 Αυγούστου. Αναμένεται ότι τα κύρια θέματα της συζήτησης θα είναι οι επιχειρήσεις και το εμπόριο. Στη συνεδρίαση είναι καλεσμένοι οι επικεφαλής όλων των Αφρικανικών κρατών, εκτός από το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, την Ερυθραία και τη Δυτική Σαχάρα.
Απόδοση στα ελληνικά: Θωμαή Στεφανοπούλου
Πηγή:Rt español
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top