GuidePedia

0
Οι δορυφορικές φωτογραφίες του ΝΑΤΟ χλευάζονται από τους Ρώσους  (Digital Globe)

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χλευάζει για τις δορυφορικές φωτογραφίες που θέλουν να «αποδεικνύουν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στην Μόσχα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει νόημα να σχολιάσει λεπτομερώς τις δορυφορικές φωτογραφίες που υποβλήθηκαν από το ΝΑΤΟ ως «απόδειξη» για την συμμετοχή της Ρωσίας στις μάχες στην Ουκρανία.
Ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν θέλουν να σχετιστούν με αυτές τις φωτογραφίες, ανέφερε ο Ρώσος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) στρατηγό Φιλίπ Μπρίντλοβ.
«Λαμβάνει παράλογες διαστάσεις ... Νωρίτερα, τουλάχιστον κάποιος θα είχε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για αυτές τις φωτογραφίες, ο Μπρίντλοφ, ο Ράσμουνσεν ή η εκπρόσωπος Τύπου Οάνα Λουγκένσκου», είπε ο Ρώσος στρατιωτικός σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να τις σχολιάσει πιο σοβαρά». Ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός καταδίκασε επίσης την εστίαση των δυτικών μέσων ενημέρωσης σε αυτές τις φωτογραφίες, οι οποίες στρέφονται άκριτα κατά της Ρωσίας.
Η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας στην Μόσχα πυροδοτήθηκε από μια πολεμική ρητορική των δυτικών μέσων ενημέρωσης, όπου η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι έχει εισβάλει στην Ουκρανία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, και κάλεσε για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Παράλληλα με τις κατηγορίες από το Κίεβο, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που παρουσιάστηκαν ως «αποδεικτικά στοιχεία» ότι μεταφέρθηκαν από την Ρωσία αυτοκινούμενα οβιδοβόλα στο έδαφος της Ουκρανίας και ότι περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες συμμετέχουν σε ειδικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Οι δορυφορικές εικόνες ήρθν ως συνήθως από την εταιρεία Digital Globe, η οποία λειτουργεί τρεις εμπορικούς δορυφόρους. Οι εικόνες δεν τροποποιήθηκαν ή επεξεργάστηκαν. Εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ συμπλήρωσαν μόνο κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για να βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τι μπορεί να δει σε αυτές τις εικόνες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν το μέρος του Ποροσένκο. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιν Ψάκη δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει «κανένα λόγο να αμφιβάλλει για την εκτίμηση του ΝΑΤΟ ».
Σε αντίθεση, ο Πωλ Πικάρντ, επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι στα σύνορα με την Ουκρανία δεν έχει παρατηρηθεί ρωσική παρουσία και έτσι αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι ξεκίνησε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Χιζόφ δήλωσε ότι ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν υποβάλει ουσιαστικές αποδείξεις για μια ρωσική παρουσία στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία. Κάθε φορά πριν από τις σημαντικές συνεδριάσεις σε επίπεδο ΕΕ, αυτή τη φορά λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, η διεθνής κοινότητα δέχεται μια τεράστια παραπληροφόρηση από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και απευθείας από το Κίεβο. «Αυτό θα πρέπει μάλλον να προετοιμάσει [το κοινό] για έντονη κριτική, ακόμα και για τις κυρώσεις της ΕΕ», είπε ο Χιζόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.
Και φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Μόσχα ότι περαιτέρω κυρώσεις έχουν ήδη ετοιμαστεί, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συνομιλίες με «τους Ευρωπαίους συμμάχους» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top