GuidePedia

0

4-8-2014
Πριν από λίγες ώρες, η πλευρά των Ισραηλινών ανακοίνωσε την αποχώρηση των χερσαίων δυνάμεών της από τη Γάζα, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν, αφενός απαντώντας στην οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς και των άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων προς τα αστικά κέντρα της χώρας, αφετέρου δε, εξακολουθώντας τις προσπάθειες εξουδετέρωσης όσο το δυνατόν περισσοτέρων τούνελ που οδηγούν από τη Γάζα στα ισραηλινά εδάφη.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Η απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου εξέπληξε πολλούς, καθότι υπήρχε ισχυρότατη κοινωνική στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ αναπτυσσόταν και ένα ισχυρό ρεύμα εντός του υπουργικού συμβουλίου, συνεπικουρούμενο και από επιμέρους απόψεις στο πλαίσιο του γενικού επιτελείου, που καλούσε για την επέκταση των επιχειρήσεων, με τις πιο ακραίες φωνές να ζητούν εκ νέου κατάληψη και κατοχή της Λωρίδας της Γάζας.
Σε μια πρώτη εκτίμηση της απόφασης, όλα δείχνουν ότι στόχος των Ισραηλινών είναι να διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να έχουν οι ίδιοι ολοκληρώσει την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο γελοίο σκηνικό, με τη Χαμάς να διακηρύσσει… ότι νίκησε, ενώ το ότι οι επιχειρήσεις δεν λήγουν, διατηρεί την πίεση, ώστε το μπαράζ των βομβαρδισμών μπορεί να ξαναρχίσει ανά πάσα στιγμή, ώστε να ακυρώνει στην πράξη το γνωστό παιχνίδι της ισλαμιστικής οργάνωσης, μόλις το αρχίσει. Τονίζουμε, αυτή είναι η στρατηγική ανάγνωση της κατάστασης, όχι η ανθρωπιστική.
Διότι θα ήταν μη πειστικό, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η Χαμάς να πανηγυρίζει στη Γάζα, τη στιγμή που ανά πάσα στιγμή θα επικρέμεται η απειλή επανέναρξης των επιχειρήσεων, αφού επισήμως δεν τερματίστηκαν. Οι Ισραηλινοί έχουν έναν ακόμα λόγο να μην επιθυμούν μια κατάπαυση του πυρός που θα ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης μετά από την παρέμβαση μεσολαβητή, αφού η απευθείας συζήτηση με τη Χαμάς, απλώς αποκλείεται.

Μια τέτοια συμφωνία, η Χαμάς θα μπορούσε εύκολα να την παραβιάσει, έστω οριακά και το Ισραήλ να διστάζει να απαντήσει υπό τον φόβο του κόστους που συνεπάγεται η κατηγορία της παραβίασής της. Άρα, οι Ισραηλινοί, οπισθοχωρώντας τις χερσαίες δυνάμεις, επιθυμούν να αποφύγουν τον οποιονδήποτε περιορισμό στη δράση τους.
Εάν αποφασίσουν είτε να συνεχίσουν είτε να σταματήσουν, αυτό δεν θα φαίνεται να έχει υπαγορευτεί από τον οποιοδήποτε παράγοντα. Το βέβαιο είναι ότι η ισραηλινή πλευρά δεν κάνει αποδεκτή τη ρητορική απειλή της Χαμάς, ότι το εβραϊκό κράτος δεν θα βρει ησυχία, εάν δεν υποκύψει στην απαίτησή της για μια κατάπαυση του πυρός, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό και δεν προσέρχεται σε καμία διαδικασία συζήτησης με αντικείμενο τον τερματισμό των επιχειρήσεων.
Για τους Ισραηλινούς, η Χαμάς δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια τρομοκρατική οργάνωση και τη χάρη της έμμεσης αναγνώρισης μέσω συνομιλιών, απευθείας ή δια μεσολαβητών, απλά δεν πρόκειται να της την κάνει, ανεξαρτήτως κόστους. Οπότε, είτε προσαρμόζεται η Χαμάς, είτε συνεχίζει να υποβάλει τους πολίτες της Γάζας στο μαρτύριο που τους υποβάλει κάθε δυο χρόνια…
Το «defence-point.gr» είχε αναφέρει από την πρώτη ώρα της απαγωγής – και τελικά δολοφονίας – των τριών εφήβων, ότι αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι ο τρόπος συμπεριφοράς του παρελθόντος είχε οδηγήσει σε αποθράσυνση της Χαμάς. Οπότε, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει, εάν δεν «αγοράσει» μια μακρά περίοδο ηρεμίας, μέσω της επιβολής στη Χαμάς ενός σκληρότατου μαθήματος για τη συμπεριφορά της.
Έτσι, η πίεση περνά στην πλευρά των ισλαμιστών, οι οποίοι θα κληθούν νομοτελειακά κάποια στιγμή να εξηγήσουν στους συμπατριώτες τους Παλαιστίνιους, για ποιον λόγο πρέπει να συνεχίσουν να υποφέρουν, για να κάνει αυτή την «εθνικοαπελευθερωτική της γυμναστική».

Και μάλιστα τη στιγμή που η βαθύτατα διεφθαρμένη ηγεσία της ζει μέσα στη χλιδή σε χώρες του Κόλπου, είτε με χρήματα όσων τη σπονσονάρουν (των μυστικών υπηρεσιών τους), είτε έχοντας κατακλέψει τα χρήματα της διεθνούς κοινότητας που δόθηκαν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του απλού δυστυχούς Παλαιστίνιου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top