GuidePedia

0

ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ

Οι βασικοί " Μεσαίοι παίχτες"


Οι πρωταρχικοί ενορχηστρωτές της αποστολής Βοσνίων και εν συνεχεία Αλβανών (Από Κόσοβο, ΠΓΔΜ και Αλβανία) προς τη Συρία, ήδη από το θέρος του 2011, ήταν 11 Άραβες που διέμεναν στη Βοσνία και είχαν αρχικά εγκατασταθεί εκεί με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1992, ως "Μουτζαχεντίν". Η καταγωγή τους είναι από τη Συρία, Αλγερία και Αίγυπτο. 


Επίσης άλλοι 18, Βόσνιοι ντόπιοι Μουσουλμάνοι από το Γουχαμπιστικό οικισμό Gornja Maoca με επικεφαλής τον Ιμάμη Nusret Imamovic, αποτέλεσαν το "δεύτερο κύμα" που οργάνωσε" εθελοντές" προς τη Μέση Ανατολή, ενώ ο ίδιος ο Imamovic ταξίδεψε στη Συρία το Δεκέμβριο του 2013 με την βοήθεια ενός δουλέμπορου μεταναστών που εδρεύει στη Τουρκία.


Η κοινότητα Maoca, αριθμεί 500 σκληροπυρηνικούς Ισλαμιστές στη Βοσνία και έχει αποτελέσει πλειστάκις αντικείμενο έρευνας τόσο των τοπικών όσο και των διεθνών αρχών. Τα μέλη της έχουν στενές σχέσεις με "πυρήνες" στις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Κροατία, Γερμανία, Ελβετία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Τουρκία ενώ αποτελούν το βασικότερο πυρήνα μιας δωδεκάδας χωριών στη Βοσνία που έχουν αυτονομηθεί από τη κεντρική εξουσία και έχουν ανακηρυχθεί "ζώνες της Σαρίας". Η χρηματοδότηση για αυτούς τους σκοπούς είναι άφθονη και προέρχεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία.


Μια τρίτη ομάδα, είναι οι "Αλβανοί τζιχαντιστές" που άρχισαν να οργανώνονται στα μέσα μετέλη του 2012. Κεντρικές φιγούρες είναι ο Benjamin Hu και ο Muhamed Zekiri που συνελήφθησαν για τρομοκρατική δράση στη Τουρκία το Μάρτιο του 2014, ενώ ο πατέρας του Hu, Nimetula Imeri διοικεί ομάδα ανταρτών στη Συρία.  


Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε βίντεο που καλούσε στην ενσωμάτωση όλων των Αλβανών Τζιχαντιστών για τον αγώνα του ISIL, στο Ιράκ μέσω του καναλιού του You Tube, Dawla Islamiya, όπου και εμφανίστηκαν ομάδα 16 Αλβανών με σημαίες της Τζιχάντ. 


Επίσης η προηγούμενη ομάδα συνεργαζόταν με την πρόσφατα εξαρθρωμένη στα Τίρανα 50μελή των Balla και  Hysa (που έχει αναφερθεί προ μηνών σε αυτόν τον ιστότοπο) και η οποία είχε αναλάβει σημαντικό ρόλο στην προπαγάνδα μέσω τριών ιστοσελίδων και δύο τζαμιών, όπου γινόταν και η στρατολόγηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα στο Πόγραδετς έχει αυξηθεί τη τελευταία πενταετία σημαντικά ο αριθμός των εξτρεμιστών -Ισλαμιστών λόγω εισροής"Πράσινων κεφαλαίων". 


Άλλοι "παίχτες" που δρουν περισσότερο ατομικά είναι οι: Emrah Fojnica (Βοσνία), Elmedin Velic (Βοσνία)- ο αδερφός του οποίου Edis Velic είχε πολεμήσει στη Τσετσενία και είναι επιπλέον καταδικασμένος στη χώρα του ως μέλος της τρομοκρατικής ομάδας έτερου Ισλαμιστή του Rijad Rustempašic.


Συνεχίζοντας: Bajro Ikanovic (Βόσνιος) ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του την αρχική "φιλοξενία" των εισερχόμενων Τζιχαντιστών στη Συρία στην πόλη Azaz. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθεσία αυτή έχει στρατηγική σημασία για τον εφοδιασμό των Τζιχαντιστών στο Χαλέπι και επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τακτικά διαστήματα το Τουρκικό κράτος μεταφέρει όπλα και τρόφιμα τα οποία χρηματοδοτεί η Σαουδική Αραβία για τους εκεί μαχητές.


Μαζί με τον Ikanovic, είναι και οι Βόσνιοι Mirsad Bektaševic, Rijad Rustempašic, ενώ τον Ιούνιο του 2014 φαίνεται ότι εισήλθε και έτερη ομάδα "εθελοντών" οι οποίοι αυτές τις μέρες θα είναι "έτοιμοι" μετά την προπαίδευση για να εισέλθουν στο πεδίο μάχης του Χαλεπίου.  Ακόμα έχουμε τους: Bektaševic, Rustempašic, Jašarevicμε προυπηρεσία από τον πόλεμο της Βοσνίας στο πλευρό των Μουτζαχεντίν και έπειτα υποστηρικτές Τσετσένων με τους οποίους και συμπολεμούν στο Χαλέπι.  


Άλλοι "παίχτες" σε επίπεδο προπαγάνδας και "διαφωτισμού" είναι οι Mevuldin Cicvara και Mirza Ganic (αποθανών πλέον-οι συνεργάτες του τρέχουν την δουλειά του), που δουλεύουν με το Facebook.


Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες,μια ανησυχητική πλέον τάση είναι η συγκρότηση διεθνών ισχυρών δικτύων μεταξύ Δυτικό-Βαλκάνιων Τζιχαντιστών με τους "ομολόγους" του σε Βέλγιο (ομάδα "Σαρία για το Βέλγιο"), Ολλανδούς και τους εν Αυστρία διαμένοντες Γουχαμπιστές. Οι ανωτέρω διαθέτουν όλοι διαβατήρια Σένγκεν και έχουν επαφές με κυκλώματα λαθρομετανάστευσης όπως και συναλλαγές τύπου Χαβάλα και Αμάνα, με έμμεσες σχέσεις με τους εν Ελλάδι "μπρόκερ". 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top