GuidePedia

0

Το Ισλαμικό Κράτος [IS/ΙΚ] έκανε την πρώτη εισβολή στο Λίβανο με την οργάνωση να επιτίθεται σε ακριτική πόλη, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση λέει ότι θα προσδώσει στους Κούρδους αεροπορική υποστήριξη, για πρώτη φορά, καθώς βρίσκονται σε κίνδυνο να υπερφαλαγγιστούν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ .

Η κυβέρνηση του Λιβάνου επιβεβαίωσε πως 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες είτε είναι αγνοούμενοι είτε τραυματίες σύμφωνα με το Reuters. Η μάχη έγινε στο Arsal, το οποίο είναι 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Βηρυτού, και ξέσπασε αφού ένας διοικητής των ισλαμιστών συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, το Σάββατο. Η επίθεση γρήγορα καταδικάστηκε από το Λίβανο, με τη Βηρυτό να δηλώνει, "η επίθεση εναντίον της εθνικής αξιοπρέπειας του Λιβάνου δεν θα μείνει ατιμώρητη." Αξιωματούχοι στην Βηρυτό είπαν ότι βρήκαν τα πτώματα 50 μαχητών του ΙΚ, ενώ κληρικός στο χωριό μίλησε για τουλάχιστον 50 άμαχους νεκρούς.

Πέντε Λιβανέζοι σουνίτες κληρικοί τραυματίστηκαν την Τρίτη φτάνοντας στην Arsal. Οι κληρικοί επιδίωκαν να μεσολαβήσουν στην απελευθέρωση των κυβερνητικών, που κρατούνται από τους μαχητές, αλλά τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχθηκε πυρά. "Οι κληρικοί είναι τώρα στο νοσοκομείο της Arsal" είπε ο Moustafa Al-Hujairi -κορυφαίος σουνίτης κληρικός- στο Reuters. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Tammam Salam, ο οποίος είναι Σουνίτης και αυτός, δήλωσε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία πολιτική συμφωνία με το ισλαμικό κράτος.


"Η μόνη λύση που προτείνεται σήμερα είναι η απόσυρση των ανταρτών από το Arsal και τα περίχωρα του". Αυτή είναι η πιο σοβαρή εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου από το ΙΚ, από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία πριν από τρία χρόνια, με τον Σαλάμ να δηλώνει ότι το ισλαμικό κράτος τώρα προσπαθεί να μεταφέρει τις "άρρωστες πρακτικές τους στο Λίβανο."

Ο στρατός του Λιβάνου χαρακτήρισε την εισβολή του ΙΚ στο Λίβανο ως μια επίθεση προσχεδιασμένη, καθώς το ΙΚ προσπαθεί να επωφεληθεί από τις θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στη χώρα. Ο Λίβανος έχει από καιρό προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα ανατολικά της χώρας για να ανακόψει τη ροή των ανταρτών από τη Συρία στη χώρα. Oι αντάρτες του ΙΚ λένε ότι δεκάδες μαχητές της οργάνωσης από την περιοχή Qalamoun της Συρίας κοντά στα σύνορα, πήγαν στην Arsal την Κυριακή για να ενισχύσουν τους συντρόφους τους εκεί. Ανέφεραν επίσης ότι πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας επανειλημμένα βομβάρδισαν τα γύρω βουνά κατά μήκος των συνόρων, τα οποία χρησιμοποιεί ως ορμητήριο το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να έχει πρόσβαση στο Arsal.

Το Arsal είναι μια κυρίως σουνιτική πόλη που βρίσκεται στην λιβανική πλευρά των συνόρων μεταξύ της (υπό κυβερνητικό έλεγχο) περιοχής της Συρίας και σιτικών περιοχών του Λιβάνου φιλικά προσκείμενων προς τη Χεζμπολάχ.


Μάχη ξέσπασε και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου την Τρίπολη.

Η πόλη έχει δει συχνά μάχες μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων που προέρχονται από τη μειονότητα των Αλεβιτών. Έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν μετά από πυρά σουνιτών μαχητών όταν άνοιξαν πυρ σε λεωφορείο, το οποίο μετέφερε Λιβανέζους στρατιώτες.


Οι Ιρακινές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν (sic) τους Κούρδους να νικήσουν το IS στο βόρειο Ιράκ Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ Μαλίκι, διέταξε την πολεμική αεροπορία του να προστατεύσει τις κουρδικές δυνάμεις, για πρώτη φορά από την στιγμή που εμφανίστηκε η απειλή του ΙΚ. Την Κυριακή, η οργάνωση (παλαιότερα γνωστή ως ISIS) προκάλεσε μια ταπεινωτική ήττα εναντίον των Κούρδων με ταχεία προέλαση μέσω τριών πόλεων προς το φράγμα της Μοσούλης, παίρνοντας έτσι υπό τον έλεγχο της ένα πέμπτο τομέα του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top