GuidePedia

0

7-8-2014
Φωτιές ανάβει στο ΑΚΡ η διαρροή εγκωμιαστικού γράμματος του Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της Δημοκρατίας, Δρ. Εκλεμεντίν Ιχσάνογλου, τη στιγμή που κατά τη προεκλογική περίοδο δεν σταματούσε να τον μειώνει και να τον κατηγορεί έως και για ανικανότητα.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Σε γράμμα του προς τον προεδρικό υποψήφιο τον Δεκέμβριο του 2013 ο υ,πουργός εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει τις ικανότητες του Δρ. Ιχσάνογλου ως ηγέτη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ). Το γράμμα αυτό στάλθηκε στον έμπειρο Τούρκο διπλωμάτη με την ευκαιρία της αποχώρησής του από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΙΔ.
Ο Α. Νταβούτογλου υπογράμμιζε την απόδοση του ανθυποψηφίου του Ρ. Τ. Ερντογάν αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό μετέτρεψε τον ΟΙΔ σε μία πλατφόρμα «υψηλού προφίλ και αποτελεσματικότητας που διαχειρίζεται τα θέματα με βάση τις παγκόσμιες αξίες». Όλα αυτά βέβαια άλλαξαν από την περίοδο που ο Ε. Ιχσάνογλου κατέβηκε στον στίβο της προεδρικής εκλογής.
Ο Α. Νταβούτογλου φαίνεται πως «ξέχασε» τα καλά του λόγια και επικεντρώθηκε σε μία στρατηγική μείωσης του αντιπάλου του Ρ. Τ. Ερντογάν. Η βάση φυσικά του επιχειρήματος του Τούρκου υπουργού εξωτερικών είναι πως ο Ε. Ιχσάνογλου δεν θα είχε εκλεγεί γενικός γραμματέας του ΟΙΔ το 2004 εάν δεν τον υποστήριζε αποτελεσματικά το ΑΚΡ.

Ο Α. Νταβούτογλου δεν σταμάτησε στο συγκεκριμένο θέμα αλλά υποστήριξε πως μία σημαντική -μη κατονομαζόμενη- αραβική χώρα δεν ήθελε τον Τούρκο διπλωμάτη στη θέση του γενικού γραμματέα του οργανισμού με αποτέλεσμα ο Ε. Ιχσάνογλου να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη θητεία του εάν δεν το υποστήριζε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ο Ρ. Τ. Ερντογάν.
Είναι προφανές πως στην πολιτική όλα επιτρέπονται ειδικά σε μία προεκλογική περίοδο, κατά την οποία η πλευρά του Τούρκου πρωθυπουργού και αυριανού προέδρου μετέρχεται κάθε τεχνάσματος για να κερδίσει την κοινή γνώμη.
Στο φυσικό ερώτημα κάθε Έλληνα πως είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά που έχουν καταλογιστεί στον Ρ. Τ. Ερντογάν, τόσο στον τομέα της διαφθοράς, της βάρβαρης και απολυταρχικής καταστολής των αντιφρονούντων και της εσωτερική σύγκρουσης με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, όσο και με τις περιπέτειες στο εξωτερικό ειδικά στη Συρία, το Ισραήλ, τη Γάζα αλλά και το ISIL, o Τούρκος πολιτικός να αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, τους απαντάμε…
H κοινή γνώμη στην Τουρκία δεν λειτουργεί με όρους ευρωπαϊκούς αλλά καθαρά με όρους μία υπανάπτυκτης και εν πολλοίς απαίδευτης πρωτο-κοινωνίας πολιτών, η οποία ζει περισσότερο στον 19ο αιώνα παρά στον 21ο. Σε τελική ανάλυση μία μουσουλμανική κοινωνία έχει άλλη ατζέντα από μία χριστιανική όσο και αυτό να ξενίζει όλους εκείνους που πιστεύουν πως η κάθε κοινωνία ανέχεται και δεν ανέχεται τα ίδια πράγματα από την ηγεσία της.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η διαφορά στην κουλτούρα και το πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο είναι πολύ πιο σημαντική από το κατά πόσο μία ηγεσία είναι παραβατική ή όχι. Η εξέλιξη της «Αραβικής Άνοιξης» – όπως αυτή εκλήφθηκε από τους Δυτικούς «αναλυτές» και όπως κατέληξε – σε χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, και η Συρία καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top