GuidePedia

0

Ένας από τους λόγους που το δημόσιο χρέος έπνιξε τη χώρα ήταν η τακτική των πολιτικών να ασκούν κοινωνική πολιτική με δανεικά. Όμως, η κρίση άλλαξε κάτι. Αντί για δανεικά χρησιμοποιούν τα λεφτά των άλλων.
Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι υποχρέωση της Πολιτείας και θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και σεβασμό προς όλους. Όμως, ένα νέο περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η ευαισθησία των πολιτικών μας εμφανίζεται να είναι ακόμη μία φορά μονόπλευρη.
Έχει τονισθεί πολλές φορές ότι η μεγάλη πλειονότητα του 1,3 εκατ. ανέργων και πλέον προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Να υπενθυμίσουμε ότι οι άνεργοι ανέρχονταν σε 514 χιλιάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Επομένως 800 χιλ. και πλέον συμπατριώτες μας έχουν προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ανέργων από τότε μέχρι σήμερα. Ακόμη χειρότερα, το 65% και πλέον του συνόλου παραμένουν άνεργοι για πάνω από 12 μήνες.
Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συρρίκνωση του προσωπικού εκεί κατά 280 χιλ. και πλέον άτομα από τότε μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω συνταξιοδοτήσεων όπως προκύπτει από τα δημοσιευθέντα στοιχεία.
Σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις παραγωγικών ατόμων στις ηλικίες των 40 και 50 που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν οικονομικά τα ταμεία. Λιγότερες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων υπήρξαν επίσης το ίδιο διάστημα στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι απολύτως σαφές γιατί πολλοί σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Ιδίως αν είναι άνεργοι και κάποιας ηλικίας. Όμως, άλλο αυτό κι άλλο να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι φορολογούμενοι με τις εργοδοτικές ή άλλες εισφορές των όποιων πλασματικών χρόνων τους αναγνωρίζονται για να βγουν στη σύνταξη. Κι όμως, αυτό ακριβώς «πέτυχε» τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, μαζί με τον συναρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ενταγμένοι σε προγράμματα κατάρτισης θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν αυτό το χρονικό διάστημα και έως και πέντε χρόνια στο σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου τους.
Πιο σημαντικό, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καταβληθούν από τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα λάβουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ρύθμιση αφορά τους σχολικούς φύλακες που μπήκαν σε διαθεσιμότητα και δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν σε άλλη θέση στο δημόσιο λόγω χαμηλής μοριοδότησης.
Με άλλα λόγια, ο κ. Ντινόπουλος συνεπικουρούμενος από τους δύο άλλους συναρμόδιους υπουργούς, επιβαρύνει τους φορολογούμενους με τις εργοδοτικές εισφορές των σχολικών φυλάκων που θα βγουν στη σύνταξη. Ανάμεσα στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν τις εργοδοτικές εισφορές βρίσκονται άνεργοι, εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και άλλοι εκ περιτροπής εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πολλοί από τους τελευταίους θα ήθελαν πιθανόν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν από πίσω τους πολιτικούς όπως ο Ντινόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν δήμαρχος. Γι’ αυτούς δεν ισχύουν ούτε 20ετίες, ούτε 25ετίες για συνταξιοδότηση, ούτε έχει σημασία αν είναι σε μια προχωρημένη ηλικία και δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά αν μείνουν άνεργοι.

Κάποτε, η πολιτική ελίτ έκανε κοινωνική πολιτική με δανεικά που συνέβαλαν στον εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους. Σήμερα, έχει αλλάξει τροπάριο. Κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή των φορολογουμένων, χωρίς καν να τους ρωτήσει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top