GuidePedia

0

Τη δυναμική να αλλάξει τον ρου των διεθνών σχέσεων και τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή θα έχει τυχόν βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με τις δυο πλευρές ολοένα και περισσότερο να ασχολούνται και να προβαίνουν σε δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα…
Ενδεικτικό του ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές συνεννοήσεις και προσπάθεια να γεφυρωθεί χάσμα… χασμάτων, είναι η συνάντηση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, με τον πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο Ριάντ, Χοσεΐν Σαντεκί.
Παρότι δεν έβλεπε τον Ιρανό ομόλογό του, ο Σαουδάραβας κυβερνητικός αξιωματούχος αισθάνθηκε την ανάγκη να προχωρήσει σε δηλώσεις, οι οποίες αναπαράχθηκαν ευρύτατα στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς τα λόγια του καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν σε θέμα που ανήρτησε ο διαδικτυακός κόμβος του ιρανικού πρακτορείου IRNA.
«Επιθυμούμε τη βελτίωση των διμερών δεσμών, στη βάση των κοινών συμφερόντων, της ειλικρίνειας και της ευθύτητας», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, για να λάβει απάντηση από τον Ιρανό πρεσβευτή, ότι η Τεχεράνη έχει ως προτεραιότητα την επέκταση των σχέσεων με τις γειτονικές του χώρες, ειδικά με τη Σαουδική Αραβία.
Οι δυο χώρες αποτελούν τους φυσικούς πόλους, τους πυλώνες της Μέσης Ανατολής σε όλα τα επίπεδα, με το Ριάντ να εκπροσωπεί το σουνιτικό κομμάτι των μουσουλμάνων και την Τεχεράνη το σιιτικό. Το μίσος των δυο δογμάτων του Ισλάμ είναι χαώδες, με τους πιο φανατικούς να θεωρούν τον θρησκευτικό αντίπαλο χειρότερο αντίπαλο ακόμα και από τους Εβραίους!

Πολλά από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και οι περίεργες για πολλούς συμμαχίες που αναπτύσσονται στα διάφορα μέτωπα, έχουν την εξήγηση τους στο σχίσμα ανάμεσα στον σουνιτισμό και τον σιιτισμό. Παράδειγμα το μέτωπο της Συρίας και το μέτωπο του Ιράκ…

Αρκεί να υπενθυμιστεί, ότι η προοπτική ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν, οδήγησε τη Σαουδική Αραβία στην ανάπτυξη συγκεκαλυμμένων σχέσεων με το Ισραήλ και να είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του στρατιωτικού πλήγματος με στόχο την καταστροφή της πυρηνικής βιομηχανικής υποδομής της Τεχεράνης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top