GuidePedia

0
Image

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα διαδεχτεί επισήμως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έκτακτο συνέδριο του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα

Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία συνεδριάζει σήμερα για να ενθρονίσει τον νυν υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικεφαλής του κόμματος και της κυβέρνησης, την παραμονή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από νωρίς το πρωί, περισσότεροι από 10.000 οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήταν ήδη συγκεντρωμένοι σε αίθουσα αθλητισμού της Άγκυρας όπου διεξάγεται αυτό το έκτακτο συνέδριο, έγινε γνωστό από ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που έχουν φθάσει με λεωφορεία από τις τέσσερις γωνιές της Τουρκίας συνωθούνταν στις εισόδους της αίθουσας, όπου ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο διάδοχός του Νταβούτογλού έφθασαν υπό τις επευφημίες του πλήθους. Ο Ερντογάν χαιρέτισε και έριξε κόκκινα γαρύφαλλα στους οπαδούς του καθώς από τα μεγάφωνα του σταδίου ακουγόταν ένα τραγούδι αφιερωμένο σ' αυτόν. "Είναι μια ημέρα ιστορική για τη νέα Τουρκία. Ο πρόεδρός μας θα συνεχίσει να μεταμορφώνει τη χώρα μας έχοντας στο πλευρό του τον κ. Νταβούτογλου", εξέφρασε ενθουσιασμένος τη χαρά του ένα μέλος του AKP, ο Ντουρμούς Μπαλί, ο οποίος έφθασε από το Τσορούμ της κεντρικής Τουρκίας.

Πρώην διπλωματικός σύμβουλος και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, ο 55χρονος Νταβούτογλου επελέγη την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του AKP για να τον διαδεχθεί επιεκφαλής του κόμματος και στη θέση του πρωθυπουργού. Καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ο διορισμός του αναμένεται να εγκριθεί επισήμως απόψε από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Επικεφαλής της χώρας από το 2003, ο Ερντογάν εξελέγη αρχηγός του κράτους στις 10 Αυγούστου για θητεία πέντε ετών, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν για πρώτη φορά με καθολική άμεση ψηφοφορία. Διαδέχεται στην προεδρία τον συνοδοιπόρο του στο AKP Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Αποφασισμένος να συνεχίσει να κρατάει ο ίδιος τα ηνία της χώρας, ο Ερντογάν έχει ανακοινώσχει την πρόθεσή του να ενισχύσει τις προνομίες του προέδρου αναθεωρώντας το Σύνταγμα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top