GuidePedia

0
Image

Αβραμόπουλος και Χέϊγκελ “περπάτησαν” πάνω στον “οδικό χάρτη στρατιωτικής συνεργασίας” που είχαν από το περσινό τους ραντεβού στο Πεντάγωνο σχεδιάσει. Και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν εξαιρετικά ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα της χθεσινής τους συζήτησης στην Ουάσινγκτον. Προς τι η ικανοποίηση;

Οι αμερικανοί έχουν δείξει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι η βάση της Σούδας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Πάντα ήταν αλλά στις παρούσες γεωπολιτικές εξελίξεις η αναβάθμισή της είναι αυτονόητη. Έχουμε γράψει  ότι η Ουάσινγκτον θέλει να μετασταθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σούδα. Η χθεσινή επαφή φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο αν και δεν ανακοινώθηκε η λήψη οριστικής απόφασης. Για δέυτερη συνεχόμενη χρονιά το Πεντάγωνο ευχαριστεί την Ελλάδα για τα όσα προσφέρει μέσω της Σούδας στην αμερικανική στρατιωτική μηχανή, την ισχυρότερη πολεμική μηχανή του πλανήτη.

Τα όσα αναφέρονται στην δήλωση του Πενταγώνου για την συνάντηση με τον Αβραμόπουλο δείχνουν επίσης αυτό που στην Αθήνα φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει όσο θα έπρεπε. Οτι η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική χώρα στην οποία οι ΗΠΑ μπορούν να “ακουμπήσουν” στρατιωτικά για τις όποιες κινήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή μας. Την “χρησιμότητά” μας θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε.

Σε κάποιο βαθμό αυτό γίνεται όχι χωρίς ανάλογο κέρδος για τις ΗΠΑ . Η “εξοπλιστική επιστροφή” των αμερικανών στην Ελλάδα μέσω “παραχωρήσεων” ή “επισκευαστικών προγραμμάτων” έχει γίνει αισθητή ειδικά μετά από το περσινό ραντεβού Αβραμόπουλου - Χέϊγκελ.

Τα άρματα μάχης Abrams έρχονται σε δυο μήνες , το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P 3 Orion βρίσκεται στην τελική του φάση , συμφωνία για την παραχώρηση ταχέων σκαφών για το ΠΝ βρίσκεται σε καλό δρόμο και το μόνο που δεν θα προχωρήσει προς μεγάλη ανακούφιση όσων πιστεύουν ακόμη στο πρόγραμμα ναυπήγησης γαλλικών φρεγατών Fremm,είναι ότι δεν προχωρά προς το παρόν η παραχώρηση των αμερικανικών αντιτορπιλικών Arleigh Burke . Η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται έχει ανάγκη να κλείσει άμεσα μεγάλες μαύρες τρύπες στο αμυντικό της σύστημα και είτε μας αρέσει ,είτε όχι οι μόνο που φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν αμυντικό υλικό με λογικές για την εποχή απαιτήσεις είναι οι αμερκανοί.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και ΥΕΘΑ “υπό μεταγραφή” έχει διαμορφώσει μια πολύ καλή σχέση με τις ΗΠΑ. Και δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι παραδίδει καθήκοντα , κλήθηκε στην Ουάσινγκτον για το ραντεβού με τον Χέϊγκελ. Όπως δήλωσε μετά από τη συνάντηση:

"Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα.
Πάνω από όλα όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας”.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top