GuidePedia

0

15-7-2014
Η νέα σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου, όταν η Χαμάς εκτόξευσε τρεις ρουκέτες κατά του Ισραήλ στην περιοχή του Ασκελόν. Είχε προηγηθεί η καταγγελία της οργάνωσης από το Ισραήλ, ως υπεύθυνης για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων, οι οποίοι είχαν απαχθεί. Ακολούθησε η επίθεση των Ισραηλινών και ο φόνος Παλαιστίνιου εφήβου.
Του George Friedman, «Gaza Situation Report»
 STRATFOR
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Στις 8 Ιουλίου το Ισραήλ ανακοίνωσε, ότι θα απαντήσει στα πυρά που δέχεται και κάλεσε εφέδρους. Η Χαμάς απάντησε με την εκτόξευση μεγάλου βεληνεκούς ρουκετών κατά του Τελ Αβίβ. Σε απάντηση το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά στόχων στη Γάζα.
Θεωρείτο βέβαιο ότι το Ισραήλ είχε ήδη συγκεντρώσει τις απαραίτητες χερσαίες δυνάμεις για να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ακόμα δεν έχει πράξει κάτι τέτοιο. Η σύγκρουση συνεχίζεται με αεροπορικές και κάποιες ειδικές επιθέσεις, από την πλευρά του Ισραήλ και με βροχή ρουκετών, από την πλευρά της Χαμάς. Από καθαρά στρατιωτική άποψη η Χαμάς αναζητά τρόπους αποτροπής τυχόν ισραηλινής επέμβασης στη Γάζα.


Κατά την επιχείρηση Cast Lead, στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009, η Χαμάς υπέστη σοβαρή φθορά και μοναδικής της αντίδραση ήταν να προκαλέσει στο Ισραήλ τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Το μέγεθος των απωλειών όμως που πέτυχε δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για τους Ισραηλινούς.
Η Χαμάς εμπλούτισε στη συνέχεια το οπλοστάσιο ρουκετών της, με ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς. Αυτές που χρησιμοποιεί τώρα μπορούν να φτάσουν μέχρι τις εσχατιές του Ισραήλ, απειλώντας μεγάλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ, η Χάιφα, η Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς όμως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ρουκέτες και μικρότερου βεληνεκούς, ελπίζοντας να προκαλέσει απώλειες στους Ισραηλινούς αμάχους, γεγονός που κατά την ηγεσία της, θα αποτρέψει τους Ισραηλινούς από περαιτέρω ενέργειες κατά της Γάζας.
Η απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί από τις ρουκέτες είναι πράγματι σημαντική. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Ισραηλινής Αεροπορίας, οι Ισραηλινοί δεν έχουν πληροφορίες για το πού ακριβώς οι ρουκέτες είναι αποθηκευμένες ή τις πιθανές θέσεις εκτόξευσής τους. Η Γάζα είναι ένας λαβύρινθος με βαθιά τούνελ, τα οποία και δύσκολο να ανακαλυφθούν και δύσκολο να καταστραφούν είναι.
Ο στρατιωτικός στόχος του Ισραήλ, στην προκείμενη σύγκρουση, είναι να καταστρέψει το οπλοστάσιο ρουκετών της Χαμάς. Το Ισραήλ θα ήθελε πάρα πολύ να επιτύχει τον στόχο αυτό μόνο με προσβολές από αέρος ή με ειδικές επιχειρήσεις. Δεν φαίνεται όμως δυνατό να το επιτύχει, με τον τρόπο αυτό. Έτσι, μοιραία, η μόνη άλλη λύση είναι η χερσαία εισβολή, όπου οι χερσαίες δυνάμεις θα μπορέσουν να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τις ρουκέτες της Χαμάς στο έδαφος.
Η Χαμάς στο μεταξύ εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες, θέλοντας να δείξει στο Ισραήλ ότι έχει αρκετές, ώστε να προκαλέσει σοβαρές απώλειες, σε περιοχές στόχους, αν το θελήσει. Κατά συνέπεια οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι, κατά το αρχικό στάδιο τυχόν χερσαίας επιχείρησης, το έδαφός τους θα υποστεί ακόμα μαζικότερη επίθεση με ρουκέτες, τις οποίες άλλωστε αν δεν χρησιμοποιήσει η Χαμάς θα καταστρέψει το Ισραήλ (use it or lose it).
Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση. Κατά πόσο αυτό γίνεται λόγω του φόβου ενός μαζικότερου μπαράζ ρουκετών δεν μπορεί να γίνει γνωστό. Φυσικά, οι Ισραηλινοί προβληματίζονται από το γεγονός ότι η Χαμάς είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη από ότι ήταν το 2008-2009 και όσον αφορά τα αντιαρματικά της όπλα και την δυνατότητα της να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στο ισραηλινό πεζικό.
Η ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα μπορεί να κοστίσει πολύ σε αίμα. Θα χρειαστούν εβδομάδες για τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις να αναζητήσουν τις ρουκέτες στην περιοχή και όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να ασκήσουν κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, με ότι αυτό διπλωματικά συνεπάγεται. Οι διπλωματικές αυτές συνέπειες, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με ευρωπαϊκές χώρες και την εικόνα του σε αυτές, αποτελεί βασικό αποτρεπτικό παράγοντα μιας χερσαίας επέμβασης.
Σημαντικός παράγοντας για τους Ισραηλινούς είναι η έλλειψη πληροφοριών. Λέγεται, ότι η Χαμάς προμηθεύεται ρουκέτες από το Ιράν, μέσω Σουδάν και όχι μόνο. Ακούγεται απίθανο όμως να μην έχουν ανακαλύψει οι ισραηλινές και οι αμερικανικές υπηρεσίες τα δρομολόγια μέσω των οποίων οι ρουκέτες φτάνουν στα χέρια της Χαμάς, παρά την ισραηλινή, αλλά και την αιγυπτιακή επιτήρηση.

Ακόμα κι αν οι ρουκέτες δεν φτάνουν μέσω Ιράν, το ερώτημα παραμένει. Η αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να εντοπίσουν τον δίαυλο, μέσω του οποίου, η Χαμάς προμηθεύεται τις ρουκέτες ανησυχεί την πολιτική κα στρατιωτική ηγεσία της χώρας και καθορίζει τα βήματά τους.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι ελάχιστες προσπάθειες μεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός έχουν γίνει. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν φήμες για μια κοινή προσπάθεια Τουρκίας και Κατάρ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επίσης έχει έρθει σε επαφή με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσφέροντας τη βοήθειά του σε τυχόν μεσολαβητική προσπάθεια.
Την ίδια ώρα διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συζήτησαν σχετικά, στο περιθώριο της συνόδου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πιθανόν το Ισραήλ να περιμένει και τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών πριν εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση, ή τουλάχιστον αποτελούν μια καλή δικαιολογία για τον Νετανιάχου στο εσωτερικό, ώστε να την αναβάλει.
Το πρόβλημα για το Ισραήλ, μετά την όποια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είναι πάντως ότι θα διατηρήσει ουσιαστικά την απειλή της Χαμάς στα ίδια επίπεδα που βρίσκεται και σήμερα. Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τα σημερινά δεδομένα, αποτελεί νίκη της Χαμάς, αφού θα έχει διατηρήσει το οπλοστάσιό της αλώβητο και θα είναι ικανή να το ενισχύσει.

Για το Ισραήλ μια τέτοια συμφωνία θα αποτελεί, περιορισμένη, επιτυχία, μόνο αν είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί, σε ορατό χρόνο, να καταστρέψει τα επικίνδυνα όπλα τα Χαμάς.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top