GuidePedia

0

19-7-2014
Απειλές κατά του Ισραήλ εκτόξευσαν τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ. «Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Θέλω να προειδοποιήσω ξανά το Ισραήλ. Αν δεν σταματήσει οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», δήλωσε ο πρόεδρος Γκιουλ. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον ΟΗΕ να εκδώσει καταδικαστικό ψήφισμα κατά του Ισραήλ.
Ο Ερντογάν, κινούμενος στους γνωστούς φαιδρούς τόνους, δήλωσε με στεντόρεια φωνή, ότι το Ισραήλ «είναι η χώρα που απειλεί την ειρήνη, η χώρα που απειλεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή». Αλήθεια για ποια ειρήνη μιλά ο Τούρκος πρωθυπουργός; Γι’ αυτή του Ιράκ; Ή μήπως για αυτή της Συρίας με τους 200.000 νεκρούς, τους οποίους και ο ίδιος βοήθησε, με τον τρόπο του, να μετοικήσουν… στον άλλο κόσμο;
«Το Ισραήλ δεν ήθελε ποτέ την ειρήνη και πάντα βασάνιζε τους Παλαιστίνιους. Η κυβέρνηση και εγώ ποτέ δεν θα έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, όσο κατέχουμε την εξουσία. Μπορεί τώρα το Ισραήλ να φαντάζει νικητής, αλά τελικά θα ηττηθεί», απείλησε ο Ερντογάν, βάζοντάς τα κατόπιν με τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία, γιατί δεν κάνουν τίποτα να σταματήσουν τη «γενοκτονία».
Φυσικά για τον Ερντογάν ο θάνατος 300 Παλαιστινίων συνιστά γενοκτονία, όχι όμως ο θάνατος 1.500.000 Αρμενίων και 400.000 σχεδόν χιλιάδων Ποντίων. Αυτό μάλλον ήταν ένα απλό, ομαδικό και σύνηθες για την Τουρκία και την Ιστορία της… ατύχημα.

Ο Ερντογάν επίσης, όταν δημοσιογράφος παρατήρησε σχετικά ότι η κρίση ξεκίνησε μετά τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων, είπε: «Αυτά είναι ψέματα (!). Αυτό που το Ισραήλ γνωρίζει καλά είναι να σκοτώνει παιδιά. Το είχα πει και στο Νταβός. Τότε πυροβολούσαν παιδιά. Τώρα σκοτώνουν παιδιά στην ακτή με βόμβες».
Οι Γκιουλ και Ερντογάν απέρριψαν τις αιτιάσεις Αιγύπτου και Ισραήλ ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε στη Χαμάς να αποδεχτεί την ανακωχή που το Κάιρο πρότεινε και το Τελ Αβίβ αποδέχτηκε, την προηγούμενη Δευτέρα. «Αυτά είναι γελοιότητες», είπε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία κάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβει, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία βασικό υποστηρικτή της παλαιστινιακής υπόθεσης. Από τη μεριά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, εξέφρασε την αγανάκτηση της κυβέρνησής τους και τους τουρκικού λαού κατά του Ισραήλ.

«Εξέφρασα στον Αμερικανό υπουργό την απαίτησή μας να σταματήσουν άμεσα οι ισραηλινές επιθέσεις», είπε. Είναι προφανές, ότι για μια ακόμα φορά, η Τουρκία «χοντραίνει» το παιχνίδι. Αυτό που μένει να δούμε μέχρι σε ποιο βαθμό μπορεί να το ελέγξει, γιατί πλέον έχουμε μπει σε πολύ περίεργη περίοδο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top