GuidePedia

0

28-7-2014
Μιχάλης Ιγνατίου
Εδώ και πολλά χρόνια, από τον Ιούλιο του '74, τα καλοκαίρια μας δεν είναι ανέμελα… Άλλωστε, όταν σκοτώνονται συνάνθρωποι, πώς μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα, ως να μην μας αφορά η σφαγή των αμάχων και οι τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες. Οι δράστες και από τις δύο πλευρές, είναι συνήθως τυφλωμένοι από φανατισμό «άνθρωποι», δεν υπολογίζουν τίποτα και είναι αποφασισμένοι για όλα όταν πρόκειται να σκοτώσουν. Και συνήθως τα θύματα είναι οι αθώοι, οι άμαχοι, τα γυναικόπαιδα.
Όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ουκρανία, μας αφορούν και μας επηρεάζουν, διότι εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και το Ισραήλ, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται, διατηρούν καλές σχέσεις και σε μεγάλο βαθμό τις έχουν ανάγκη για εθνικούς και οικονομικούς λόγους.
Η Αθήνα και η Λευκωσία πέτυχαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ. Αυτή η εξέλιξη δεν έχει επηρεάσει (ακόμα) τη σχέση με τη Μόσχα, η οποία -στην περίπτωση της Κύπρου- ανήκει και στο «κλαμπ» των δανειστών, ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί την κυπριακή Κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Η παραπάνω πραγματικότητα, αναγκάζει την ελληνική και την κυπριακή διπλωματία να «περπατήσουν» σε τεντωμένο σχοινί, ώστε να μην διακινδυνεύσουν την προεργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα και η οποία είναι ελπιδοφόρα, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδιάσει το ενεργειακό δίκτυο της Μεσογείου με τη συμμετοχή της Κύπρου, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και -σε μεταγενέστερο στάδιο- την Ελλάδα.
Στην κρίση της Ουκρανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούν κατά βήμα τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ αποτελεί «σοφή κίνηση», από την άλλη -και έχοντας να αντιμετωπίσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν χαρίζεται- το τεντωμένο σχοινί μπορεί να σπάσει. Αυτή η εξέλιξη θα είναι έντονα αρνητική για τη Λευκωσία, διότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να απαιτήσουν τα δανεικά και κάλλιστα θα μπορούσαν να τη «σταυρώσουν» στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Ειδικά η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη πρέπει να ασκήσει πολιτική με περισσή προσοχή, και είμαι βέβαιος πως λαμβάνει τα μηνύματα από τη ρωσική πρεσβεία και ανταποκρίνεται.
Στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, η κατάσταση είναι επικίνδυνη, και επηρεάζει τις γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλα συμφέροντα με το Εβραϊκό Κράτος και ευελπιστούν ότι θα αποτελέσουν τους βασικούς κρίκους της ενεργειακής στρατηγικής, που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.
Οπωσδήποτε, τα συμφέροντα είναι μεγάλα και οι συμμαχίες αλλάζουν σε κάθε στιγμή. Η Τουρκία, είναι μια χώρα που κυριαρχείται από αβεβαιότητα, παρά τη μεγαλομανία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δρα και αντιδρά ως ηγέτης υπερδύναμης. Βρίσκεται σε μόνιμη πορεία σύγκρουσης με το Ισραήλ, αλλά και σε παρατεταμένη κρίση με τις ΗΠΑ. Από την άλλη, πόνταρε όλα τα λεφτά της στον ισλαμικό κόσμο. Από αυτές τις κρίσεις, και από τα μέτωπα της Ουκρανίας, της Γάζας, της Συρίας και του Ιράκ, θα αναδειχθούν σίγουρα νικητές και ηττημένοι. Η Τουρκία δεν θα περιλαμβάνεται στο στρατόπεδο των θριαμβευτών.
Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να προστατεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων αποτελούν ποταπές και απάνθρωπες πράξεις, όπως και οι τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ. Οι παραβάτες πρέπει να καταδικάζονται με σκληρό τρόπο, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και συμφερόντων. Διότι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, πρέπει να τίθενται πάνω από κάθε συμφέρον…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Η δήλωση της Μαρί Χαρφ, αναπληρωτού εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τις «διαφορές» των υποθέσεων της Κύπρου και της Ουκρανίας, αποδεικνύει ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αλλάξει η νοοτροπία της γραφειοκρατίας, η οποία ακόμα σκέφτεται «φιλοτουρκικά». Φαντάζεστε να μην τους έβριζε καθημερινά ο Ερντογάν… Θα μας είχαν ξανασταυρώσει.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στον Πρέσβη Κυριάκο Κενεβέζο, που πέτυχε ρουσφετολογικό διορισμό στην Αθήνα, με την ελπίδα ότι δεν θα αναμειχθεί στις προσπάθειες «κατήχησης» των ελληνικών ΜΜΕ για το Κυπριακό. Η Αθήνα δεν είναι Λευκωσία –εκεί δαγκώνουν κύριε Πρέσβη, και μάλιστα στον λαιμό…


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μετά από την αρχική αισιοδοξία και τα εύσημα της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αρχίσει τα πολύ δύσκολα για την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία –πρέπει να τονιστεί– ότι προσπαθεί να υλοποιήσει το «Κυπριακό Πρόγραμμα» όσο καλύτερα το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες. Η Τρόικα θα συνεχίσει να απαιτεί και θα συνοδεύει τις απαιτήσεις με την υπενθύμιση ότι η μη υλοποίηση των προνοιών του Μνημονίου σημαίνει αυτόματα κατακράτηση δόσεων. Το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, μπορεί να αποδειχθεί «ατομική» βόμβα για την Κυβέρνηση. Η Λευκωσία πρέπει να μελετήσει τις ρυθμίσεις που δέχθηκε η Τρόικα για τα δάνεια στην Ελλάδα και να πράξει ανάλογα. Πρέπει να δοθεί μια «χαριστική περίοδος» στους πολίτες για να μπορέσουν να αναπνεύσουν… Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να κάνει μια κουβέντα με τους επικεφαλής των τραπεζών, μερικοί εκ των οποίων έχουν ξεπεράσει τα όρια της ευπρέπειας και της ευγένειας και θυμίζουν τοκογλύφους
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top