GuidePedia

0

23-7-2014
Καθώς η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται, ο πόλεμος επηρεάζει το σύνολο σχεδόν του ισραηλινού εδάφους. Στις βόρειες επαρχίες του Ισραήλ, οι άνθρωποι δεν κλείνονται στα καταφύγια εξαιτίας της Χαμάς, αλλά εξαιτίας ρουκετών που εξαπολύονται από τον Λίβανο και την Συρία. Οι διάφορες ισλαμικές ομάδες, δείχνουν, με τον τρόπο αυτό, την αλληλεγγύη τους στους τρομοκράτες της Χαμάς, προκαλώντας όμως φόβους για μια άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Του Nadav Pollak, «KEEPING ISRAEL’S NORTHERN FRONT UNDER CONTROL»,
Washington Institute for Near East Policy, PolicyWatch 2288
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χαμάς, στις 8 Ιουλίου, τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες από τον Λίβανο έχουν πλήξει το Ισραήλ, ενώ πολλές άλλες απόπειρες εκτόξευσης εμποδίστηκαν από τον λιβανέζικο στρατό. Οι Ισραηλινοί θεωρούν υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές παλαιστινιακές ομάδες που εδρεύουν στο νότιο Λίβανο.
Η τελετουργία των σποραδικών εκτοξεύσεων ρουκετών κατά του Ισραήλ, από τον Λίβανο, έχει ξεκινήσει από το 2008. Τις ρουκέτες εκτοξεύουν Παλαιστίνιοι, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ, άλλωστε, έχει μεταφέρει τον όγκο των δυνάμεών της στη Συρία και δεν επιθυμεί επ’ ουδενί, εμπλοκή με το Ισραήλ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κράτος του Λιβάνου είναι υπό διάλυση. Σουνίτες εξτρεμιστές του Μετώπου αλ Νούσρα και του ISIL δρουν, σχεδόν ανενόχλητοι, σκοτώνοντας σιίτες και Λιβανέζους στρατιώτες. Η Χεζμπολάχ, ενδιαφερόμενη απλώς να δείξει ότι εξακολουθεί να πολέμα και τον «σιωνιστή εχθρό», έχει εξαπολύσει περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις, στην περιοχή του Γκολάν, κατά του Ισραήλ, για την τιμή των όπλων.
Την ίδια ώρα όμως, ο ηγέτης της οργάνωσης, σεΐχης Νασράλα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την ηγεσία της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, στη Γάζα, στην οποία εξέφρασε την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των άλλων ισλαμικών οργανώσεων, στην «ισλαμική αντίσταση στη Γάζα». Ο νότιος Λίβανος ελέγχεται απόλυτα από τη Χεζμπολάχ και δεν γίνεται εύκολα πιστευτό ότι ρουκέτες εκτοξεύονται από εκεί χωρίς να το γνωρίζει η οργάνωση. Πιθανότατα η Χεζμπολάχ αφήνει τις διάφορες παλαιστινιακές ομάδες να εκτοξεύουν ρουκέτες, χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
Το Ισραήλ από την πλευρά του απαντά στις εκ του Λιβάνου ρουκέτες με σποραδικές βολές πυροβολικού. Αν όμως μια έστω από τις ρουκέτες αυτές προκαλέσει απώλειες, τα πράγματα θα αλλάξουν, αν και τόσο το Ισραήλ, όσο και Χεζμπολάχ, έχουν μάθει να πολεμούν και σε άλλα πεδία, πέραν του στρατιωτικού.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως, το Ισραήλ, δέχτηκε πυρά και από την Συρία – πυρά όλμων και ρουκέτες. Και πριν την εμπλοκή στη Γάζα, υπήρχαν διάφορα συνοριακά επεισόδια, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να πει αν υπεύθυνοι γι’ αυτά ήταν οι δυνάμεις του Άσαντ, η Χεζμπολάχ ή οι σουνίτες αντάρτες. Το Ισραήλ πάντως θεωρεί υπεύθυνο για τη φύλαξη των συνόρων το καθεστώς Άσαντ και απάντησε στις επιθέσεις με αεροπορικά πλήγματα.
Αυτή τη στιγμή ο Άσαντ νιώθει πιο σίγουρος από ποτέ. Οι δυνάμεις του νικούν τους αντάρτες και οι Αμερικανοί ακόμα φαίνεται να τον προσεγγίζουν, ώστε να σχηματιστεί κοινό μέτωπο κατά των παρανοϊκών του ISIL. Ίσως λοιπόν θελήσει να δοκιμάσει τις αντοχές του Ισραήλ. Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται ωστόσο ιδιαίτερα πιθανό, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει.
Στα σύνορα του Ισραήλ με την Συρία και τον Λίβανο δρουν όμως και άλλες οργανώσεις, σημαντικότερες των οποίων είναι, οι επηρεαζόμενες από την αλ Κάιντα, «Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ Αζάμ» και το Μέτωπο αλ Νούστρα, αλλά και δυνάμεις του ISIL που μπορούν να κάνουν τη ζημιά.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε το Ισραήλ ούτε οι αντίπαλοί του επιθυμούν αυτή τη στιγμή κλιμάκωση του πολέμου προς Βορρά και προς Ανατολάς, καθώς όλοι οι δρώντες στη Μέση Ανατολή είναι μπλεγμένοι σε άλλες συγκρούσεις. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει, αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ένα τυχαίο, τυφλό πλήγμα, που θα προκαλέσει απώλειες στο Ισραήλ, τι συνέπειες θα επιφέρει.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top