GuidePedia

0

4-7-2014
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης (ISIL) αποτελεί πλέον απειλή και για την Ιορδανία. Το γεγονός αυτός αποτελεί όμως απειλή, εξ ορισμού και για το Ισραήλ. Με την περιβόητη «Αραβική Άνοιξη» να εκφυλίζεται σε μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων ισλαμικών δογμάτων και αιρέσεων, οι οποίες καταργούν στην πράξη τα σύνορα στην περιοχή, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το προστατεύει την υπόσταση του.
Του Alan Johnson
ΠΗΓΗ: http://worldaffairsjournal.org/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Οι μέχρι τώρα επιτυχίες του ISIL και η προέλαση των δυνάμεών του προς Νότο, αποτελεί καθαρή απειλή για το βασίλειο της Ιορδανίας και ακόμα περισσότερο για τον βασιλιά της Αμπντάλα, ο οποίος κινδυνεύει να εκθρονιστεί αν επικρατήσουν ακραία στοιχεία.
«Το πρώτο ζητούμενο για μας είναι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Οι δυνάμεις των φανατικών ισλαμιστών κρούουν τη θύρα μας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε στο τραπέζι και μια σειρά μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαία, είναι και ο περιορισμένος έστω έλεγχος της Δυτικής Όχθης, αλλά και η στήριξη του καθεστώτος της Ιορδανίας.
Το Ισραήλ δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολείται με την ασφάλεια της Ιορδανίας. Κατά τη διάρκεια του Ιορδανικού Εμφυλίου, στη δεκαετία του 1970, το Ισραήλ υποστήριξε τον Χασεμιτικό βασιλικό οίκο της χώρας, έναντι των αντιπάλων του. Τώρα, όπως και τότε, η σταθερότητα της Ιορδανίας, αποτελεί στρατηγικής σημασίας υπόθεση για το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκτορ Λίμπερμαν, ξεκαθάρισε ότι η σταθερότητα και η επιβίωση της Ιορδανίας, αποτελεί εθνική στρατηγική για το Ισραήλ, το οποίο θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπίσει την Ιορδανία.
Η σημασία της Ιορδανίας για το Ισραήλ δεν θα πρέπει να θεωρείται απλώς αποτέλεσμα μόνο της δυτικόφιλης πολιτικής της χώρας αυτής. Έτσι, το Ισραήλ οφείλει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της Ιορδανίας και να τα «σφραγίσει», ώστε να μην μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός της οι φανατικοί σουνίτες, πολλοί εκ των οποίων είναι Ιορδανοί (αυτή τη στιγμή οι Ιορδανοί αποτελούν την μεγαλύτερη εθνική ομάδα, ανάμεσα στους φανατικούς ισλαμιστές που μάχονται στην Συρία), αλλά και να ενισχύσει την ιορδανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω των χιλιάδων προσφύγων από το Ιράκ και την Συρία που τη κατακλύζουν, αλλά και της απώλειας της φτηνής ενέργειας, που εξασφάλιζε από τη Αίγυπτο.
Το Ισραήλ φαίνεται πως έχει υπόψη του μια ευρύτερη, στον χρόνο, συμμαχία με την Ιορδανία και άλλες πρόθυμες δυνάμεις, που θα παραμείνει σε ισχύ, ακόμα και μετά την απόκρουση της απειλής του ISIL, με την προοπτική την αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών από το σουνιτικό, αλλά και το σιιτικό Ισλάμ.
«Εναπόκειται σε εμάς να υποστηρίξουμε την διεθνή προσπάθεια στήριξης της Ιορδανίας, αλλά και να υποστηρίξουμε τον εθνικό πόθο των Κούρδων για ανεξαρτησία. Η Ιορδανία είναι μια σταθερή, μετριοπαθή, χώρα, με ισχυρό στρατό. Το ίδιο ισχύει και γα τους Κούρδους», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην ενδοαραβική διαμάχη, καθώς γνωρίζει πως αν το πράξει θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή για τις ΗΠΑ τους άλλους συμμάχους του στην περιοχή. Η αποσταθεροποίηση όμως μιας χώρας, με την οποία έχει κοινά σύνορα έκτασης άνω των 400 χλμ. απλώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top