GuidePedia

0
Image

20.07.2014

Η τραγωδία με την κατάρριψη του Μπόϊνγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών συγκλονίζει. 295 ανθρώπινες ζωές χαμένες. Και πάνω από τα πτώματα ένα λυσσαλέο διπλωματικό παιχνίδι .

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αθώοι άνθρωποι πληρώνουν με τη ζωή τους τα γεωπολιτικά,διπλωματικά και στρατιωτικά παιχνίδια κρατών,κυβερνήσεων,μικρών και μεγάλων δυνάμεων. Η ιστορία δείχνει ότι αυτά τα παιχνίδια έχουν παρελθόν .

1973: Ένα Μπόϊνγκ 727 των Λιβυκών αερογραμμών καταρρίπτεται από τους ισραηλινούς. Ήταν 21 Φεβρουαρίου 1973. Το αεροσκάφος είχε παρεκκλινει της πορείας του λογω βλάβης και μπαίνοντας στη Χερσόνησο του Σινά καταρρίφθηκε από δυο ισραηλινά μαχητικά. 108 νεκροί ,πέντε επιζώντες.

1978: Αντάρτες του Επαναστατικού Στρατού της Ροδεσίας -τώρα Ζιμπάμπουε- κατέρριψαν ένα αεροπλάνο που κατευθυνόταν  από την Καρίμπα στην πρωτεύουσα Χαράρε. 56 νεκροί, 18 οι επιζώντες από τους οποίους οι αντάρτες εκτέλεσαν 10!   Στις 12 Φεβρουαρίου 1979 , οι ίσιοι έριξαν με πύραυλο δεύτερο αεροπλάνο της  Air Rhodesia 59 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

1983:
Στην πτήση 007 των κορεατικών αερογραμμών επιβαίνει και Αμερικανός γερουσιαστής. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος της Σοβιετικής Ένωσης στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν κάνει λόγο για “τρομοκρατική επίθεση”. Σκοτώθηκαν και οι 269 επιβαίνοντες. Οι Σοβιετικοί υποστήριξαν ότι υποπτεύονταν πως επρόκειτο για αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.
1988: Αμερικανικό καταδρομικό καταρρίπτει ιρανικό αεροσκάφος στον Περσικό Κόλπο.290 ανθρωποι σκοτώνονται. Το καταδρομικό USS Vincennes, είχε αποστολή να κρατά ανοιχτά τα στενά της περιοχής λόγω του πολέμου Ιράν - Ιράκ .
Το Vincennes εντόπισε αεροσκάφος και θεώρησε ότι ήταν μαχητικό F-14 του Ιράν.

2001: Πάλι στην Ουκρανία όπου ο στρατός της χώρας κατέρριψε κατά λάθος ρωσικό αεροσκάφος  ενώ έκανε άσκηση πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, ακριβώς την περιοχή που πυροδότησε και την κρίση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
78 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Και θεωρίες συνωμοσίας

Υπήρξαν και πτώσεις αεροσκαφών που αποδόθηκα αρχικά σε κατάρριψη αλλά αποδείχτηκε αργότερα ότι οι αιτίες ήταν άλλες. Πιο χαρακτηριστική αυτή της πτήσης της TWA, που πραγματοποιούσε την πτήση 800 Νέα Υόρκη - Παρίσι, στις 17 Ιουλίου 1996. H έλλειψη προφανούς λόγου του δυστυχήματος προκάλεσε όργιο συνωμοσιολογικών σεναρίων. Πολλοί έλεγαν ότι επλήγη από πύραυλο εδάφους - αέρος, άλλοι μιλούσαν για βόμβα που τοποθέτησαν τρομοκράτες ή για ηλεκτρονικές παρεμβολές στα όργανα πλοήγησης του αεροσκάφους, που προκάλεσαν οι αρχές.
Πράγματι στα συντρίμμια του αεροσκάφους ανιχνεύθηκαν ίχνη εκρηκτικών, χωρίς ωστόσο να βρεθεί τμήμα του μηχανισμού. Αυτή ήταν λοιπόν η αιτία του δυστυχήματος; Οχι. Οπως αποδείχθηκε, τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί στο αεροσκάφος λίγες ημέρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σκύλων ανιχνευτών της αστυνομίας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top