GuidePedia

0

Κινητικότητα σε Γερμανία και ΗΠΑ για το θέμα της ονομασίας.
Σύνοδο Κορυφής ετοιμάζει η Μέρκελ, χωρίς να έχει προκληθεί η Ελλάδα.

Από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την ευρωατλαντική της προοπτική περνούν οι φιλοδοξίες του Βερολίνου για πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, με την Άγκελα Μέρκελ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου, όπως δήλωσε, «με κάποιον τρόπο η «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.».

«Η «Μακεδονία» πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» δήλωσε ευθέως η καγκελάριος από την Κροατία, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των ηγετών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «βάρος» την εκκρεμότητα του ονόματος και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η λύση είναι εφικτή, ως προϊόν, εννοείται, συμβιβασμού.

«Έχω ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του ονόματος, όμως μερικές φορές πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να επινοηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι σε έναν καλό συμβιβασμό και οι δύο πλευρές θα είναι τελικά δυσαρεστημένες.

Το Βερολίνο ουδέποτε έπαψε να θεωρεί τα Βαλκάνια ζωτικό χώρο, στον οποίο δικαιούται να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο. Η ανάμειξη της Γερμανίας ωστόσο, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, λειτουργούσε ως τώρα ανασταλτικά σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση εντονότερης παρουσίας στην περιοχή. Σήμερα, η γερμανική διπλωματία θεωρεί πλέον ότι οι ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο «άνοιγμα» της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, η Μόσχα επιστρέφει στην περιοχή και, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην Ουκρανία, προσφέρει ακόμη έναν λόγο ανησυχίας, ενώ στην ίδια την Α. Μέρκελ ενόψει της αποχώρησής της από την καγκελαρία, δεν θα κακοφαινόταν μία επιτυχία για την πολιτική της κληρονομιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28 Αυγούστου, η καγκελάριος θα φιλοξενήσει στο Βερολίνο σύνοδο κορυφής με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών της περιοχής, με στόχο την επαναβεβαίωση της στήριξης του Βερολίνου στα σχέδιά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει πρόσκληση, όπως είχε συμβεί το Νοέμβριο του 2012, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε είχε διοργανώσει από κοινού με τον Ούγγρο ομόλογό του συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών και εκπροσώπους του αμερικανικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αποκλείοντας την Ελλάδα.

Η ευκαιρία

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί γύρω από τη συνάντηση του Αυγούστου είναι δημοσίευμα της σκοπιανής υπηρεσίας της Deutche Welle, στο οποίο αναφέρεται ότι, αν και μπορεί να μην υπάρξει συγκεκριμένο συμπέρασμα για την ΠΓΔΜ, τα μηνύματα που θα σταλούν σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής είναι σημαντικά.
«Αυτό που ίσως είναι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο Βερολίνο, αλλά θα είναι εκεί τμήμα της «μακεδονικής» κυβέρνησης». Αυτό αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της στο τραπέζι των συνομιλιών και στην καγκελάριο Μέρκελ και να ζητήσει συγκεκριμένη διαμεσολάβηση και εμπλοκή του Βερολίνου», αναφέρει η Deutche Welle, η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις δύο Γερμανών κυβερνητικών βουλευτών που δεν κατονομάζονται. Ο ένας σημειώνει ότι όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος διερωτάται μήπως ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έχει πλέον αποτύχει. Ο συντάκτης αναφέρει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί συνομιλητές του περιμένουν να αναλάβει πρωτοβουλίες η Κομισιόν, και ειδικά ο νέος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, ενώ τονίζει ότι «σκιά σε πιθανές θετικές εξελίξεις αποτελεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα».
Στο ίδιο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τοποθετήθηκε σε συζήτηση στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και ο χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Κρεκμπάουμ, λέγοντας ότι η Ελλάδα εμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, παρότι η Κομισιόν εκφράζει εδώ και τέσσερα χρόνια θετική άποψη. Δήλωσε, μάλιστα, ότι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί, ούτε και να γίνει αποδεκτό. «Όποιος υποστηρίζει την Ευρώπη πρέπει να έχει και την ευκαιρία να γίνει μέλος της», τόνισε ο Γκ. Κρεκμπάουμ.

Η κινητικότητα όμως αυξάνεται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία δεν έχει και λόγο να διατηρεί τα προσχήματα. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τα Σκόπια, λίγο πριν μεταβεί εκεί ο Μ. Νίμιτς, και διαβεβαίωσε ότι «η Μακεδονία» μπορεί να βασίζεται στην στήριξη των ΗΠΑ για την επίτευξη των στόχων της, αλλά και ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσπαθεί για επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Ουάσιγκτον, πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα χωρίς την συγκατάθεση της Αθήνας. Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουν λοιπόν να κινηθούν το επόμενο διάστημα, ασκώντας κάθε δυνατή πίεση για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Φανή Καραβίτη

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top