GuidePedia

0

Γελοιοποιήθηκε πλήρως το πολιτικό σύστημα της Σλοβενίας, της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας με τα μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους, εξαιτίας των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκε πόσο ολέθρια πολιτικά αποτελέσματα έχει η πολιτική λιτότητας που με τόσο εξοντωτικό τρόπο επιβάλλει η ΕΕ σε όποιαχώρα-μέλος της θελήσει - και πρωτίστως φυσικά στα κράτη της Ευρωζώνης, όπου τον αποκλειστικό ρόλο αυτού που αποφασίζει για την ακολουθητέα πολιτική τον έχει η Γερμανία.
Τι έγινε λοιπόν στις εκλογές της Σλοβενίας; Πρώτον, το κόμμα της μόλις προ έτους αναδειχθείσης πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Σλοβενίας στις 20 Μαρτίου του 2013, πήρε την περασμένη Κυριακή ποσοστό... 4,3%!!! Εν ενεργεία πρωθυπουργός να παίρνει 4,3% δεν νομίζουμε ότι έχει ξανασυμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο! Δεύτερον, ο πρωθυπουργός της Δεξιάς Γιάνεζ Γιάνσα, που αντικατέστησε η Μπράτουσεκ, έδωσε τον προεκλογικό αγώνα από τη... φυλακή (!!!), καταδικασμένος για μίζες που πήρε από φινλανδική επιχείρηση πώλησης στρατιωτικού υλικού! Τρίτον, ο πριν από τρία χρόνια πρωθυπουργός που τον είχε αντικαταστήσει ο Γιάνσα, ένας εκατομμυριούχος δήμαρχος της πρωτεύουσας Λουμπλιάνα, ονόματι Ζόραν Γιάνκοβιτς, πήρε με το κόμμα του μόνο... 3,7% και δεν μπήκε καν στο Κοινοβούλιο, αφού δεν κατόρθωσε να υπερβεί το φράγμα του 4%!

Σκεφθείτε για τι πράγμα μιλάμε: μια χώρα με τρεις πρωθυπουργούς στα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων ο ένας στη φυλακή και οι δύο πεταγμένοι στα... πολιτικά σκουπίδια! Ο μόνος που επιβιώνει πολιτικά είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τα σίδερα! Τέταρτον και γελοιωδέστερο όλων των προηγουμένων, ο σλοβενικός λαός αναδεικνύει πρώτο κόμμα ένα κόμμα που φτιάχτηκε τον... Ιούνιο (ναι, τον περασμένο μήνα!) και υποψήφιο πρωθυπουργό ένα παντελώς άγνωστο άτομο, έναν... καθηγητή Δικαίου!!! Με εξαιρετική ταπεινοφροσύνη, αυτός ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου βάφτισε το κόμμα του με το... όνομά του - «Κόμμα του Μίρο Τσέραρ»!!! Το κόμμα του Μίρο Τσέραρ λοιπόν πήρε 34,7% των ψήφων και 36 από τις 90 έδρες του σλοβενικού Κοινοβουλίου. Το δεξιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα του φυλακισμένου Γιάνεζ Γιάνσα ήρθε δεύτερο με 20,7% και 21 έδρες. Τρίτο ήρθε το κόμμα των... Συνταξιούχων με 10,2%.

Απερίγραπτος συνωστισμός τριών κομμάτων ανάμεσα στο... 5,5% και στο 6%! Τέταρτο το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς με 5,98%, έπειτα οι αριστεροί για τα δεδομένα τους Σοσιαλδημοκράτες με 5,95% και έκτο το δεξιό κόμμα Νέα Σλοβενία με 5,51%, όπου παίρνουν από 6 έδρες οι αριστεροί και οι σοσιαλδημοκράτες και 5 οι δεξιοί της Νέας Σλοβενίας. Με το ζόρι περνάει το όριο του 4% και μπαίνει τελευταία στη Βουλή με 4,34% η Συμμαχία της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ.

Οι τακτικοί αναγνώστες των Αναιρέσεων ίσως θυμούνται ότι πέρυσι, στις 11 Απριλίου 2013, είχαμε γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Τη Σλοβενία ετοιμάζονται τώρα να κατασπαράξουν». Οντως, έτσι έγινε. Η συνδυασμένη επίθεση των τραπεζιτών και της Γερμανίας γονάτισε τη Σλοβενία στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Το έλλειμμά της εκτοξεύθηκε από το 4% το 2012 στο... 14,7% (!) του ΑΕΠ το 2013 και ήταν το μεγαλύτερο έλλειμμα όχι μόνο στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και στις 28 χώρες της ΕΕ! Το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 54,4% του ΑΕΠ το 2012 στο 71,7% του ΑΕΠ το 2013 και, με βάση το έλλειμμα της ίδιας χρονιάς, αναμένεται ότι το 2014 οπωσδήποτε θα ξεπεράσει το όριο του 80% του ΑΕΠ. Πραγματικά, είχε απόλυτο δίκιο πέρυσι τον Απρίλιο ο εκδότης της κεντροαριστερής σλοβενικής εφημερίδας «Μλάντινα», όταν καλούσε την κυβέρνηση της Μπράτουσεκ «να μην υπακούσει στον εκβιασμό της ΕΕ, ο οποίος ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ή επίθεση εναντίον της χώρας μας», όπως έγραφε.

Οι Γερμανοί όμως κατασπάραξαν και την πιστή τους Σλοβενία, όπως ήταν αναμενόμενο. Υπάρχει όμως ένα ακόμη σημαντικότατο δίδαγμα πανευρωπαϊκής χρησιμότητας στην ιστορία της Σλοβενίας. Η Αλένκα Μπράτουσεκ, όταν ανέλαβε πέρυσι την πρωθυπουργία, δεν είχε σκοπό να ακολουθήσει πολιτική λιτότητας. Μόλις όμως την πίεσαν, έκανε τις πρώτες υποχωρήσεις. Οταν είδαν ότι υποχωρεί, αδίστακτα της έβαλαν τη θηλιά στον λαιμό και την κρέμασαν ανάποδα, πετώντας την σε έναν χρόνο μέσα στη «χωματερή των πολιτικών αποβλήτων» και εξευτελίζοντάς την τόσο στα μάτια των Σλοβένων ώστε μόλις και μετά βίας πήρε το κόμμα της 4,3% την περασμένη Κυριακή, καθ' οδόν σίγουρα προς το πολιτικό νεκροταφείο...


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top