GuidePedia

0
Διπλωματική παρέμβαση με ρεσιτάλ υποκρισίας από τις ΗΠΑ

22-7-2014
Τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός δεν διστάζει να βομβαρδίσει αμάχους, να χτυπά ακόμα και νοσοκομεία, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι υπόσχονται «οικονομική βοήθεια σε αμάχους», επιχειρώντας να καλύψουν -τουλάχιστον επισήμως- το αιματοκύλισμα δίχως τέλος στη λωρίδα της Γάζας
Οικονομική ενίσχυση ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε ο Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Κάιρο για διπλωματικές επαφές με στόχο την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους. Αλλά πάντα, σε κάθε είδος σύγκρουσης υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες - για τα παιδιά, τις γυναίκες», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας από μόνος του στην ουσία το βαθμό υποκρισίας  της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Για πολλοστή φορά δηλαδή τις τελευταίες μέρες οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να πάρει μέτρα προστασίας, προκειμένου να «υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αμυνθεί στις επιθέσεις της Χαμάς», χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει ο άμαχος πληθυσμός από τις πολεμικές του επιχειρήσεις.
Πρόκειται ωστόσο για μια καθαρά υποκριτική στάση, αφού τα θύματα από την πλευρά της Παλαιστίνης ξεπερνούν ήδη τους 570 και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άμαχοι.
Τα ανοικτά μικρόφωνα ωστόσο φανέρωσαν την πραγματικότητα καθώς ο Κέρι λίγο πριν βγει στην εκπομπή Fox News Sunday, πιάστηκε να σχολιάζει με απόλυτη ειλικρίνεια την κατάσταση στη Γάζα.
Έτσι εν αντιθέσει με την επίσημη στάση των ΗΠΑ, που αποτυπώθηκε και δια στόματος Ομπάμα, ότι το Ισραήλ "έχει δικαίωμα να αυτοαμύνεται", ο Κέρι, ο οποίος αναφερόταν στους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα απευθυνόμενος στον Τζόναθαν Φάινερ αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ελπίζει το Ισραήλ να μην "θεωρήσουν το συμβάν αυτό ως πρόσκληση για να κάνουν περισσότερα!". "Θα ήταν καλύτερα αν το θεωρούσαν μια προειδοποίηση" λέει και συνεχίζει σχολιάζοντας "ποια στοχευμένη επιχείρηση;", εμφανώς αγανακτισμένος από τον μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της επιχείρησης του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.
Μάλιστα ο Κέρι ακούγεται να λέει "πρέπει να πάμε [εκεί], πιστεύω, Τζον, ότι πρέπει να πάμε εκεί σήμερα το βράδυ. Είναι τρελό να μένουμε εδώ και να μην κάνουμε τίποτε. Πάμε!".
Όταν όμως ανοίγουν επίσημα τα μικρόφωνα, ο Κέρι αλλάζει στάση, στηρίζοντας την επίσημη γραμμή των ΗΠΑ λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, τη στιγμή που η αδιάκριτη σφαγή αμάχων συνεχίζεται...
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί αλλά δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ. Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ. Η συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και έτσι πρέπει να εργαστούν, μέσω πληρεξουσίων, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας που διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες περισσότεροι από 570 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και περίπου 100.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Γάζα: Ακόμη δύο ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί
Στο μεταξύ, δύο ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί συνολικά 27 ισραηλινοί στρατιώτες.
Κατά τη χθεσινή ημέρα, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν και 70 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τους εννέα έφθασαν οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες.
Νεκρός από πυρά Ισραηλινού 21χρονος Παλαιστίνιος
Σύμφωνα επίσης με παλαιστινιακή πηγή ασφαλεία, ένας Ισραηλινός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο που πετούσε πέτρες στο όχημα του στα βόρεια της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη.
Το περιστατικό συνέβη μεταξύ της εισόδου Αρ- Ραμ και του συνοριακού σημείου ελέγχου Χίχμα. Νεκρός είναι ο Μαχμούντ Σαβαμρέχ ένας 21χρονος Παλαιστίνιος το πτώμα του οποίου, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός δεν έχουν προς το παρόν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει αυξηθεί και στη Δυτική Όχθη, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία, τον περασμένο Ιούνιο τριών ισραηλινών εφήβων αλλά και τη δολοφονία από Ισραηλινούς για λόγους εκδίκησης ενός νεαρού Παλαιστίνιου. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για το θάνατο των τριών εφήβων. Στις 14 Ιουλίου, ένας Παλαιστίνιος που πετούσε πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αυτοκίνητα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top