GuidePedia

0

Πριν από λίγες ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακλήθηκαν για κατάταξη άλλοι 50.000 έφεδροι. Δεν θέλει και πολύ φιλοσοφία να αντιληφθεί κανείς, ότι η ενέργεια αυτή είναι μια σημαντική κίνηση στη σκακιέρα της σύγκρουσης με τη Χαμάς.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Οι ενδεχόμενες ερμηνείες είναι δύο. Η μία είναι η αυτονόητη, ότι δηλαδή οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για επιχείρηση η οποία θα τους οδηγήσει στην «καρδιά» της Γάζας, αναζητώντας τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς, το πυραυλικό της οπλοστάσιο και την ίδια της την ηγεσία, για να τη στείλει στον Αλλάχ…
Η εναλλακτική ερμηνεία είναι, ότι η ενέργεια αυτή έχει στόχο να προειδοποιήσει για όσα περιγράφει η πρώτη ερμηνεία, με στόχο να «ηρεμήσει» την ηγεσία της Χαμάς, οδηγώντας την να ρίξει τους τόνους και να αναζητήσει οδό απεμπλοκής από τη σημερινή κατάσταση.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, ο πειρασμός για πολλούς στους κύκλους λήψης αποφάσεων στο Ισραήλ να επέλθει οριστική λύση στο πρόβλημα με τη Χαμάς στη Γάζα, ίσως αποδειχθεί μεγάλος. Διότι με τη συμπεριφορά της η Χαμάς, έχει δείξει πως εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να προκαλέσει σύγκρουση, με στόχο να ενισχύσει τη δημοτικότητά της στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ως «γνήσια αντιστασιακή οργάνωση».

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει περιθώριο τερματισμού της πρακτικής των απαγωγών και της εκτόξευσης ρουκετών στα αστικά κέντρα του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές, ότι εάν η σύγκρουση λήξη τώρα, το Ισραήλ δεν θα έχει κερδίσει παρά ελάχιστα. Ενδεχομένως κάποιους μήνες ή χρόνια σχετικής ηρεμίας, μέχρι να ξεσπάσει η επόμενη «καταιγίδα».
Επίσης, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κατάσταση λίγο-πολύ παραμένει όμοια, με την κάλυψη να είναι κατά κανόνα εχθρική απέναντι στο εβραϊκό κράτος. Οπότε, η λογική αυτή υποστηρίζει, ας αναλάβει η χώρα τώρα μεγαλύτερο κόστος, το οποίο θα επιχειρήσει να διαχειριστεί στη συνέχεια, αλλά να έχει επιφέρει πραγματικά συντριπτικό πλήγμα στον αντίπαλό του.
Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα δείξουν τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία των Ισραηλινών. Προς το παρόν, παρατηρούμε την ανάπτυξη της παράλογης λογικής της στρατηγικής σε όλο της το μεγαλείο. Εάν τα ανωτέρω ισχύουν, τότε η υπερβολή στην επιτυχημένη χρήση των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την απόσπαση διεθνούς συμπάθειας, η αποκαλούμενη και «στρατηγική της θυματοποίησης», θα έχει αποτελέσει ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο λάθος της Χαμάς.
Το μεγαλύτερο όπλο δηλαδή της οργάνωσης, αυτό που εξασφάλιζε επιβίωση πολιτική στο εσωτερικό και οικονομικά ανταλλάγματα, γίνεται στο τέλος μπούμερανγκ, αφού θα έχει οδηγήσει τον αντίπαλο να επιζητήσει μια λύση, που πιθανώς θα οδηγήσει ακόμα και σε απόπειρα φυσικής εξουδετέρωσης της ηγεσίας της οργάνωσης.

Αυτή είναι μια κίνηση στη «σκακιέρα» που διέπεται από «τετράγωνη» λογική, όμως η απόφαση επιδίωξής της δεν είναι απλή, ούτε εύκολη, αφού συνεπάγεται πολύ αίμα και από την πλευρά του ισχυρού
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top