GuidePedia

0


Η ήχηση στις 8.20 το πρωί (ώρα Ελλαδος) των σειρήνων σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ξύπνησαν τις μνήμες του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και των οργάνων της στο νησί, που άνοιξε τον δρόμο της τουρκικής εισβολής, της οποίας τις συνέπειες βιώνει ακόμη ο κυπριακός Ελληνισμός.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα, ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν για την προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' χοροστάτησε του μνημόσυνου, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες.

Αναστασιάδης: Η ιστορία δεν αλλοιώνεται

Σε δηλώσεις μετά το επίσημο μνημόσυνο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «η σημερινή μαύρη επέτειος στρέφει τη μνήμη πίσω σε γεγονότα που ο καθένας εύχεται να μην επαναληφθούν».

«Βεβαίως, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Την ίδια ώρα, βεβαίως, και όσων έδωσαν τη ζωή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σε χθεσινή του ομιλία περί «προσπάθειας και από πλευράς της Κυβέρνησης για αλλοίωση ιστορικών γεγονότων και απενοχοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για την Κύπρο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Η ιστορία δεν αλλοιώνεται ποτέ, ούτε από ηγέτες, ούτε από συγγραφείς».

«Τα γεγονότα είναι που γράφουν την ιστορία και κανένας δεν μπορεί να αλλοιώσει τα γεγονότα» πρόσθεσε.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο Αναστασιάδης να προβληματιστεί αν ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο ορθότερος

Να προβληματιστεί αν ο δρόμος που φαίνεται πως αποφάσισε να ακολουθήσει στο Κυπριακό είναι ο ορθότερος, κάλεσε εξάλλου σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στην ειδική συνεδρία του Σώματος για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου επιμένει να προβάλει τις γνωστές, απαράδεκτες του θέσεις και «δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέχρι στιγμής δεν πέτυχε να τον δυσκολέψει» και «δεν πέτυχε να τον εκθέσει για την αδιαλλαξία του αλλά «αντιθέτως, τον διευκόλυνε».

«Όχι» όπως πρόσθεσε «γιατί ακολούθησε την "χρεοκοπημένη", όπως αρεσκόταν προεκλογικά να τη χαρακτηρίζει, τακτική του Δημήτρη Χριστόφια, αλλά ακριβώς επειδή την εγκατέλειψε. Ακριβώς επειδή υιοθέτησε την τακτική όλων αυτών που υπέβαλλαν ότι μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι μέσω της από την αρχή διαπραγμάτευσης».

«Ήδη μετράμε απώλειες, με μεγαλύτερη την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο» συμπλήρωσε.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει το ΑΚΕΛ πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι άχρηστα, αναφέροντας ωστόσο πως τα ΜΟΕ δεν είναι και ούτε μπορούν να είναι, η λύση του Κυπριακού.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακούσει τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ με ανοιχτά αυτιά και κυρίως με ανοιχτό μυαλό, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν μείνει, διατηρώντας το δικαίωμα του να επανέλθει, αν το επιθυμεί, σε κάποια ζητήματα.

Ανέφερε ακόμη πως πέρυσι μια τέτοια μέρα, σε αυτή την αίθουσα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διακήρυξε πως τείνει «χέρι συνεργασίας προς τον ηγέτη της Αριστεράς για ενότητα και συμφιλίωση», για να προσθέσει ότι η ενότητα και η συμφιλίωση δεν εξαγγέλλονται αλλά κτίζονται όταν υπάρχει ειλικρινής βούληση και θέληση για αυτοκριτική, συνεργασία και συλλογικότητα. «Όχι με μονομερείς ενέργειες, αυταρχισμό και αλαζονεία» όπως είπε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ έχει πάντα απλωμένο το χέρι του για ενότητα στο Κυπριακό, προς όλες τις κατευθύνσεις.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top