GuidePedia

1



Σε μία περίεργη εώς "ύποπτη" ενέργεια προχώρησε ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Ρ. Σάντερς προσκαλώντας στην οικία του στο πλαίσιο δεξίωσης για εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη βόρεια Ελλάδα, την ηγεσία του κόμματος DEB (πρόκειται για το κόμμα του γνωστού Σαδίκ). Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ο Αμερικανός πρόξενος διοργάνωσε τη δεξίωση στους κήπους της οικίας του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης προσκαλώντας αποκλειστικά εκπροσώπους των παραπάνω οργανώσεων από την βόρεια Ελλάδα. Όμως παρά το γεγονός ότι το DEB όπως είναι γνωστό πρόκειται για πολιτικό κόμμα, τα στελέχη του προσεκλήθησαν από τον Ρ. Σάντερς ως αντιπρόσωποι φορέα που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από την άλλη πλευρά είναι πρακτικά αδύνατο ο Αμερικανός πρόξενος να μην γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο κόμμα εκφράζει την πολιτική γραμμή του τουρκικού προξενείου στην Θράκη δηλ. μίας ξένης δύναμης η οποία εμπλέκεται στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και υπηρετεί ακραίους κύκλους της μειονότητας που σπέρνουν την διχόνοια, το φυλετικό μίσος και την υποστηρίζουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων σημαντικού μέρους των μοσουλμανικών μειονοτήτων που διαβιούν στη Θράκη δηλ. των Πομάκων και των Ρομά. Ο πρόσφατος αποκλεισμός της Ρομά Ελληνίδας πολίτη Σ. Σαμπιχά απο το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά από παρεμβάσεις τοπικών στελεχών του κόμματος που ακολουθούν την πολιτική γραμμή του τουρκικού προξενείου επιβεβαιώνει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη της μειονότητας γεγονός που όπως φαίνεται δεν προβλημάτισε τον κατα τα άλλα ευαίσθητο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμερικανό πρόξενο.
Επιπλέον τα στελέχη του DEB που παρευρέθησαν στην δεξίωση έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι υπήρξε συνάντηση με τους Αμερικανούς διπλωμάτες, όπου, μεταξύ άλλων «τέθηκαν τα θέματα και τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης». Δυστυχώς όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω ο Αμερικανός πρόξενος δεν φαίνεται να “συμφωνεί” με την επίσημη πολιτική του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Αν. Ουκρανία καταδικάζει διαρκώς την εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά ζητηματα της Ουκρανίας, αφού προσωπικά επέλεξε να συνομιλήσει με ένα πολιτικό φορέα που εκφράζει τις θέσεις μίας ξένης δύναμης στην Ελλάδα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόξενος δεν προσκάλεσε στην δεξίωση τα αληθινά θύματα καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη από παρεμβάσεις ξένης δύναμης, που είναι σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα το 2012 οι Πομάκοι Έλληνες πολίτες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αμερικανική έκθεση “ορισμένα μέλη της πομακικής κοινότητας ανέφεραν ότι μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας άσκησαν πίεση σε αυτούς για να αρνηθούν την διαφορετική ταυτότητα των Πομάκων από την “τουρκική”. Επιπλέον όπως αναφέρεται στην έκθεση μέλη της τουρκόφωνης κοπινότητας προσπάθησαν να δωροδοκίσουν μέλη της πομακικής ταυτότητας για να απαρνηθούν την ταυτότητα τοτυς και να αποδεχτούν την “τουρκική”. Για την ιστορία παραθέτεται και ο σχετικός σύνδεσμς της αμερικανικής έκθεσης http://www.state.gov/documents/organization/204503.pdf (σελ 27-28).>
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

  1. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ Κ Α Θ Ε ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΙΤ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΩ ΚΡΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top