GuidePedia

0

του Κίμωνα Γεωργακάκη 

Καιρό πριν έγραφα για το Νέο Ανατολικό ζήτημα που σιγά-σιγά προκύπτει και θα επιφέρει αλλαγή συνόρων σε μία περιοχή που συμπεριλαμβάνει και την χώρα μας. Από τότε τα μέτωπα έχουν αυξηθεί. Όπως προέβλεπα, οι Δυτικοί μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν την Ρωσία στην αυλή της, όπου είναι ανίκητη, ανάβουν και άλλα μέτωπα για να στρέψουν την προσοχή της και προς τα κάτω, όπου η ρωσική μηχανή δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες ανεφοδιασμού όπως στις πρώην σοβιετικές περιοχές.
 Από την Κριμαία μέχρι το Ιράκ έχουν ενεργοποιηθεί Ναζί, Τατάροι και Ισλαμιστές, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τεράστια εστία έντασης στην περιοχή της Ευρασίας, η οποία θα προκαλέσει δίχως άλλο γενίκευση της σύγκρουσης. 
Οι χώρες, που πρωταγωνιστούν στην συγκεκριμένη προσπάθεια ανάφλεξης της Ευρασίας προς αντιμετώπιση της Ρωσίας, είναι Η.Π.Α. και Τουρκία, καθώς αυτές είναι που εξοπλίζουν, υποστηρίζουν και εκπαιδεύουν τους προαναφερθέντες εμπλεκόμενους, οι οποίοι προβαίνουν σε σφαγές αμάχων προκαλώντας το κοινό αίσθημα. 
Το θέμα είναι που θα σκάσει πρώτα η «βόμβα», η οποία θα φέρει αντιμέτωπες Ρωσία και ΝΑΤΟ, με την «Αρκούδα» παραδοσιακά και ξαφνικά να επεμβαίνει σε περιοχές ενδιαφέροντός της για να προλαβαίνει καταστάσεις. 
Να υπενθυμίσω πως μέτωπο φαίνεται να ανοίγει και στην Βουλγαρία, όπου γίνονται εκλογές τον Σεπτέμβριο, με αφορμή το ρωσικό σχέδιο του αγωγού South Stream (Νότιο Ρεύμα). 
Η μάχη που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει μεταξύ των μισθοφορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι «no win scenario (χωρίς νικητή)». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα επικρατήσει κάποιος. 
Όλα δείχνουν όμως, πως βάσει εξελίξεων η αρχή θα γίνει στην περιοχή μας. Ήδη η γειτονική Τουρκία είναι βαθιά εμπλεκόμενη τόσο σε Συρία όσο και σε Ιράκ με τους Κούρδους να παραμονεύουν με ανακήρυξη κρατικής οντότητας.
 Κατά παράδοση συνεχίζει και μάλιστα εντείνει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας (Αιγαίο – Θράκη), με τις παραβιάσεις να έχουν γίνει πλέον ρουτίνα, σε τέτοιο βαθμό που η ελληνική κοινή γνώμη να μην δίνει πλέον σημασία.
 Να, όμως που τώρα η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη και η γείτονα, βλέποντας το σενάριο αλλαγής συνόρων, ίσως προσπαθήσει να ισοφαρίσει ενδεχόμενες απώλειες από τα δυτικά (Κούρδοι) στα ανατολικά (Ελλάδα). Εδώ όμως έχουμε να ασχοληθούμε με τα μικροπολιτικά προβλήματα του καθενός και όχι με το γεγονός ότι η «μπόρα» πλησιάζει και εμάς…

 Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top