GuidePedia

0
Image

Για απληστία κατηγορεί η Βαγδάτη την Τουρκία για την στάση της σχετικά με την διακίνηση του πετρελαίου  του Βόρειου Ιράκ. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και πρώην Υπουργός Ενέργειας του Ιράκ, κ. Hussein Shahristani, ότι «η Βαγδάτη θεωρεί ότι η Τουρκία έχει οδηγηθεί από την απληστία στην προσπάθεια να βάλει τα χέρια της στο φθηνό πετρέλαιο του Ιράκ» φιλοξενούνται σήμερα και σε δημοσίευμα στον τουρκικό τύπο όπως  πρωτοσέλιδα στην Hurriyet Daily News. «Έχουν διευκολύνει το εν λόγω λαθρεμπόριο και προφανώς έχουν υποβαθμίσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να δήλωσε επίσης  ο κ. Shahristanι, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας ως προς την άντληση και εξαγωγή του πετρελαίου του Βορείου Ιράκ και μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις-απειλές του  Πρόεδρου της αυτόνομης κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης του Βόρειου Ιράκ, Barzani περί κήρυξης ανεξαρτησίας, σε περίπτωση που η Βαγδάτη αρνηθεί τα αιτήματά της.

Ο κ. Massoud Barzani, απείλησε συγκεκριμένα την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης με διοργάνωση δημοψηφίσματος στην αυτόνομη περιοχή και τη συνακόλουθη κήρυξη ανεξαρτησίας, στην περίπτωση που η Βαγδάτη αρνηθεί τα  αιτήματα της αυτόνομης περιοχής.
Η ένταση μεταξύ της κεντρικής και της περιφερειακής διοίκησης έχει αυξηθεί πρόσφατα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων.
 Καταρχάς, η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει παγώσει την παροχή μηνιαίου κονδυλίου προς την αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση και, κατά δεύτερον, η κυβέρνηση της Βαγδάτης διαφωνεί με την πώληση του πετρελαίου από την περιοχή στις ΗΠΑ και το Ισραήλ μέσω Τουρκίας, με το επιχείρημα ότι έτσι παραβιάζεται το ομοσπονδιακό Σύνταγμα.

Από την πλευρά τους Τούρκοι αξιωματούχοι - και σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah -  υποστηρίζουν ότι οι οποιεσδήποτε απειλές της ιρακινής κυβέρνησης να καταθέσουν αγωγή κατά της Τουρκίας επειδή διευκολύνει την πώληση πετρελαίου από την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Β. Ιράκ, δεν έχει νόημα, διότι δεν υπάρχει νομική βάση στο επιχείρημα.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας κ. Taner Yıldız επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η ροή πετρελαίου και επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία νομική κίνηση εις βάρος της Τουρκίας από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top