GuidePedia

0


Στρατηγική σύγχυση επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει ανακύψει στο Ιράκ, με τη χώρα έτοιμη να διαλυθεί, να τριχοτομηθεί, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν ότι οι δυνατότητες αντίδρασης είναι πολύ περιορισμένες, ενώ στο προσκήνιο έρχονται αμφιλεγόμενα – τουλάχιστον – πρόσωπα επιδιώκοντας να παίξουν εκ νέου ρόλο…

Του Μιχαήλ Βασιλείου
Τα δημοσιεύματα έγκυρων μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό, αναφέρουν ότι η αμερικανική CIA έχει απολέσει τις «επαφές» της στη Βαγδάτη, καθώς αυτές προέρχονταν κυρίως από το σουνιτικό τμήμα της διοικητικής πυραμίδας της χώρας. Το πογκρόμ που εξαπέλυσε σταδιακά ο σιίτης πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μάλικι, οδήγησε σε απομάκρυνση των σουνιτών από κρίσιμες θέσεις.
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση της θέσεως των ΗΠΑ στη χώρα και της δυνατότητας να ελέγχουν τις εξελίξεις, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι οι αμερικανικές εταιρίες δεν συμμετέχουν στην εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου του Ιράκ, που γίνεται από ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρίες.
Η όλη κατάσταση χάους, οδήγησε στην αιφνιδιαστική και εσπευσμένη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη Βαγδάτη, προερχόμενος από την Αίγυπτο, όπου είχε συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας, στρατάρχη εν αποστρατεία Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Η συνεννόηση με τους Ιρακινούς μόνο εύκολη δεν είναι, διότι παρά το γεγονός ότι απευθύνθηκε έκκληση προς την αμερικανική Αεροπορία να υποστηρίξει την προσπάθεια απόκρουσης των επιθέσεων της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής – εγκληματικής οργάνωσης μαχητών, ISIL, οι Ιρανοί που στηρίζουν τη σιιτική κυβέρνηση, δια του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέρριψαν κάθε προοπτική εκ νέου αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κινήσεις του αλήστου μνήμης Αχμέτ Χαλαμπί, που είχε χαρακτηριστεί από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ως «πράκτορας επιρροής» του Ιράν (agent of influence), με στόχο να επανέλθει στα πράγματα και να αντικαταστήσει τον εκδικητικό και ρεβανσιστή Αλ Μάλικι.
Δηλαδή, η συζήτηση γίνεται για το πρόσωπο που «φλόμωσε» τις ΗΠΑ με πλαστά έγγραφα που «αποδείκνυαν» την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, δημιουργώντας το πρόσχημα στρατιωτικής επέμβασης που οδήγησε σε καθεστωτική αλλαγή και το σημερινό χάος.
Το ανεκδιήγητο και σκοτεινό αυτό πρόσωπο, πάντα ήθελε να γίνει πρωθυπουργός και δεν έχει διευκρινιστεί εάν η απόπειρα ολικής επαναφοράς γίνεται με ίδια πρωτοβουλία, ή με αμερικανική «παρότρυνση». Σε κάθε περίπτωση, προκοπή με φθαρμένα υλικά, στη διαδικασία οικοδόμησης του οτιδήποτε στο Ιράκ δεν είναι δυνατό να γίνει.
Επίσης, θα ήταν τουλάχιστον περίεργο, μια κυβέρνηση Δημοκρατικών που ήγειρε πολλά ζητήματα για την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ και ανάστρεψε την τάση στρατιωτικής εμπλοκής οδηγώντας στην αναδίπλωση, να υποστηρίζει ένα πρόσωπο που είτε χρησιμοποιήθηκε για να αιτιολογηθεί η ανατροπή του Σαντάμ στο Ιράκ, είτε κατόρθωσε να παραπλανήσει ολόκληρη υπερδύναμη. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, η ηγεσία αυτής της υπερδύναμης, να επιθυμούσε την παραπλάνησή της τότε…

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αχμέτ Χαλαμπί, είχε χρεοκοπήσει την Τράπεζα της Πέτρας στην Ιορδανία (είχε τραπεζική εμπλοκή και σε άλλες χώρες) και τα 200 εκατομμύρια που έλειπαν από το ταμείο βρέθηκαν σε λογαριασμούς του εν λόγω στη δυτική Ευρώπη, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αντικαθεστωτική δράση που οδήγησε στις γνωστές εξελίξεις, τα αποτελέσματα των οποίων τα βλέπουμε σήμερα, παρότι ουδείς εχέφρων υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν κάτι λιγότερο από ένας αιμοσταγής δικτάτορας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top