GuidePedia

0

Παρέδωσαν τη μοναδική τους βάση στην κεντρική Ασία οι ΗΠΑ. Η βάση «Μάνας» βρισκόταν στο Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, που εξακολουθεί να έχει στενότατες σχέσεις με τη Μόσχα. Η βάση είχε παραχωρηθεί στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του Κιργιστάν, με τις ευλογίες της Μόσχας, το 2001, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.
Ένα χρόνο πριν το κοινοβούλιο του Κιργιστάν είχε περάσει νόμο, βάσει του οποίου οι ΗΠΑ είχαν προθεσμία μέχρις τις 11 Ιουνίου 2014, να εκκενώσουν την εν λόγω βάση. Η βάση αυτή βρίσκεται στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα για τη μεταφορά από και προς το Αφγανιστάν, χιλιάδων ανδρών και εκατομμυρίων τόνων υλικού και εφοδίων.
Όπως αναφέρθηκε, η βάση είχε παραχωρηθεί στις ΗΠΑ, το 2001, με τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Ωστόσο, από το 2011, οπότε και πρόεδρος του Κιργιστάν εξελέγη ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, τα πράγματα άλλαξαν. Ο έχων ισχυρούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν Αταμπάγιεφ, υποσχέθηκε στη Ρωσία αμέσως μετά την εκλογή του, ότι θα έδιωχνε τους Αμερικανούς από τη βάση.
Ο Αμερικανός διοικητής, σε επίσημη τελετή, παρέδωσε συμβολικά το κλειδί της βάσης στον υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς του Κιργιστάν, συνταγματάρχη Μιρμπέκ Ιμάγιεφ. Καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα αποφάσισε την απόσυρση όλων, πλην 9.800 στρατιωτών, από το Αφγανιστάν, εντός του τρέχοντος έτους και την απόσυρση και των υπολοίπων, έως το 2016, η σημασία της βάσης έχει βέβαια ελαχιστοποιηθεί, αν και η αποχώρηση του υλικού που είχε μεταφερθεί στο Αφγανιστάν έχει περισσότερες περιπλοκές.

Η παράδοση της όμως από τους Αμερικανούς, τώρα που Ομπάμα και Πούτιν συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης, έχει έναν αναφαίρετο συμβολισμό. Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο πρόεδροι, μαζί με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες παρακολούθησαν από κοινού τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία.
Φεύγοντας οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν υλικό αξίας 30 εκατ. δολαρίων, καθώς θεωρείται ασύμφορη η μεταφορά του. Επίσης, θα αφήσουν πίσω τους και τις υποδομές που είχαν δημιουργήσει για την καλύτερη λειτουργία της βάσης.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στο Κιργιστάν δήλωσε ότι εντός μιας εβδομάδος θα έχει εγκαταλείψει τη βάση και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης. Η ίδια πάντως απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί ότι η πίεση από την πλευρά του Κιργιστάν για την άμεση εγκατάλειψη της βάσης σχετίζεται με την επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων.
Το Κιργιστάν είναι μια μικρή χώρα, με μόλις 5,5 εκ. κατοίκους, η οποία επιβιώνει μέσω της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν. Η Ρωσία διατηρεί, αυτή τη στιγμή, τέσσερις βάσεις στη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2012 το Κιργιστάν υπέγραψε νέα συμφωνία παραχώρησης, για 15 έτη, των εν λόγω βάσεων στη Ρωσία, με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρεών του, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, προς τη Μόσχα.
Και το γειτονικό Τατζικιστάν υπάγεται στη ζώνη επιρροής της Μόσχας, καθώς ελέγχεται, ουσιαστικά, οικονομικά από τη Μόσχα και στο έδαφός του υπάρχουν ρωσικές βάσεις. Την προηγούμενη, άλλωστε, εβδομάδα, η Ρωσία, μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Το Κιργιστάν αναμένεται σύντομα να ενταχθεί και αυτό στην ένωση.

Είναι φανερό, ότι η Μόσχα ενισχύει την παρουσία της στην ευαίσθητη περιοχή της κεντρικής Ασίας, μια περιοχή επί της οποίας όμως έχει και η Κίνα φιλοδοξίες και ήδη έχει εισχωρήσει οικονομικά. Άρα η κεντρική Ασία αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία, ειδικά μετά την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία Ρωσίας – Κίνας. Και είτε θα ενώσει, έτι περεταίρω τις δύο χώρες, ή θα αποτελέσει, σταδιακά, το μήλο της Έριδος για αυτές.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top