GuidePedia

0


Η απάντηση του Νετανιάχου για την απομόνωση της χώρας του στη διεθνή σκηνή: Η ανακοίνωση της κατασκευής 1.500 οικιστικών μονάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
©Dan Balilty / AFP
DANIÈLE KRIEGEL, Le Point (Γαλλία) (μτφ. Κριστιάν)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία αναγνώρισαν την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια προσβολή στον Νετανιάχου.

Μαύρη Τρίτη. Πιθανώς έτσι θα θυμάται ο Νετανιάχου αυτή τη 3η Ιουνίου. Σε διάστημα λίγων ωρών, και σχεδόν η μια μετά την άλλη, οι μεγάλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την υποστήριξη τους στη παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που είχε ορκιστεί τη προηγούμενη μέρα ενώπιον του Πρόεδρου Αμπάς. 

Οι πρώτες που άνοιξαν το χορό αυτής της διεθνούς αναγνώρισης ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, ήρθαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και μετά η Ρωσία. Αλλά, επίσης, η Κίνα και η Ινδία, δύο χώρες που δεν έθεσαν καμία προϋπόθεση για την υποστήριξή τους. Ενώ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν τη συνεργασία τους με τον νέο παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο υπό την αποδοχή τριών όρων: αποκήρυξη της βίας, σεβασμός των ήδη υπογεγραμμένων συμφωνιών και αναγνώριση του Ισραήλ. Όρους που ο Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός του Rami Hamdallah, δεσμεύτηκαν να σεβαστούν.

Για τον Νετανιάχου, πρόκειται για ήττα. Ο ίδιος, μετά την ανακοίνωση της συμφιλίωσης Φατάχ-Χαμάς, δεν έπαψε να καλέσει τον κόσμο να απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με τους «τρομοκράτες της Χαμάς» και βρίσκεται πλέον πιο απομονωμένος από ποτέ, έχοντας στα χέρια μια νέα κρίση μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ουάσιγκτον. Επειδή για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, οι Ηνωμένες Πολιτείες αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα του είχε υποσχεθεί να περιμένει πριν από την αναγνώριση της κυβέρνησης Hamdallah. Ως εκ τούτου, κάλεσε σε βοήθεια τους συμμάχους του στις Ηνωμένες Πολιτείες: την AIPAC, το λόμπι υπέρ του Ισραήλ και τους Ρεπουμπλικάνους φίλους του, οι οποίοι ξεκίνησαν πάλι μάχη κατά της πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Μια πυρομανή πολιτική (Yitzhak Herzog)

Το άλλο σκληρό πλήγμα, εκείνο προσθέτει αλάτι στην πληγή, ήρθε από χώρες που αγκαλιαστήκαν εδώ και κάποιο καιρό από την ισραηλινή ηγεσία και οι οποίοι όμως ευθυγραμμίστηκαν με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές θέσεις. Όπως η Κίνα, για την οποία ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο συνάδελφός του για την οικονομία Naftali Bennett, δήλωναν πρόσφατα: «Αυτή η χώρα δεν ενδιαφέρεται για τους Παλαιστινίους, αλλά μόνο για την υψηλή τεχνολογία μας». Ή η Ινδία, για την οποία η ανάληψη της εξουσίας από το νέο Πρωθυπουργό Narendra Μόδι, έτυχε θερμής υποδοχής από το σύνολο της ισραηλινής ηγεσίας.

Στα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι σχολιαστές, μιλάμε επομένως για πραγματική διπλωματική «κατάρρευση». Άλλοι παρατηρούν ότι, όλο και περισσότερο, η Μέση Ανατολή - και ιδίως η ισραηλινο-παλαιστινιακή υπόθεση – εξαφανίζεται από τη διεθνή ατζέντα, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τον αντίκτυπο της ισραηλινής αντίδρασης. Μια ανάλυση με την οποία συμμερίζεται ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος. Ο Yitzhak Herzog επικρίνει τον Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για τη διάπραξη δύο λαθών: δεν αντιλαμβάνεται την αποδυνάμωση του καθεστώτος του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή και κυρίως εφαρμόζει μια πολιτική ενός «πυρομανή», της οποίας η μοναδική συνέπεια ήταν «η είσοδος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη».

«Η κατάλληλη σιωνιστική απάντηση» (Uri Ariel)

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου επιμένει και υπογράφει. Σε αντίποινα για την παλαιστινιακή ενότητα, το Υπουργείο Στέγασης προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή1.500 οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Αυτή είναι η κατάλληλη σιωνιστική απάντηση όταν μας φτύνουν. Εννοώ τους γείτονές μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Uri Ariel, ο υπουργός της στέγασης ο οποίος είναι και ο νούμερο δύο της Εβραϊκής Εστίας, του ακροδεξιού θρησκευτικού κόμματος αιχμή του δόρατος του εποικισμού στην Κνεσέτ.

Στο διεθνές επίπεδο, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, θα μπορέσει πάντα να παρηγορηθεί με αυτή την απρόσμενη απόφαση της νέας συντηρητικής κυβέρνησης στην Αυστραλία, η οποία από δω και στο εξής δεν θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενο έδαφος. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα.
Le Point
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top