GuidePedia

0
Image

Για την επικίνδυνη “εξοπλιστική μας γύμνια” η ανάλυση που ακολουθεί . Γραμμένη από τους συναδέλφους δημοσιογράφους που “τρέχουν” το imerodromos.gr .

Θέτει προβληματισμούς για την αποδοχή μεταχειρισμένου υλικού κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και επισημαίνει κάτι πολύ σημαντικό. Τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει το ΠΝ.

Η ανάλυση:

Διαβάσαμε προ ημερών στο onalert–εξειδικευμένο (και έγκυρο) περί των αμυντικών θεμάτων site–  ότι η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου άμυνας (Αβραμόπουλος) για την προμήθεια αμερικανικών αρμάτων μάχης, τελικά ανταμείφθηκε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα πρώτα 90 αμερικανικά  μεταχειρισμένα (οι αμερικανοί τα έχουν παροπλίσει  και τα προορίζουν για παλιοσίδερα)  Abrams φτάνουν το Σεπτέμβρη.

Με αφορμή αυτήν την είδηση και σε συνδυασμό με το κουκούλωμα  των (όποιων)  ευθυνών Βενιζέλου- Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων, αξίζει το κόπο να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην «λογική» των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων.
Ας ξεκινήσουμε, κατ αρχήν με μία επισήμανση. Παρά την χρεοκοπία της χώρας , το πάρτι των εξοπλισμών αναζητά τρόπους να συνεχιστεί:
•  Με αμερικανικές «δωρεές» (αρμάτων Abrams)  οι οποίες κοστίζουν επιχειρησιακά/ οικονομικά πανάκριβα και αποσκοπούν στο να βγάλουν έξω από το συγκεκριμένο χώρο τους Γερμανούς που μας έχουν πουλήσει τα LEOPARD
• Με την εξέταση «τρελών εξοπλιστικών ιδεών» που πέφτουν κατά καιρούς στο τραπέζι όπως για παράδειγμα η ενοικίαση  (1 δισεκατομμύριο ευρώ για πέντε χρόνια χωρίς το κόστος των πυρομαχικών) δύο γαλλικών φρεγατών. Τέτοιου είδους εξωφρενικές προτάσεις, όταν συζητούνται  ακόμη κι αν τελικά  απορρίπτονται συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένα μπορεί να διεκδικήσει ότι τραβάει η ψυχή του…
• Με το χοντρό παιχνίδι που εξακολουθεί να γίνεται με τα άκρως απαραίτητα για τους αμυντικούς σχεδιασμούς του Πολεμικού Ναυτικού  (γερμανικά)  υποβρύχια που ο Ακης έχει χρυσοπληρώσει (προκατέβαλε το 90% πριν αρχίσει η παραγωγή τους!)  και η χώρα έχει  παραλάβει μόνο το ένα!

Τα «δωρεάν» άρματα
Η ιστορία της αμερικανικής «δωρεάς» συμπίπτει με την πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας και την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Τότε (Απρίλης του 2012) μετά τις συνομιλίες του (και τότε) υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου με τους επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε η «δωρεάν» παραχώρηση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις 400 αρμάτων μάχης Abrams.
Η αμερικανική προσφορά προβλήθηκε επικοινωνιακά ως δωρεά, την οποία, ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΣ κοστολογώντας την, οικονομικά και επιχειρησιακά, χαρακτήρισαν ασύμφορη.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του ΓΕΣ που το έχουμε στη διάθεσή μας  «την 9η Ιαν 13 το ΓΑΣ/Ε, διαβίβασε στο ΓΕΣ την οικονομική προσφορά priceandavailabilitylist) των ΗΠΑ, από την οποία προκύπτει ότι το συνολικό κόστος (των 400 «δωρεάν» αμερικανικών αρμάτων) ανέρχεται στο ποσό των περίπου 2,5 δις δολαρίων (1,90 δις. Ευρώ) καθώς και το χρονοδιάγραμμα της προμήθειας, από το οποίο διαφαίνεται ότι το κόστος επιμερίζεται σε βάθος 10ετίας (μέχρι το 2023» !!! Με απλά λόγια οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΣ κοστολογούν τη δωρεά σε 2 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του κόστους έχουν εμπεριστατωμένα διατυπωθεί από την ηγεσία του ΓΕΣ και σαφέστατες αντιρρήσεις ως προς την δυνατότητα ένταξης των εν λόγω αρμάτων στις επιχειρησιακές δομές. Διατυπώθηκαν, δηλαδή,  συγκεκριμένες ενστάσεις ως προς την σκοπιμότητα της αποδοχής αυτής της αμερικανικής προσφοράς και για επιχειρησιακούς λόγους.
Το ζήτημα πάγωσε με την μετάθεση του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο εξωτερικών και ξαναζεστάθηκε με την επιστροφή του στο Αμυνας.
Οι δουλειές
Πράγματι,  ο Δ. Αβραμόπουλος επανερχόμενος στο υπουργείο άμυνας μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να ξανά ζεστάνει την υπόθεση των αμερικανικών αρμάτων.
Για να ξεπεραστεί το ζήτημα του κόστους (2. δις) άρχισε η συζήτηση και η προετοιμασία παραλαβής μόνο των 100 από τα 400 αμερικανικά άρματα. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, επιχειρείτε να «ανοίξει» η πόρτα για την τμηματική παραλαβή όλων των αμερικανικών αρμάτων.
Όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο άμυνας « την 9η Σεπτεμβρίου του 13 ο κ ΥΕΘΑ, ενέκρινε την πρόταση ΓΕΣ, για έναρξη των διαδικασιών ενεργοποίησης υποπρογράμματος, για την προμήθεια των  90 αρμάτων» και διάφορων απαραίτητων συνοδευτικών (πυρομαχικά, εκπαιδευτικά υλικά, οχήματα υποστήριξης (βυτιοφόρα, καθώς τα εν λόγω άρματα καίνε τρία λίτρα στο μίλι!) κλπ.  Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο «το εκτιμώμενο κόστος για την προμήθεια αυτή ανέρχεται στο ποσό των περίπου 323 εκατομμυρίων ευρώ». Τζάμπα…δηλαδή.
Ποιος είπε, λοιπόν,  ότι την εποχή της οικονομικής χρεοκοπίας το πάρτι με τους εξοπλισμούς σταμάτησε; Ποιος είπε ότι η οικονομική στενότητα έχει οδηγήσει σε μια εξυπνότερη και πιο ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που είναι απαραίτητο να διατεθούν για την άμυνα; Ποιος είπε ότι οι ιθύνοντες μετρούν και να ξαναμετρούν τα χρήματα που πρέπει να δοθούν με γνώμονα την διασφάλιση της αναγκαίας και απαραίτητης αξιοπιστίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων;

Επικίνδυνη  γύμνια στη θάλασσα
Απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα δίνει η (οδυνηρή) πραγματικότητα. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει στο γραφείο του πρωθυπουργού αναφορά με την οποία η κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό συνοψίζεται ως εξής:
• μέχρι το 2016 θα έχει λήξει η ημερομηνία ασφαλούς και αξιόπιστης χρήσης όλων των βλημάτων που έχει στη διάθεσή του το ναυτικό.
• Μέχρι το 2017 βασικές μονάδες του στόλου δε θα είναι αξιόπλοες καθώς δε συντηρούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.
• Η μη παραλαβή των (γερμανικών) υποβρυχίων έχει δημιουργήσει ένα τρομακτικό κενό στη δυνατότητα του ναυτικού να υπερασπιστεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του απομακρυσμένες ελληνικές περιοχές.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η γνωστή και διαπιστωμένη —–από «φίλους» και εχθρούς– λειψή επιχειρησιακή δυνατότητα  ήδη αξιοποιείται καθώς πολλά στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της διπλωματίας ακούν το επιχείρημα (από «συμμάχους») ότι αφού δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε την περιοχή του Καστελόριζου θα πρέπει μάλλον να διαπραγματευτείτε…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top