GuidePedia

0

Τη συνεχή αύξηση των επιθέσεων του ΡΚΚ στην ανατολική Τουρκία κατέδειξε, με επίσημη αναφορά, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Η αναφορά του Γενικού Επιτελείου, η οποία δόθηκε και στον Τύπο, αναφέρει ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, έλαβαν χώρα 10 επιθέσεις ενόπλων ομάδων του ΡΚΚ κατά τουρκικών στόχων.
Στις 25 Μαΐου ομάδα μαχητών του ΡΚΚ επιτέθηκε κατά περιπόλου της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ και κατόπιν επιτέθηκε σε εργοτάξιο κατασκευής φράγματος, στην περιοχή. Η ίδια ομάδα, σταμάτησε διερχόμενα αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο Ντιγιαρμπακίρ – Μπινγκόλ, σταματώντας την κυκλοφορία.
Όταν δυνάμεις των τουρκικών αρχών ασφαλείας επιχείρησαν να επέμβουν δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από Κούρδους πολίτες. Χρειάστηκε η επέμβαση αντλιών νερού και δακρυγόνων για να διωχθούν οι Κούρδοι πολίτες, οι οποίοι κάλυπταν την υποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ.
Σε άλλη περίπτωση, ομάδα 250 Κούρδων μαχητών επιτέθηκε σε περίπολο της στρατοχωροφυλακής, τραυματίζοντας τρεις άνδρες της. Κατόπιν απέκλεισε ξανά τον ίδιο δρόμο και χρειάστηκε νέα, μαζική, επέμβαση των Τούρκων, χωρίς όμως, ακόμα, να έχουν καταφέρει να τον ανοίξουν. Μέχρι σήμερα η κυκλοφορία σε έναν από τους βασικότερους οδικούς άξονες της περιοχής δεν διεξάγεται.

Επιχείρηση του Τουρκικού Στρατού να ανακτήσει τον έλεγχο του δρόμου, έληξε άδοξα με τους Τούρκους να υποχωρούν, μεταφέροντας μαζί τους και επτά τραυματίες τους. Κατόπιν αυτού, οι Κούρδοι έσκαψαν τάφρο, κατά μήκος του δρόμου και παράλληλα άνοιξαν ορύγματα και έλαβαν εκεί θέσεις μάχης, καλύπτοντας την τάφρο. Ένας Τούρκος έπεσε με το αυτοκίνητο εντός της τάφρου και τραυματίστηκε βαριά.
Την ίδια ώρα, λίγο βορειότερα, Κούρδοι μαχητές παγίδευσαν έναν άλλο δρόμο με εκρηκτικά, τα οποία ανατίναξαν όταν περνούσαν από αυτόν οκτώ τουρκικά φορτηγά διεθνών μεταφορών, τα οποία συνοδεύονταν και από δύο στρατιωτικά οχήματα, γιατί μόνο έτσι διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία και στην περιοχή βόρεια του Σιρνάκ, όπου έλαβε χώρα το συμβάν. Από την έκρηξη δύο οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Αποκλεισμοί δρόμων από Κούρδους πολίτες σημειώθηκαν και σε άλλες κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις περιπτώσεις, μαχητές τους ΡΚΚ έστησαν ενέδρα σε τουρκικά οχήματα και συγκρούστηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις.

Όλα αυτά τα συμβάντα καταθορύβησαν το Γενικό Επιτελείο, το οποίο επίσης δεν φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση του Ερντογάν με τους Κούρδους, που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, οι Κούρδοι έχουν πλέον ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίζουν τον διάλογο με τους Τούρκους, παρά μόνο αν υπάρξει τουρκική δέσμευση για αυτονομία, τουλάχιστον. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top