GuidePedia

0

Έχοντας υπογράψει την κολοσσιαία συμφωνία με την κινεζική πλευρά, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, τη Gazprom, έριξε στο τραπέζι έναν «χρησμό», μια δήλωση της οποίας η διατύπωση χαρακτηρίζεται από σκόπιμη ασάφεια, με προφανή σκοπό να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, κυρίως όμως στους Ευρωπαίους!
Η δήλωση έχει ως εξής: «Εμείς, η Ρωσία και Gazprom, ανακαλύψαμε την ασιατική αγορά αερίου… Θα μπορούσε να συναχθεί, ότι η υπογραφή του συμβολαίου θα επηρεάσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά»! Συμπλήρωσε επίσης, ότι θα επηρεαστούν οι επενδύσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ανατολική Αφρική, την Αυστραλία και τον δυτικό Καναδά.
Ξεκινώντας από το τέλος, πιθανότατα αναφέρεται στη βιωσιμότητα των σχεδίων ανάπτυξης κοιτασμάτων στις προαναφερθείσες περιοχές, αφού οι Κινέζοι έχοντας εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζονται δεν θα πληρώνουν όσο-όσο για την προμήθεια αερίου, αφού τα 350-380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα που είναι η συμφωνία με τους Ρώσους, θέτουν σαφή όρια.

Επίσης, το συμβόλαιο προβλέπει την αύξηση των ποσοτήτων που θα λαμβάνουν ετησίως από τους Ρώσους να μπορούν να αυξηθούν από τα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μέχρι και τα 60 δισεκατομμύρια κ.μ., αφήνοντας σημαντικό περιθώριο να καλύψουν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες τους. Εν ολίγοις, όλοι πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς βιωσιμότητας από την αρχή.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, η δήλωση μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση: Αφενός η «κακή», ότι δεν την έχουν τόσο ανάγκη την αγορά, άρα θα πουλήσουν ακριβότερα και όποιος θέλει αγοράζει! Υπάρχει και η «καλή» όμως, που αφορά στην προμήθεια του αγαθού στις τιμές που θα το λαμβάνουν οι Κινέζοι, εάν πληρούνται οι… πολιτικές προϋποθέσεις!
Ενδιαφέρον και μάλλον καλή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα, αφού η σημασία των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μεγιστοποιείται. Άρα και το κίνητρο επίδειξης διαφορετικού πνεύματος από αυτό που δείχνουν μέχρι σήμερα πολλοί έναντι της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο, περί του ρόλου της νήσου, αλλά και η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με τα ενεργειακά και τα γεωστρατηγικά, με την επίλυση του Κυπριακού να αναφέρεται… παρεμπιπτόντως, μόνο τυχαίες δεν ήταν…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top