GuidePedia

0

Πριν από ένα περίπου χρόνο, στις 21 Ιουνίου 2013, ένα ζευγάρι Τουρκοκυπρίων, ο Koray Basdogrultmaci και η Cinel Senem Husseyin συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο λόγος ήταν πως ύψωσαν τρεις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έξω από το κατάστημά τους.

Με αυτό τον τρόπο διακήρυξαν πως δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, την λεγόμενη δηλαδή «ΤΔΒΚ» και πως αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σημαία της. Σημειώνεται συναφώς ότι μια ημέρα προηγουμένως, στις 20 Ιουνίου, η κυπριακή σημαία είχε κυματίσει στη Μερσίνη της Τουρκίας, στην εναρκτήρια τελετή των Μεσογειακών Αγώνων, στην παρουσία και του Πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ακόμη πως το ψευδοκράτος δεν συμμετέχει στους αγώνες, όπως και σε καμία διεθνή διοργάνωση.

Ο Koray Basdogrultmaci και η Cinel Senem Husseyin, που αυτοπροσδιορίζονται ως Κύπριοι τουρκόφωνοι και όχι Τουρκοκύπριοι, διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο αυτό καθώς όπως σημείωναν η κυπριακή σημαία μπορεί να κυματίσει στην Τουρκία, όχι όμως στην κατεχόμενη Κύπρο. Ανέφεραν, επίσης, την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή καθώς και στο καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζουν, εμπάργκο και την απομόνωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.
Παρά το γεγονός ότι στο ψευδοκράτος δεν υπάρχει κανένας «νόμος» σχετικά με σημαίες, οι τρεις κυπριακές σημαίες κατασχέθηκαν από την «αστυνομία» και οι ιδιοκτήτες του καταστήματος (Koray Basdogrultmaci και Cinel Senem Husseyin) συνελήφθησαν και κατηγορούνται για «διατάραξη της ειρήνης» και για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο «δικαστήριο» και υπήρξαν τέσσερις ακροάσεις. Ωστόσο, κάθε φορά η διαδικασία διακόπτεται, αναβάλλεται και δεν εκδικάζεται.
Στις 9 Απριλίου, οι δυο κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν, ώστε το θέμα να κλείσει με ένα μικρό πρόστιμο που θα τους επιβαλλόταν. Τόσο ο Koray Basdogrultmaci όσο και η Cinel Senem Husseyin αρνήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη. Με βάση αυτά τα δεδομένα η δίκη είχε οριστεί για χθες Τρίτη 6 Μάη, στις 8.30 π.μ. στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με το κατηγορούμενο ζευγάρι να έχει προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσε να του επιβληθεί ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και ποινή φυλάκισης. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε εκ νέου και ορίστηκε για τις 11/06/2014.

Οι δυο Τουρκοκύπριοι, που κατηγορούνται από το κατοχικό καθεστώς έχουν δηλώσει πως αρνούνται να πληρώσουν οποιοδήποτε πρόστιμο και πως προτιμούν να φυλακιστούν. Όμως σημειώνουν πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΕΔΑΔ εναντίον της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top