GuidePedia

0

Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από τη φερόμενη ως σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισχυρές ενδείξεις συντείνουν στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία που θα εξομαλύνει, τυπικά τουλάχιστον, τις σχέσεις μετά το επεισόδιο με το «Μαβί Μαρμαρά».
Από ισραηλινή πλευράς φέρεται να έχουν επιβεβαιωθεί σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται εξελίξεις ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει ακόμα μία φορά κάτι την ύστατη ώρα… Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Η πρόθεση του Νετανιάχου να φέρει την προτεινόμενη συμφωνία προς έγκριση από το Κοινοβούλιο (Κνέσετ).
Από τουρκικής πλευράς η απόφαση εξομάλυνσης είναι τελειωμένη υπόθεση μετά και συνέντευξη του Ερντογάν σε αμερικανικό μέσο όπου εμφανίστηκε μετριοπαθής, ενώ μη κατονομαζόμενη τουρκική πηγή που καταγράφεται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για την εξομάλυνση.

Αυτό εντάσσεται στη στρατηγική του Ερντογάν για τον περιορισμό της ζημιάς που έχει γίνει στις σχέσεις του ιδίου με τους Αμερικανούς και κατ’ επέκταση του κράτους του οποίου ηγείται και εκπροσωπεί… Το πρώτο βήμα θα είναι η επιστροφή των πρεσβευτών για να συντονίσουν τη διαδικασία.
Το Ισραήλ θα καταθέσει 21 εκατομμύρια δολάρια τα οποία μέσω ανθρωπιστικής οργάνωσης θα πληρωθούν στις οικογένειες των εννιά θυμάτων, αλλά και αυτές των τραυματιών. Η Τουρκία δεσμεύτηκε να περάσει νομοθεσία που θα προστατεύει τους ηγέτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων την εποχή του επεισοδίου από δικαστική δίωξη και να τερματίσει την παρούσα από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης.
Οι αξιωματικοί που θα προστατευθούν είναι ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γκαμπί Ασκεναζί, ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, υποπτέραρχος Άμος Γιάντλιν, ο τότε αρχηγός του ισραηλινού Ναυτικού υποναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ και τέλος ο τότε αρχηγός της ισραηλινής Αεροπορίας ταξίαρχος Αβισάι Λεβί.

Ενδιαφέρον έχει το πώς φαίνεται πως προσπεράστηκε ο σκόπελος της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία, ενώ οι Ισραηλινοί έδωσαν προφορικά το πράσινο φως στους Τούρκους να προχωρήσουν στην κατασκευή νοσοκομείου στη Γάζα, αλλά και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Μήπως ρυθμίστηκε και η επιθυμία του Ερντογάν να την επισκεφθεί, ώστε να μην παραμείνει ανακόλουθος με τις διακηρύξεις του παρελθόντος;
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top