GuidePedia

0

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εξακολουθεί να απαγορεύει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο Associated Press.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, διπλωματικά ελισσόμενος, είπε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει βήματα προς την εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά. «Η εκ νέου λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ζήτημα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας», είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
Όπως είναι γνωστό ο Ερντογάν εξαρτά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με ανταλλάγματα από την Αθήνα. Επισήμως η Τουρκία συνδέει το ζήτημα της Χάλκης με τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα. Ωστόσο το σκεπτικό της έχει βαθύτερα ελατήρια.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πως είναι δυνατόν να έχει προκληθεί σάλος με τα σχέδια του Ερντογάν και των ισλαμιστών του AKP που αποκαλύφθηκαν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τόπο λατρείας και ο σχολιασμός του να είναι τόσο περιορισμένος και μετριοπαθής; Είναι λεπτή η θέση του, θα περιμέναμε βέβαια μεγαλύτερη επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπει την έμφυτη ευγένεια που τον διακρίνει.
Θα μπορούσε, ρητορικά έστω, να αναρωτηθεί πως θα αντιδρούσε ο θρησκόληπτος και μεσαιωνικής νοοτροπίας Ερντογάν (ας αποφύγει τους χαρακτηρισμούς κι ας τους αφήσει σε μας…) εάν κάποια θεωρούμενη ως χριστιανική χώρα, αποφάσιζε να μετατρέψει σε εκκλησία κάποιο μεγάλο τζαμί ή/και τέμενος, διότι στοιχηματίζουμε ότι θα χαλούσε τον κόσμο…
Όσον αφορά τη Χάλκη, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε, ότι εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θέλει να επιμείνει για την Αγία Σοφία για να μην εμφανιστεί εμπλεκόμενος στη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Γκιουλέν και τον Ερντογάν, φανταζόμαστε ότι θα αντιληφθεί το επιχείρημα το δικό μας που ακολουθεί…
Η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής στη Χάλκη δεν μπορεί να αποτελέσει αντάλλαγμα ή άλλοθι, ούτε για να γίνει αποδεκτή τέτοια βεβήλωση ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία, ούτε ασφαλώς με ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Στην ίδια συνέντευξη ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκάλυψε ότι πρόκειται να έχει συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο στην Ιερουσαλήμ, στις 25-26 Μαΐου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top